Nieuws

In Safaripark Beekse Bergen is een kuifmangabey ter wereld gekomen

donderdag 05 januari 2023

Geboortes
Persberichten

In Safaripark Beekse Bergen is een kuifmangabey geboren. Met de geboorte van deze aap draagt het park bij aan het managementprogramma van deze in de natuur kwetsbare diersoort.

“Het gaat heel goed met het jong. We hebben hem al zien drinken bij de moeder. Ze beschermt haar kleine goed, daardoor was het lastig om te zien wat het geslacht is. Inmiddels weten we dat het om een mannetje gaat", vertelt hoofd dierenverzorging Kris Jansen. 

Populatie neemt af 
De kuifmangabey komt voor in Congo, waar deze diersoort leeft in de subtropische en tropische regenwouden. De populatie van deze als ‘kwetsbaar’ bestempelde apensoort neemt in rap tempo af. “Dat heeft te maken met de verwoesting van het leefgebied door boskap, mijnbouw en het aanleggen van wegen en spoorwegen", legt Jansen uit. 

Ook wordt er op deze apen gejaagd vanwege hun vlees. “Tot slot heeft de kuifmangabey te maken met oorlog in hun leefgebied", zegt Jansen. Omdat de populatie van de kuifmangabey afneemt, is er een managmentprogramma voor deze diersoort. “We zijn dan ook ontzettend blij dat we met deze geboorte een grote bijdrage kunnen leveren aan dit programma", aldus Jansen. 

Communiceren via de kuif 
De kuifmangabey is, zoals de naam al verklapt, te herkennen aan de kuif bovenop zijn kop. Hij gebruikt niet alleen geluiden om met andere apen te communiceren, maar ook zijn kuif. Normaal gesproken staat de kuif recht omhoog, maar als deze dieren zich bedreigd voelen maakt hij een laag brommend geluid en beweegt zijn kuif een beetje op en neer. Door zijn kuif naar achteren te richten, laat deze apensoort zien dat hij boos is.

Deze diersoort leeft hoog in de boom en komt heel af en toe naar beneden om te drinken of om voedsel te zoeken. De kuifmangabey eet onder meer vruchten, bladeren en bloemen. Doordat deze apen in bomen leven, kunnen ze ook enorm goed klimmen. Daarnaast kunnen ze tot wel vijf meter ver springen. Hierbij is hun lange staart heel handig: deze zorgt voor evenwicht tijdens het lopen en springen door de bomen.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Beekse Bergen nieuwsbrief.

Geboortes
Persberichten
beeksebergen-kuifmangabey-geboren.jpg