Amerikaans icoon

Alle informatie over de Amerikaanse zeearend

Wetenschappelijke naam: Haliaeetus leucocephalus

De Amerikaanse zeearend is een grote en sterke roofvogel met een karakteristiek uiterlijk. Naast de witte kop en staart is het lichaam van deze zeearend volledig donkerbruin wat soms bijna zwart kan lijken. Zowel de ogen als de snavel van deze roofvogel zijn felgeel, zijn poten hebben een iets donkerdere toon. Het lijkt soms alsof de Amerikaanse zeearend erg ‘streng’ uit zijn ogen kijkt, dit komt echter door de bouw van zijn schedel. Net boven zijn ogen steekt het schedel iets uit, hierdoor schijnt de zon niet in de ogen van de zeearend. De mannetjes en vrouwtjes zien er qua uiterlijk vrijwel hetzelfde uit, alleen het lichaam zelf kan wat groter zijn bij vrouwtjes.

Spanwijdte

Amerikaanse zeearenden zijn ontzettend grote vogels, ze kunnen een spanwijdte hebben van 173 tot wel rond de 244 cm! De lichaamslengte van de vogel is tussen de 80 cm en één meter. Ze kunnen rond de 5 kilogram wegen, waarvan ongeveer 700 gram hun verenkleed is. 

Benieuwd hoe groot de vleugels van de Amerikaanse zeearend in het echt zijn? Kom dan langs bij de roofvogelsafari!

TICKETS

Waar leeft de Amerikaanse zeearend?

Zoals de naam al verklapt komen Amerikaanse zeearenden voor in Amerika, om precies te zijn Noord-Amerika. Ze zijn dus vooral te spotten in landen als de Verenigde Staten en Canada, echter worden ze soms ook gespot in Midden- en Zuid Amerika, en soms zelfs in delen van Europa. Enige wat zeker is, ze zijn in de buurt van grotere wateren te vinden. Ze bevinden zich altijd binnen 3 kilometer van de zee, een meer of een grote rivier. In de natuur blijven zeearenden het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van mensen, je zult ze daarom niet zo snel op recreatiegebieden zoals een druk strand zien. De zeearenden die in noordelijke gebieden leven zullen jaarlijks naar het zuiden migreren als het in hun eigen leefgebied wat kouder wordt.

Zweven

Omdat de Amerikaanse zeearenden vaak grote afstanden af legt kiezen ze er vaak voor om te zweven. Dit doen ze door met hun gigantische vleugels trage en krachtige bewegingen te maken. Dit kost de dieren niet veel energie waardoor ze niet vaak hoeven te stoppen.

Benieuwd naar de Amerikaanse zeearend en de andere roofvogels? Ranger Brent neemt je mee bij een exclusief kijkje achter de schermen bij de Roofvogelsafai!

 

Wat eet de Amerikaanse zeearend?

Het dieet van de Amerikaanse zeearend is ontzettend breed. Ze eten vaak vis, maar ook andere vogels en hun eieren, kleine zoogdieren en zo nu en dan ook kadavers van grotere zoogdieren. Wanneer de zeearenden jagen houden ze na het uitzoeken de prooi een tijdje in de gaten vanuit de lucht. Als het tijd is duiken ze op de prooi af en pakken ze deze op met hun klauwen, ze eten het pas op als ze geland zijn. Bij het jagen aan het water zoeken ze vaak de vissen uit die vlak bij het wateroppervlak zwemmen, dit is vaak zo bij rivieren. Dit doen ze omdat ze niet het water in willen, ze nemen geen duik ín het water maar net over het wateroppervlak.

Familie

De familie van de zeearenden is vrij goot, over de hele wereld kan je zeearenden vinden. De zeearend (Haliaeetus) is een geslacht onder de havikachtigen (Accipiltridae) wat natuurlijk onderdeel is van de familie van de vogels. Het geslacht Haliaeetus is waarschijnlijk een van de oudste vogelgeslachten die nog steeds bestaan. Er zijn ook een hoop andere soorten arend naast de zeearend zoals kuifarenden en steenarenden. De meeste van deze geslachten vallen ook onder de havikachtigen, de visarend heeft echter een eigen familie.

De enige zeearend die in Nederland in het wild gespot kan worden is de Europese zeearend die met zijn spanwijdte van 250 centimeter ook zeker geen kleintje is! Hieronder de familie van de zeearenden.

