Het hoogste dier ter wereld

Alle informatie over de giraffe

Hoe slaapt een giraffe?

Een giraffe heeft niet veel slaap nodig, in totaal zelfs maar een half uurtje per dag. Dit is voor hem erg handig, want slapen is voor een giraffe best gevaarlijk. Een slapende giraffe ligt namelijk op de grond, met gebogen poten en zijn kop op zijn rug. Dit kun je goed zien op de foto hieronder. Een giraffe kan op deze manier niet snel opstaan, waardoor hij erg vatbaar is voor roofdieren. Een half uurtje slaap is voor een giraffe dan ook voldoende.

giraffe-slapen-liggend-afrika-beekse-bergen.jpg

Hoe ziet een giraffe eruit?

De giraffe is een eenhoevig zoogdier die je vooral herkent aan zijn lange nek en het vlekkenpatroon. De nek van een giraffe bereikt al snel een hoogte van 2 meter, waardoor zijn hele lichaam een hoogte kan bereiken tussen de 4 en 6 meter! Hierdoor is de giraffe het hoogste dier ter wereld. 

De tong van een giraffe

Niet alleen de nek van een giraffe is lang, ook zijn tong is erg lang. De tong van een giraffe is tussen de 30 en 45 centimeter lang! Dit is voor hem erg handig, want daardoor kunnen ze gemakkelijk bladeren plukken van bomen. Kijk maar eens naar de tong van een giraffe tijdens de auto- of bussafari in het Safaripark. Zijn tong is erg ruw, waardoor hij geen last heeft van de scherpe doorns van de acaciaboom.

De nek van een giraffe

De nek van een giraffe bestaat uit net zoveel nekwervels als een mens. Een giraffe heeft 7 nekwervels. Anders zoogdieren, en wij mensen, hebben 7 nekwervels. Het verschil is dat de nekwervels van een giraffe een stuk groter zijn dan die van andere zoogdieren. De nek van een giraffe is ongeveer 2 meter lang. 

De huid van een giraffe

Kenmerkend aan de giraffe is zijn vlekkenpatroon. Elke giraffe heeft zijn eigen vlekkenpatroon, net zoals de vingerafdruk van een mens. De huiden van giraffen verschillen per ondersoort. Zo hebben giraffen uit Oost-Afrika een donkerdere vacht dan giraffen uit het zuiden van Afrika. Ook het patroon van de vlekken verschilt per ondersoort.

De kop van een giraffe

Bovenop zijn kop heeft een giraffe hoorntjes. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben deze hoorns. Je kunt hieraan ook vaak het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zien. De hoorns van vrouwtjes en jongen zijn dunner en hebben vaak donkere plukjes haar op de hoorns. Bij mannetjes is de hoorn vaak dikker en kaal. Dit komt doordat ze de hoorns gebruiken om te vechten. Hierdoor slijten de haren op de hoorns af. De schedel van een mannetje is ook een stuk zwaarder dan die van het vrouwtje. Ook dit komt omdat ze vechten met hun kop. De schedel van een mannetje kan wel 13 kilo wegen, terwijl die van een vrouwtje maar 4 tot 5 kilo weegt.

De poten van een giraffe

De giraffe heeft ook lange poten. Deze dragen, net als de nek, bij aan zijn totale hoogte. Alle poten zijn ongeveer even lang en eindigen in hoeven. De giraffe is een telganger. Dit betekent dat de linkerpoten tegelijktertijd bewegen en daarna de rechterpoten. Giraffen kunnen zo goed als niet springen en ook niet goed zwemmen. De lange poten maakt het moeilijk om een zwembeweging te maken. Een giraffe kan erg hard trappen. Met een flinke trap kan een giraffe gemakkelijk de schedel van een leeuw verbrijzelen.

De staart van een giraffe

De staart van een giraffe is ongeveer 1 meter lang. Het vlekkenpatroon loopt door op de staart. Aan het eind van de straat zit een zwart kwastje. De staart wordt door giraffen gebruikt als vliegenmepper. Helaas wordt er veel gejaagd op giraffen voor hun staart. Van de haren van hun staart worden armbanden gemaakt. 

Kom de giraffes eens van dichtbij bekijken in het Safaripark!

Tickets

Giraffekalfjes

Een baby giraffe heet een kalf. Na een draagtijd van 14 tot 15 maanden wordt een giraffekalf geboren. Een jong wordt geboren terwijl de moeder rechtop staat of soms loopt. Zodra het jong geboren is, valt het twee meter naar beneden. Een pasgeboren giraffekalf is bijna 2 meter hoog en weegt tussen de 40 en 50 kilo. Hij kan binnen een kwartier staan en zelfs wegrennen. Dit is in de natuur van groot belang, anders is de kans erg groot dat het jong wordt opgegeten door roofdieren. Een kalfje groeit bijna 2,5 centimeter per week. Er is een sterke band tussen een giraffejong en zijn moeder. In de eerste dagen na de geboorte blijft het jong binnen tien meter afstand van zijn moeder.

