De zwaarste vogel ter wereld

Struisvogel

Eieren broeden

Een mannetjes struisvogel heeft meestal meerdere vrouwtjes waarmee hij paart. Bij deze vrouwtjes is er eentje de baas. Alle vrouwtjes leggen hun eieren in hetzelfde nest. De eieren worden ’s nachts door het mannetje warm gehouden en overdag zit het belangrijkste vrouwtje er op. Als de eieren niet allemaal in het nest passen, duwt het vrouwtje er een aantal uit. Op de één of andere manier weet ze precies welke eieren van haar zijn. Deze houdt ze natuurlijk veilig in het midden van het nest.

Botten breken!

Als er gevaar dreigt, heeft een struisvogel drie manieren om zichzelf te verdedigen. Het eerste wat een struisvogel doet, is hard wegrennen. In volle vaart kan hij zo’n 70 kilometer per uur halen. Hij houdt zich in balans met zijn vleugels. Soms probeert een struisvogel zich ook te verstoppen. Hij gaat dan in een kuil liggen met zijn hoofd en nek plat op de grond. Als een roofdier toch te dichtbij komt kan een struisvogel een flinke trap uitdelen. Zijn sterke poten kunnen met gemak botten breken. 

Leuk om te weten

Kei-goed! Struisvogels eten stenen, of beter gezegd steentjes. In de maag helpen die om de zaden die ze eten te vermalen. Zoals een molensteen dus.

Ontdek alle dieren