Het schip van de woestijn

Alle informatie over de dromedaris

Wetenschappelijke naam: Camelus dromedarius

Soorten dromedarissen

Een dromedaris is een zoogdier en behoort tot een ondersoort van de kameelachtigen. De familie van de kameelachtigen is met een tweetal kamelen en een viertal lamasoorten geen grote familie. Tot deze familie behoren:

  • De kameel (Camelus ferus bactrianus)
  • De dromedaris (Camelus dromedarius)
  • De alpaca (Vicugna pacos)
  • De lama (Lama glama)
  • De vicuña (Vicugna vicugna)
  • De guanaco (Lama guanicoe)

Het verschil tussen een dromedaris en een kameel

De dromedaris en de kameel lijken natuurlijk heel erg op elkaar, maar er zijn wel wat verschillen! Het grootste verschil is het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft 1 bult op de rug en de kameel heeft 2 bulten. Daarnaast heeft een dromedaris korter haar, langere poten en zijn ze slanker gebouwd dan een kameel. Ook het leefgebied van de dieren is anders. De kameel komt uit Centraal-Azië en de dromedaris komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. De dieren kunnen met elkaar kruisen. Een kruising tussen een dromedaris en een kameel wordt een hybridekameel genoemd.

Hoe ziet een dromedaris eruit?

Een dromedaris is natuurlijk te herkennen aan de bult op de rug. Deze bult bestaat uit vet. Dit vet is reserve-energie voor als er weinig voedsel te vinden is. De bult kan tot wel 36 kg wegen! Naast dit bekende uiterlijke kenmerk is de schofthoogte van het dier 180 tot 200 centimeter. Bij een vrouwtje is dit ongeveer 10 centimeter minder. Inclusief de bult is een dromedaris ongeveer tussen de 190 en 230 cm hoog.

De vacht van een dromedaris is overwegend kort maar is net wat langer op de kruin, nek, hals, romp, bij de bult en bij de staart. De kleur van de vacht varieert van verschillende bruintinten tot zandkleurig. Een dromedaris is vaak te vinden in een droge omgeving. Het dier is hier goed op aangepast door de lange haren bij de neusgaten en oren en een extra rij lange wimpers om het zand tegen te houden.

Onze Rangers ontdekken de woestijn en zijn bewoners. Zie jij de dromedaris als eerste?

De bult van een dromedaris

In de bult van een dromedaris wordt vet opgeslagen. Zo kan een dromedaris enige dagen zonder water en voedsel overleven in een hete woestijn. Het vet uit de bult wordt gebruikt om energie en vocht uit te halen.

Heel veel dieren (en wij mensen ook) slaan vet op hun lijf op als reserve. Maar bij de meeste dieren zit het verspreid om hun lichaam. Bij dromedarissen en kamelen zit het op de rug om te zorgen dat ze niet oververhit raken in de woestijn. Het vet werkt isolerend en houdt een groot deel van de warmte van de zon tegen.

Hoe oud wordt een dromedaris?

Dromedarissen kunnen tussen de 40 en de 50 jaar oud worden.

Wat eet een dromedaris?

Van grassen tot uitgedroogde planten, de dromedaris eet bijna alles wat er in de woestijn groeit. Het dier is ongeveer 8 tot 12 uur per dag aan het eten. Om veel water op te kunnen slaan moet een dromedaris veel zout eten. Zo bestaat ongeveer 1/3 van het voedsel uit planten welke veel zout bevatten. Als een dromedaris kan drinken, drinken ze veel: soms wel meer dan honderd liter water in tien minuten.

De tanden van een dromedaris blijven altijd door groeien. Om de tanden af te slijten knabbelen ze aan botten en harde stukken hout.

Het leefgebied van de dromedaris

De wilde dromedaris is al zo’n 2000 jaar geleden uitgestorven. Alle dromedarissen die nu in woestijnen over de hele wereld te vinden zijn, zijn gedomesticeerd. Dat wil zeggen, ze zijn door mensen gefokt en worden gehouden als vee en als lastdier.

De gedomesticeerde vorm van de dromedaris is in veel gebieden geïntroduceerd. Van Noord- en Oost-Afrika, het Arabisch schiereiland en het zuidwesten van Azië, tot in Noord-India en zelfs Australië. Er is zelfs geprobeerd om de dromedaris in Europa te houden, helaas was dat niet zo succesvol. Wel kun je de dieren tegenkomen op de Canarische Eilanden.

Op veel plekken waar dromedarissen door mensen worden gehouden vind je ook verwilderde dromedarissen. Dit zijn dieren die ontsnapt of losgelaten zijn en in het wild verder zijn gaan leven. Op dit moment vind je de grootste kudde verwilderde dromedarissen in Midden- en West-Australië. In het verleden werden de dieren gebruikt ter verkenning en kolonisatie van het droge gebied. Ook werden de dieren gebruikt om voedsel te brengen naar nederzettingen en om materiaal voor spoorlijnen te vervoeren. Toen de dieren niet meer nodig waren zijn ze vrijgelaten. Inmiddels zijn er zoveel dromedarissen dat dit een plaag vormt in Australië.

In Nederland is de dromedaris ook te zien. Kom je een kijkje nemen bij ons?

tickets

Leeft de dromedaris in een groep?

De groep waarin een dromedaris leeft wordt een kudde genoemd. Deze kudde kan bestaan uit 2 tot 20 dieren. De kudde bestaat uit een dominant mannetje, één of meerdere vrouwtjes en hun jongen. Wanneer de kudde rondtrekt lopen alle dieren in één rij achter elkaar aan. Het mannetje stuurt de groep vanuit achter aan en zorgt dat er geen andere mannetjes in de buurt van de vrouwtjes komen. De vrouwtjes nemen om de buurt de leiding.

Is een dromedaris gevaarlijk?

Agressief gedrag zul je bij een dromedaris zelden zien. Alleen in de paartijd wanneer mannetjes met elkaar om een vrouwtje strijden kunnen ze agressief zijn tegen elkaar.

Voortplanting van de dromedaris

De vrouwtjes paren meestal voor het eerst als ze 4 of 5 jaar oud zijn, de mannetjes tonen rond hun 3e al seksueel gedrag maar zijn pas geslachtsrijp vanaf hun zesde jaar. De paartijd is in de winter en de draagtijd bedraagt 15 maanden.

Een dromedaris krijgt normaal gesproken iedere twee jaar één jong. Na enkele dagen kan het jong al zelf lopen en eet het ook al zelfstandig planten. Ook drinkt het jong ongeveer een jaar melk bij de moeder. In totaal zorgt de moeder 1 tot 2 jaar voor het jong.

Hoe snel is een dromedaris?

Een dromedaris heeft een bijzondere manier van lopen genaamd de telgang.  Dit houdt in dat eerst de beide poten van één kant tegelijk verplaatst worden en vervolgens de poten aan de andere kant gelijktijdig verplaatst worden. De topsnelheid van een dromedaris is ongeveer 65 kilometer per uur.

 

Ontdek alle dieren