Echte groepsdieren

Alle informatie over de flamingo

Wetenschappelijke naam: Phoenicopterus roseus

Soorten flamingo’s

De flamingo, ook wel Phoenicopteridae, is familie van waadvogels. Vroeger werden zij altijd ingedeeld bij de ooievaarachtigen. Dit is sinds kort veranderd en nu hebben zij een eigen orde gekregen. Flamingo’s kunnen wel tot tientallen jaren oud worden. Flamingo’s zijn echte groepsdieren. Een groep flamingo's wordt een tribune, kolonie of een flamboyance genoemd. Zo'n tribune kan wel uit duizenden flamingo’s tegelijk bestaan! Er zijn in totaal zes soorten flamingo’s:

  • Kleine flamingo (Phoeniconaias minor)
  • Andesflamingo (Phoenicoparrus andinus)
  • James' flamingo (Phoenicoparrus jamesi)
  • Chileense flamingo (Phoenicopterus chilensis)
  • Roze flamingo, Gewone flamingo of Europese flamingo (Phoenicopterus roseus)
  • Rode flamingo, grote flamingo, Caribische flamingo of Cubaanse flamingo (Phoenicopterus ruber)

In Safaripark Beekse Bergen leven de roze / Europese flamingo’s. Wil je ze van dichtbij bekijken?

Tickets

Meer weten over de verschillen tussen flamingosoorten? Ranger Bent vertelt er meer over in deze Ranger Request.

Waarom de meeste flamingo’s roze zijn

Als je aan een flamingo denkt, denk je waarschijnlijk aan de kleur roze. Flamingo’s worden alleen niet geboren met deze karakteristieke kleur waar we ze aan herkennen. Flamingo kuikens zijn grijs, en later wit van kleur. Hoe ouder de flamingo wordt, hoe meer zijn pluimen een roze of rode kleur aannemen. Dat duurt wel even. Pas rond hun tweede levensjaar zijn jonge flamingo’s net zo roze als de volwassenen. Waaraan dankt de flamingo zijn kleur dan? Dat is het stofje ‘caroteen’. Beta-caroteen is een pigment die zich opstapelt in de veren. De kleur kan door verschil in voeding zeer variëren. Zo zijn de rode flamingo’s uit de regio van Zuid-Amerika dieprood en de Europese flamingo die je bijvoorbeeld bij je safari in Beekse Bergen kunt zien, lichtroze.

Het uiterlijk van flamingo’s

Van zijn hoofd tot zijn poot heeft de flamingo een lengte van 1.40m tot 1.75m. Deze weegt ongeveer 2 tot 4 kg. De poten van een flamingo zijn langer dan het lichaam zelf. Tussen de tenen heeft het dier zwemvliezen. De poten zijn lang en dun en hebben een knobbel in het midden. Je zou denken dat dit een knie is, maar dit is niet waar! Deze knobbel is namelijk de enkel van de flamingo.

De bek, of snavel, van een flamingo is ook erg interessant. De bek lijkt op een omlaag hangende banaan en is uniek in het dierenrijk. In het bovenste gedeelte van de bek heeft de flamingo ‘lamellen’ zitten. Deze lamellen worden gebruikt als een soort zeef tijdens het eten. De ogen van een flamingo zijn klein en lichtgeel.

Waarom staat een flamingo op 1 poot?

Flamingo’s zijn niet te missen. In een grote groep zie je ze staan in het water. Wat op valt is dat ze allemaal op 1 poot staan, dit is niet omdat ze maar één poot hebben maar om energie te besparen. En wat valt? Op deze manier regelen ze hun lichaamstemperatuur en energiegebruik. De poot die op de grond staat, koelt het lichaam af. De poot die opgetrokken is verwarmd het lichaam. Met twee poten in het water wordt de lichaamstemperatuur te laag. Om deze in balans te houden staan  flamingo’s dus maar op één poot. Dit is ook handig voor als flamingo's in de modder wegzakken. Dan hebben ze een tweede poot om zichzelf op te hijsen.
 

In Ranger Request wordt nog meer in detail ingegaan op deze bijzondere houding, bekijk hem nu!

