Echte groepsdieren

Blauwe gnoe

Grote kuddes

In het droge seizoen komen gnoes samen in gebieden waar voldoende gras en water te vinden is. Vroeger vormden ze kuddes van meer dan 100.000 dieren, maar omdat in veel natuurgebieden hekken zijn geplaatst, zijn deze grote kuddes bijna verdwenen.

De natte tijd

In het natte seizoen leven de vrouwen in groepen van ongeveer acht dieren. Mannen kiezen hun leefgebied het liefst in de buurt van water. Als zij geen eigen leefgebied hebben, vormen ze vrijgezellengroepen met andere mannen.

Baby-boom

Bijna alle kalveren worden in een periode van drie weken geboren. Die pasgeboren kalveren zijn een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Gelukkig kunnen roofdieren maar een beperkte hoeveelheid vlees per dag eten. Daardoor blijven er meer kalveren over dan wanneer ze verspreid over het hele jaar worden geboren. Als de kalveren wat ouder zijn, hebben ze een grotere kans om aan roofdieren te ontkomen.

Leuk om te weten!

Geboortegolf! Alle kalfjes worden net voor de regentijd in slechts drie weken geboren. Leeuwen hebben een korte tijd veel te eten maar al snel kan zo’n kalf al hard rennen. Hierdoor overleven meer jongen dan als ze verspreidt door het jaar worden geboren.

Ontdek alle dieren