Luipaard

Sluipen en springen

Luipaarden sluipen naar hun prooi tot op vijf meter afstand. Dan springen ze er bovenop. Als ze de prooi missen, rennen ze niet meer dan vijftig meter achter hun prooi aan. Ook al kunnen ze een snelheid halen van zestig kilometer per uur, toch mislukken de meeste jachtpogingen.

Sterk dier

Grotere prooien grijpen ze bij de keel en wurgen ze. Kleinere bijten ze in de rug of nek. Vaak achtervolgen andere roofdieren het luipaard om een prooi af te pakken. Daarom verbergt een luipaard z’n prooi in een boom. Hij is zó sterk dat hij een prooi die zwaarder is dan hijzelf in een boom kan slepen.

Gemakkelijk aanpassen

Jachtluipaard kunnen zich allerlei omstandigheden aanpassen. Ze komen voor in het tropische regenwoud, in savannen en woestijnachtige gebieden, in koude bergketens en zelfs in steden. Je vindt de luipaard daarom op veel plekken in de wereld.

Leuk om te weten

De luipaard wordt ook wel 'panter' genoemd. Dit is voornamelijk geografisch gebonden. 'Luipaard' wordt gebruikt voor dieren uit Afrika, 'panter' wordt gebruikt voor Aziatische dieren. Toch worden de namen veel door elkaar gebruikt.

Ontdek alle dieren