Gevlekte hyena

Stoepkrijt

Mensen denken vaak dat hyena’s alleen aas eten maar dat is niet waar. Hyena’s zijn ook hele goede jagers. Tijdens de jacht maken ze een 'lachend' geluid. Ze jagen meestal op hoefdieren. Als ze een dier gevangen hebben, eten ze die helemaal op. Het enige wat overblijft zijn de hoeven en horens. Gevlekte hyena’s eten dus ook de botten op. Ze hebben heel sterke kaken en tanden om de botten in stukjes te bijten. Hun maag is ook speciaal aangepast om de botten te verteren. In de keutels van de hyena’s kun je zien dat ze botten eten. Die zijn namelijk meestal wit gekleurd. Je kunt er zelfs mee krijten!

Vrouwtjes zijn de baas

Gevlekte hyena’s leven in groepen. Zo’n groep noem je een clan. Hoe groot de clan is, hangt af van hoeveel eten er te vinden is in een gebied. De groepen kunnen bestaan uit 3 tot soms wel 80 hyena’s. Binnen de clan zijn de vrouwtjes de baas. Elke hyena kent zijn plaats in de rangorde. Het vrouwtje dat het hoogst in rang staat, krijgt het meeste eten en krijgt ook vaker jongen. Vrouwtjes blijven hun hele leven bij dezelfde clan.

Leuk om te weten

Wat is het nou? Bij veel dieren kun je aan de buitenkant zien of het een mannetje is of een vrouwtje. Waaraan, dat weet je wel. Maar hyena’s zien er aan de buitenkant hetzelfde uit.

Ontdek alle dieren