Leefgebied flamingo’s

Het leefgebied van een flamingo is uitgestrekt over de gehele wereld. Ze komen voornamelijk voor in warme, exotische gebieden zoals Zuid-Amerika, het Caribische gebied, Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Ze zijn vooral te vinden aan de kust van zoute wateren omdat ze voornamelijk zoutminnende diertjes eten. Een zoute leefomgeving is daarom voor hen optimaal. De Europese flamingo’s die in Beekse Bergen leven, komen in het wild in Afrika en het zuiden van Europa en gedeeltelijk Azïe voor.

Flamingo’s hebben nauwelijks concurrentie om het voedsel wat zij eten. De diertjes in het zoute water worden niet opgejaagd door vissen omdat die daar niet kunnen leven. Daarnaast hebben zij ook weinig natuurlijke vijanden. Dit komt doordat hun leefomgeving weinig begroeiing heeft waar andere dieren juist van leven. Daarmee is de mens de grootste vijand van de flamingo’s.
 

Voortplanting & paringsdans flamingo’s

Een flamingo is een monogaam dier. Dit betekent dat ze maar één levenspartner hebben waarmee ze meerdere eieren krijgen. Een flamingo is na 5 of 6 jaar geslachtsrijp en krijgt per jaar één nest met één ei, soms twee. Ze broeden in grote groepen langs de kustlijn.

Als het broedseizoen aanbreekt, begint een bijzondere paringsdans; een balts. Tijdens deze dans lopen duizenden flamingo’s samen in een grote roze parade. Ze draaien allemaal hun koppen van rechts naar links en strekken hun vleugels uit om indruk te maken. Wanneer het mannetje en het vrouwtje elkaar hebben gevonden in deze balts, bouwen ze een nest van klei. Het stel legt 1 of 2 eieren die ze samen uitbroeden. Na ongeveer een maand wordt een kleine flamingo geboren; een grijs kuikentje met roze poten en een snavel. De jongen blijven nog 5 tot 12 dagen in het nest. Na 4 tot 6 weken spreiden de flamingo’s hun vleugels om ook buiten de kolonie te komen. 

Wat eten flamingo’s?

Flamingo’s eten voornamelijk zoutminnende diertjes zoals pekelkreeftjes, schaaldieren, slakken, wormen en algen. Ze staan met z’n allen te trappelen in zout ondiep water om zo de diertjes uit de modder te jagen. Vervolgens zuigen zij met hun tong het water met de diertjes in hun bek. Het voedsel blijft hangen aan de lamellen in de bovensnavel en wordt met de tong ingeslikt. Deze manier van eten is heel speciaal. De flamingo is de enige vogel die met de bek omgekeerd eet. Dat betekent dat het vlak van de bovenkant naar beneden wijst.

Kunnen flamingo’s vliegen?

Flamingo’s kunnen zeker vliegen! Ze hebben lange vleugels waarmee zij zich stabiel in de lucht houden. Flamingo’s kunnen heel goed zwemmen en vliegen, ook al zien we ze het vaakst op één poot staan in het water. Ze kunnen zelfs zo goed vliegen dat ze tussen verschillende locaties vliegen voor voedsel of om te broeden. Een zwerm flamingo’s kan in de lucht een topsnelheid halen van wel 56 kilometer per uur! Dat zou je niet zeggen omdat ze zo lomp en onhandig lijken in de lucht.

Leuke weetjes over de flamingo

  • Wist je dat je een verre neef van de flamingo dagelijks op straat tegenkomt? Uit onderzoek uit 2008 blijft dat flamingo’s en duiven verre familie zijn.
  • Ook in Nederland vind je wilde flamingo’s. Er broeden diverse flamingo soorten net over de grens tussen Nederland en Duitsland. Zij zijn hier waarschijnlijk terecht gekomen nadat zij verdwaald raakten tijdens de vogeltrek of omdat zij weggevlogen zijn uit de dierentuin.
  • De naam ‘flamingo’ heeft het dier te danken aan de heldere kleur van zijn veren. Flamenco betekent in het Spaans en Latijn vuur.
  • Het flamingo eten wat wordt gebruikt in dierentuinen bestaat uit speciaal aangepaste voeding zodat de flamingo’s hun gezonde roze/rode kleur behouden. Zonder het stofje caroteen in de voeding zouden flamingo’s namelijk wit worden.

Kom naar Safaripark Beekse Bergen om de flamingo's in het echt te zien!

Tickets

Ontdek alle dieren