Grévy zebra

Weinig voedsel

Grévy zebra’s leven op de dorre grasvlakten van Oost-Afrika. Ze moeten grote hoeveelheden eten om voldoende stoffen binnen te krijgen. Helaas worden in hun leefgebied ook veel geiten gehouden. Die eten zoveel dat er voor de Grévy zebra (te) weinig voedsel overblijft.

Wachten op vrouwen

Grévy zebra’s vormen tijdelijke kudden van één hengst en een aantal merries. Een hengst verdedigt zijn leefgebied tegen andere mannen en verlaat zijn gebied bijna nooit. Zelfs niet als een groep vrouwen dit wel doet. Hij blijft wachten op een volgende groep merries om mee te paren.

Snelle daling

In Ethiopië is aantal Grévy zebra’s de laatste twintig jaar gedaald van 1.500 tot 110. Mensen zoeken naar mogelijkheden om de Grévy zebra’s te beschermen. Veel dierentuinen, waaronder Safaripark Beekse Bergen, steunen dit onderzoek met financiële bijdragen. Ook proberen dierentuinen zoveel mogelijk met deze dieren te fokken. 

Leuk om te weten

Als zebra’s met elkaar vechten dan ‘balken’ ze precies zoals een ezel. Dat doen ze ook als ze elkaar op afstand roepen.

Ontdek alle dieren