Behouden en beschermen van bedreigde diersoorten

Waar komen de dieren die in Beekse Bergen leven vandaan en wat is de rol van een dierentuin eigenlijk? Op deze pagina beantwoorden we deze en al je andere vragen over dit onderwerp.

Zomer vrouwtjes Afrikaanse leeuwen Safaripark Beekse Bergen

De rol van een dierentuin

Alle dieren die in Beekse Bergen leven zijn hier geboren of naar het park verhuisd vanuit een andere dierentuin. Er worden dus geen dieren uit het wild gehaald en naar ons park gebracht. Alle diersoorten hebben een IUCN-status, hier lees je later meer over. Veel van de diersoorten die je in Beekse Bergen ziet hebben de status 'kwetsbaar' tot 'uitgestorven in het wild'. De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van deze soorten. Europese dierentuinen werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken. Het is daarnaast goed om te weten dat dieren geen bezit zijn van een park. Het is niet mogelijk om een dier te kopen of verkopen.

Managementprogramma's (EEP's)

Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Dierentuinen hebben het doel deze soorten te beschermen en behouden. Daarom werken er meer dan 300 Europese parken samen in een managementprogramma, ook wel EEP genoemd. Deze afkorting staat voor EAZA Ex situ Programma. EAZA is de naam van de organisatie waarbij de deelnemende parken zijn aangesloten en Ex Situ betekent 'buiten het natuurlijke habitat'. In dit filmpje vertellen bioloog Stijn en coördinator Lars je hoe het EEP precies werkt en verderop deze pagina lees je meer over welke EEP's Lars zelf coördineert.

Coördinator EEP's bij Beekse Bergen

Elk managementprogramma heeft een coördinator. Dat is iemand die de gegevens van een diersoort bijhoudt en verantwoordelijk is voor de populatie in dierentuinen. Bij ons is dit Lars Versteege, hij beheert de EEP's van de zuidelijke breedlipneushoorn en de zuidelijke cheeta. Dit betekent dat hij samen met een team advies geeft over welke dieren samen jongen mogen krijgen en welke daarom naar andere parken zullen verhuizen.

Als één van zijn taken is Lars voorzitter van de Neushoorn TAG. Dit is een wereldwijde organisatie die zich inzet om alle 5 neushoornsoorten te beschermen tegen uitsterving. Lars bezocht Tanzania om de samenwerking te versterken, zijn kennis te delen met nationale parken en te zorgen voor een succesvolle herintroductie van neushoorns in het wild.

Van 165 soorten, naar 5?

Wist je dat er ooit wel 165 neushoorn-soorten bestonden? Nu zijn er nog maar 5, welke bedreigd worden door stropers. Ook de zuidelijke cheeta wordt bedreigd door stropers die op hen jagen of ze vangen en verhandelen. Daarnaast verdwijnt het leefgebied van de cheeta in rap tempo. Het is belangrijk om de populatie in dierentuinen te behouden zodat deze soorten niet uitsterven.

Voorbeelden van soortbehoud

Meer lezen over geboortes, herintroductie in het wild of de bescherming van bedreigde diersoorten?

Bekijk meer nieuws

Met wie werken wij samen?

Wij zijn lid van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Een park mag lid worden als het voldoet aan de criteria voor o.a. educatie, onderzoek, managementprogramma's en leefomstandigheden. Ongeveer 350 dierentuinen binnen Europa zijn lid van EAZA. Het uitwisselen van dieren vindt bij voorkeur plaats met één van deze parken.

De NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) is de overkoepelende organisatie van Nederlandse dierentuinen. Parken die lid zijn werken nauw samen en zorgen voor het behoud en de bescherming van de natuur, onderzoek om dit te ondersteunen, een fijne dag uit voor bezoekers en goede educatie.

Een lidmaatschap van de NVD en/of EAZA kan gezien worden als kwaliteitskeurmerk voor dierentuinen.

Heb je een vraag over natuurbehoud of de rol van Beekse Bergen? Stel hem hier!

Vul hier jouw vraag of opmerking in.