  • Zeearend (Haliaeetus albicilla)
  • Kleine rivierarend (Haliaeetus humillis)
  • Grote rivierarend (Haliaeetus ichthyaetus)
  • Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus)
  • Witbuikzeearend (Haliaeetus leucogaster)
  • Witbandzeearend (Haliaeetus leucoryphus)
  • Stellers zeearend (Haliaeetus pelagicus)
  • Sanfords zeearend (Haliaeetus sanfordi)
  • Afrikaanse zeearend (Haliaeetus vocifer)
  • Madagaskarzeearend (Haliaeetus vociferoides)

Paringsdans

Amerikaanse zeearenden zijn monogaam als het gaat om voortplanting, dit betekent dat de mannetjes en vrouwtjes hun gehele leven een paar blijven vormen. Ze zullen pas een nieuwe partner zoeken wanneer hun vorige overleden is. De koppels leven niet altijd samen, ze migreren bijvoorbeeld zonder hun partner. Tijdens de broedperiode komen ze weer bij elkaar en doen ze een balts in de lucht. Een balts is een soort paringsdans, ze laten aan elkaar zien dat ze willen paren.  

Jongen

Amerikaanse zeearenden zijn geslachtsrijp vanaf dat ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Wanneer ze een partner hebben gevonden zullen ze beginnen aan een nest. Een Amerikaans zeearenden-nest wordt gemaakt van takken en kan behoorlijk groot worden. Dit komt omdat de zeearenden elk jaar naar hetzelfde nest terug zullen keren, en gelijk het nest ook willen verstevigen. Na maximaal 3 maanden worden de eieren pas gelegd, dit zijn er meestal 1 tot 3. De broedperiodes kunnen per gebied in Noord-Amerika erg verschillen, zo begint de ene al in september met het maken van een nest terwijl de andere die ergens anders leeft pas in februari begint. Na het uitkomen van de kuikens zullen beide ouders voor ze zorgen, de vrouwtjes echter wel wat meer. In het begin zal het mannetje voornamelijk voor het voedsel zorgen terwijl het vrouwtje meer broedt. Na 8 tot 14 weken vliegen de jonge zeearenden uit, maar dit betekent vaak niet dat ze hun ouders verlaten. Jonge zeearenden kiezen er vaak voor om als ze oud genoeg zijn terug te keren naar het gebied waar ze ook opgegroeid zijn, daarnaast kiezen ze voor het broeden vaak ook een plek waar ook andere jonge koppels aan het broeden zijn.

Ontdek de Amerikaanse zeearend en nog meer mooie roofvogels in Safaripark Beekse Bergen bij de roofvogelsafari!

TICKETS

Vijanden van de Amerikaanse zeearend

De Amerikaanse zeearend heeft als volwassen dier geen natuurlijke vijanden. Kuikens of eieren kunnen wel een prooi zijn voor andere roofvogels of vleesetende zoogdieren als wasberen. De grootste vijand van deze vogel is de mens. Amerikaanse zeearenden kunnen in het wild gemiddeld tussen de 15 en 19 jaar worden, dit verschilt echter ook weer per gebied. Hoewel de Amerikaanse zeearend volgens het IUCN niet bedreigd is, heeft de doodsoorzaak van deze vogels helaas vaak met menselijke factoren te maken, zo kunnen ze per ongeluk in elektriciteitskabels vliegen of worden ze aangereden. In gevangenschap kunnen deze roofvogels maximaal 30 jaar worden.

Nationaal symbool

De Amerikaans zeearend is een bekend symbool, voornamelijk in de Verenigde Staten. Zo staat er een Amerikaanse zeearend op het Grootzegel van de Verenigde Staten. Zeearenden hebbn in veel verschillende culturen een belangrijke rol gehad, ze stonden vaak centraal in mythes en andere verhalen. Zo werd er gedacht dat zeearenden een connectie hadden met Zeus, de Griekse god. In Noord-Amerika werd de Amerikaanse Zeearend door de indianen als dondervogel gezien die voor de bliksem, regen en donder zorgde. Tegenwoordig wordt de Amerikaanse zeearend in de Verenigde Staten vaak ingezet als mascotte en gebruikt als echt Amerikaans karakter in films en series.

Ontdek alle dieren