Gevlekte hyena

Crocuta crocuta

Gedrag van de hyena

Gevlekte hyena’s leven in groepen. Zo’n groep noem je een clan. Hoe groot de clan is, hangt af van de hoeveelheid voedsel in een gebied. De groepen kunnen bestaan uit 3 tot soms wel 80 hyena’s. Binnen de clan zijn de vrouwtjes de baas. Elke hyena kent zijn plaats in de rangorde. Het vrouwtje dat het hoogst in rang staat, krijgt het meeste eten en krijgt ook vaker jongen. Vrouwtjes blijven hun hele leven bij dezelfde clan.

Voortplanting

Gevlekte hyena’s kunnen het hele jaar door jongen krijgen. Na een dracht van vier maanden worden er meestal twee jongen geboren. Soms is het er maar één, soms zelfs vier. Hyenapups hebben de ogen meteen al open als ze geboren zijn. Ze zijn dan ook nog helemaal zwart. Pas als ze wat ouder worden, krijgen ze de bruine vacht met vlekken.

Jonge hyena’s worden geboren in een hol. Meestal is dat een verlaten hol van een aardvarken of wrattenzwijn. Na twee tot zes weken verplaatst de moeder de jongen terug naar het hol van de clan. Pasgeboren hyenabroers of -zussen vechten soms met elkaar. Ze proberen elkaar dan te doden. Zo is er meer melk voor het overgebleven jong. Dat jong kan dan sneller groot en sterk worden. Niet lief, wel handig.

Wat eet een hyena?

Hoewel vaak gedacht wordt dat hyena’s alleen aas eten, zijn gevlekte hyena’s hele goede jagers. Meestal jagen ze op hoefdieren. Als ze een prooi gevangen hebben, eten ze die helemaal op. Het enige wat overblijft zijn de hoeven en hoorns. Gevlekte hyena’s eten dus ook de botten op. Ze hebben heel sterke kaken en tanden om de botten in stukjes te bijten. Hun maag is ook speciaal aangepast om de botten te verteren. In de keutels van een gevlekte hyena kun je zien dat ze botten eten. Die zijn namelijk wit gekleurd. Je kunt er zelfs mee krijten!

Gevlekte hyena's in het Safaripark

In het Safaripark vind je de gevlekte hyena’s langs de wandelsafari. Ze hebben een groot verblijf tegenover de leeuwen en okapi’s.

Leuk om te weten

Bij veel dieren kun je aan de buitenkant zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Soms aan hoorns, geweien of manen, soms door simpelweg tussen de achterpoten te kijken. Bij hyena’s lijkt het vrouwtje zoveel op een mannetje, zelfs aan de onderkant, dat ze daaraan niet uit elkaar te houden zijn.

Ontdek alle dieren