Wil je precies weten hoe een giraffekalf geboren wordt en hoe deze eruit ziet? Ranger Stijn neemt je in onderstaand Safari Report mee naar de savannes van het Safaripark, waar toen twee girafjes waren geboren.

Soorten giraffen

Er zijn veel verschillende theorieën als het gaat over de hoeveelheid soorten giraffen. Sommige onderzoekers houden vast aan één soort giraffe die wordt verdeeld in zes ondersoorten. Andere onderzoekers onderscheiden vier soorten giraffen, waarbij twee soorten verder worden ingedeeld in ondersoorten. Het staat dus niet precies vast hoeveel (onder)soorten giraffen er zijn. In het Safaripark houden we, net zoals de Giraffe Conservation Foundation en de IUCN, vast aan de tweede theorie. We onderscheiden vier soorten giraffen die weer verschillende ondersoorten hebben:

  • Giraffa tippelskirchi (Masaigiraffe)
  • Giraffa giraffa (Zuidelijke giraffe) 
     - Giraffa giraffa giraffa (Kaapse giraffe)
     - Giraffe giraffa angolensis (Angolagiraffe)
  • Giraffa camelopardalis (Noordelijke giraffe)
     - Giraffa camelopardalis antiquorum (Kardofangiraffe)
     - Giraffa camelopardalis camelopardalis (Nubische giraffe)
     - Giraffa camelopardalis peralta (Tsjaadgiraffe)
  • Giraffa reticulata (Netgiraffe/Somalische giraffe)

In Beekse Bergen vind je twee soorten giraffen. In het Safaripark vind je Nubische giraffen en in het Safari Resort vind je netgiraffen. 

PLATTEGROND SAFARIPARK

De okapi (Okapia johnstoni)

De okapi, ook wel bosgiraffe genoemd, is de enige nog levende verwant van de giraffe. Ze behoren allebei tot de familie Giraffidae. De okapi lijkt een beetje op de giraffe: ze hebben een lange tong, kleine hoorntjes en grote oren. De okapi is echter kleiner dan de giraffe en heeft een veel kortere nek.

Wat voor geluid maakt een giraffe?

Er is lang gedacht dat een giraffe geen geluid kon maken. Zijn luchtpijp is immers 4 meter lang, waardoor het te lang zou zijn om een krachtig geluid te produceren. Na veel onderzoek blijkt dat giraffen wel een geluid maken, maar dat deze erg laag is. Hierdoor kan hij met het menselijk oor niet altijd worden waargenomen. Het geluid klinkt als een soort gezoem.

Het geluid van een giraffe is erg moeilijk te horen. Toch ging Ranger Jannah op zoek naar het antwoord op de vraag 'Wat voor geluid maakt een giraffe?'. Luister hieronder zelf naar het geluid van een giraffe.

Wat eet een giraffe?

Een giraffe eet voornamelijk acaciabladeren. Deze groeien aan een acaciaboom. Als deze niet in zijn bereik zijn, eet een giraf ook andere bladeren, knoppen en vruchten van struiken en bomen. Een volwassen giraffe eet zo'n 60 tot 65 kilo per dag! Dankzij zijn hoogte kan een giraffe gemakkelijk bij de hoogste bladeren aan de boom. Andere dieren kunnen hier niet bij, waardoor giraffen goed voedsel kunnen vinden.

Hoe drinkt een giraffe?

Een giraffe kan lang zonder water. Ze drinken vaak maar één keer per dag. In de bladeren die hij eet zit veel vocht, waardoor een giraffe niet veel hoeft te drinken. Dit is erg handig, want als een giraffe drinkt, is hij erg kwetsbaar. Een giraffe drinkt met zijn voorpoten gespreid, zodat zijn nek tussen zijn benen naar beneden kan. Hierdoor kan hij niet snel omhoog komen voor eventueel gevaar en is de kans groot dat een roofdier hem in zijn nek aanvalt. 

Giraffen in een groep

Giraffen zijn tegenover elkaar erg afstandelijk en onderhouden geen langdurige band. Ze staan vaak minstens twintig meter uit elkaar. Alleen tijdens het eten of als er een roofdier in de buurt is, komen ze dichter bij elkaar. Een groep giraffen bestaat uit dertig tot vijftig dieren en heeft geen echte leider. Er is wel een rangorde, maar die valt nauwelijks op. Een giraffe die hoger in orde staat, houdt z’n kop en kin hoger en mag een dier lager in rang de looppas afsnijden.

Waar leven giraffen?

Giraffen leven in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het verschilt per (onder)soort waar deze giraffe zich in Afrika bevindt. Ze leven op savannes en in licht beboste streken. Ze komen ook veel voor in Afrikaanse wildparken.

Wist je dat...

Je in Safari Resort Beekse Bergen heel dichtbij de giraffen kunt overnachten?

Ontdek het Safari Resort

Ontdek alle dieren