Boliviaanse doodshoofdaap

Saimiri boliviensis

Het gedrag van een doodshoofdaap

Doodshoofdapen leven in grote groepen in de regenwouden van Zuid-Amerika. Soms leven er wel meer dan 500 dieren in een groep. Ze herkennen elkaar door geluid én door geur. Doodshoofdapen plassen over hun eigen handen en voeten. Daarna smeren ze er hun hele lijf mee in. Als ze over takken lopen, laten ze een geurspoor achter. Zo markeren ze hun territorium en weten ze wie waar geweest is.

Boliviaanse doodshoofdapen zijn de meest luidruchtige doodshoofdapen die er zijn. Ze maken wel 26 verschillende geluiden. Daarmee kunnen ze elkaar waarschuwen of bijvoorbeeld laten weten dat ze boos zijn of pijn hebben.

Voortplanting

Binnen de grote groep zijn er kleinere subgroepen. Er zijn subgroepen van enkel mannetjes en subgroepen van vrouwtjes met hun jongen. In de paartijd paren de dominante mannetjes met de vrouwtjes. Na de paartijd gaat elke doodshoofdaap weer terug naar de subgroep. Na een draagtijd van ongeveer 5,5 maand komt er een jong ter wereld. Bij het verzorgen krijgt de moeder soms hulp van andere vrouwtjes. 

Bij Boliviaanse doodshoofdaapjes zijn de vrouwtjes de baas. Behalve in de paartijd. Dan worden de mannetjes, onder invloed van hormonen, bijna twee keer zo groot. Net kleine bodybuilders! De vrouwtjes laten de mannetjes dan toe om te paren. 

Na een draagtijd van ongeveer 5,5 maanden wordt een jong geboren. Een jonge doodshoofdaap weegt 100 gram. Dat lijkt erg weinig, maar de moeder weegt maar 700 gram. Dat zou voor mensen betekenen dat wij baby’s krijgen van ongeveer 10 kilo!

Wat eet een doodshoofdaap?

Boliviaanse doodshoofdapen zijn vaak te vinden in de buurt van kapucijnapen. Doodshoofdapen kunnen namelijk geen noten kraken met hun tanden. Kapucijnapen kunnen dat wel. Soms laten zij half gekraakte noten vallen, die de doodshoofdapen dan op kunnen eten.

Doodshoofdapen zoeken vaak eten in grote groepen. Zo verstoren ze veel insecten en wordt de kans dat ze er eentje vangen groter.

Boliviaanse doodshoofdapen in het Safaripark

De Boliviaanse doodshoofdapen in het Safaripark zijn te vinden langs de wandelroute. Deze groep bestaat uit allemaal mannen.

Leuk om te weten

Als mannelijke doodshoofdapen elkaar willen imponeren plassen ze soms over elkaar heen. Jakkes...

Ontdek alle dieren