Nieuws

Groep gevlekte hyena's in Beekse Bergen uitgebreid: twee pups geboren

vrijdag 30 april 2021

Geboortes
Persberichten
Op safari

Hilvarenbeek, 30 april 2021 – De groep gevlekte hyena's in Safaripark Beekse Bergen is uitgebreid met twee pups. Het zijn de enige twee hyenajongen die momenteel in een Nederlandse dierentuin te bewonderen zijn. 

De twee jongen werden geboren in het hol dat voor de bevalling werd gegraven door moeder Kipenzi. Inmiddels zijn de hyenapups, waarvan het geslacht nog niet bekend is, boven de grond gekomen. “Ze maken het goed. We hebben de twee al gulzig zien drinken en inmiddels zijn ze al dusdanig groot, dat ze langzaamaan beginnen met het eten van vlees. We hopen dat we op 11 mei onze deuren mogen openen, zodat bezoekers de jongen kunnen zien", vertelt dierverzorger Mariska Vermij-Van Dijk. 

Leefgebied wordt kleiner 
Met de geboorte van de twee pups levert Safaripark Beekse Bergen een grote bijdrage aan het fokprogramma voor deze diersoort. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild bedreigde diersoorten. Voor de gevlekte hyena is dit programma er omdat de populatie van deze diersoort afneemt. 

Dit komt doordat het leefgebied van deze diersoort in Sub-Saharaans Afrika steeds kleiner wordt. "Dat heeft te maken met de verwoesting van dit gebied door het bouwen van steden en het aanleggen van wegen. Daarnaast wordt er op de gevlekte hyena gejaagd", legt Vermij-Van Dijk uit. 

Grote groep 
Safaripark Beekse Bergen heeft in totaal elf gevlekte hyena's verdeeld over twee verschillende groepen. “Eén van de groepen bestaat uit zeven dieren en dat is één van de grootste groepen in Europa. Vanwege het dominante gedrag van de hyena's kan het pittig zijn om meerdere dieren bij elkaar te plaatsen. In ons park lukt dit wel, mede doordat wij zo'n groot verblijf hebben. Daar zijn we heel erg trots op", zegt Vermij-Van Dijk. 

De gevlekte hyena is de grootste en luidruchtigste hyenasoort. Pups worden geboren met tanden en open ogen. In het begin zijn de jongen helemaal zwart, na een tijdje zal de kleur van de vacht veranderen naar grijs met stippen. Hoe ouder de gevlekte hyena wordt, hoe roder zijn vacht zal kleuren. De vlekken van deze diersoort dienen als enige vorm van camouflage tussen de lage begroeiing op de savannes. 

 

 

Geboortes
Persberichten
Op safari
hyenapups-1.jpgfullscreen