Nandoe

Huisman

Eén keer per jaar leggen nandoes eieren. Het mannetje lokt dan vrouwtjes naar zich toe door zijn veren op te zetten en met zijn vleugels te klapperen. Hij roept naar de vrouwtjes en draait rondjes om hen heen. Het mannetje maakt een nest op de grond waar de vrouwtjes hun eieren in leggen. Soms liggen er wel 80 eieren van meerdere vrouwtjes in één nest. Als de eieren zijn gelegd gaan de vrouwtjes weg en blijft het mannetje achter om ze uit te broeden. Als de jonge nandoes uit het ei zijn gekropen, zorgt de vader voor ze. Soms zorgt hij zelfs voor jongen die hun eigen vader kwijt zijn geraakt.

Niet wat je denkt

Nandoes lijken veel op struisvogels. Toch zijn ze daar geen directe familie van. Ze zijn kleiner, hebben drie tenen in plaats van twee en hebben langere vleugels dan struisvogels. Wel kunnen ze, net als struisvogels, erg hard lopen. Nandoes kunnen wel 60 kilometer per uur halen! En je zou het misschien niet verwachten, maar nandoes kunnen behalve hard rennen ook heel goed zwemmen.

Leuk om te weten

Nandoes zijn loopvogels. Dit betekent dat ze niet kunnen vliegen. Ze hebben namelijk geen slagpennen in hun veren zitten, waardoor ze niet genoeg wind vasthouden om op te kunnen stijgen. Wel kunnen ze erg hard rennen: tot wel 60 kilometer per uur!

Ontdek alle dieren