Het schip van de woestijn

Alle informatie over de kameel

Wetenschappelijke naam: Camelus ferus bactrianus

Hoe ziet een kameel eruit?

Het grootste kenmerk van de kameel zijn de twee bulten op de rug. Hier zit vet in opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat hij lange tijd geen voedsel nodig heeft. De kameel heeft geen hoeven, maar eeltkussens onder zijn poten. Dit beschermt hem tegen het hete zand. Kamelen zijn telgangers. Dit wil zeggen dat tijdens het lopen steeds twee poten aan één zijde worden opgetild, terwijl de twee poten aan de andere zijde blijven staan. Kamelen kunnen een lengte van 2.25 tot 3.45 meter bereiken en een schouderhoogte van 1.80 tot 2.30 meter. Ze worden veel gebruikt als rij- en lastdier door mensen die door de woestijn reizen. Ze worden dan ook wel het schip van de woestijn genoemd.

Wat is een kameel?

Wat is een kameel? Wat eten kamelen? Waar komen ze voor? En hoe komt het dat kamelen zelfs 's nachts te zien zouden kunnen zijn in het Safaripark? Ranger Stijn neemt je mee naar de kamelen en legt het allemaal uit!

Waar leeft de kameel?

De kamelen komen voor in Centraal-Azië en in het westen van China. De kameel leeft vooral in de Gobi-woestijn. De temperatuur in de Gobi-woestijn kan schommelen tussen de -40 en de +40 graden Celsius. De kameel is een van de grootste zoogdieren die in de woestijn kan overleven. Dit komt mede door zijn vacht. De vacht van een kameel zorgt ervoor dat hij is bestemd tegen extreme kou en extreme hitte. Ook zijn kamelen goed beschermd tegen zandstormen in de woestijn. De oren zijn namelijk klein en hebben ze een vliesje over hun oog zitten. Samen met hun lange wimpers zorgt dat vliesje ervoor dat het zand uit de ogen blijft. Daarnaast kan de kameel zijn neusgaten sluiten. Ook dit biedt extra bescherming tegen opstuivend zand. Ook kan een kameel zijn lichaamstemperatuur laten schommelen. Zo kan zijn lichaamstemperatuur oplopen tot veertig graden Celsius voordat hij een keer begint te zweten!

Wordt de kameel bedreigd?

De kamelen die in de natuur leven, worden ernstig bedreigd. Hierdoor is de wilde kameel een zeldzame diersoort. Het aantal dieren in de natuur wordt geschat op 950 en gaat achteruit. Dit komt door de jacht en het kleiner worden van het leefgebied.

Voortplanting van de kameel

Tijdens de voortplantingstijd kunnen de mannetjes agressief worden. Er wordt gekwijld, ze urineren veel en scheiden een stof af uit de klieren op het achterhoofd. De mannetjes vechten om de vrouwtjes met soms het vallen van doden tot gevolg. Een vrouwtje krijgt gemiddeld één jong. De paartijd is van februari tot maart en de draagtijd is ongeveer dertien maanden.

Een kamelenveulen

Na een draagtijd van dertien maanden wordt er een jong geboren. Het jong van een kameel wordt een veulen genoemd. De benaming kalf wordt ook weleens gebruikt, in dit geval zijn beide benamingen juist. Het veulen weegt ongeveer 37 kilo en kan twee uur na de geboorte al op eigen benen staan. Het veulen drinkt ongeveer twintig maanden bij de moeder, maar begint na twee maanden ook al vast voedsel te eten. Als ze een leeftijd van vijf jaar bereiken, zijn ze helemaal volwassen. Dan worden ze uit de kudde gezet en zijn ze zelfstandig.

Soorten kamelen

Er is één soort kameel. Deze behoort tot de familie der kameelachtigen. De familie van de kameelachtigen wordt Camelidae genoemd. Tot deze familie behoren:

  • Kameel (Camelus ferus bactrianus)
  • Dromedaris (Camelus dromedarius)
  • Alpaca (Vicugna pacos)
  • Lama (Lama glama)
  • Vicuña (Vicugna vicugna)
  •  Guanaco (Lama guanicoe)

Wat is het verschil tussen de dromedaris en de kameel?

De dromedaris en de kameel lijken heel erg op elkaar, maar er zijn wel wat verschillen tussen de twee diersoorten! Het grootste verschil is het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft één bult op de rug en de kameel heeft twee bulten. Daarnaast heeft een kameel langer haar, kortere poten en is hij dikker dan de dromedaris. Ook komen ze elk uit een ander leefgebied. De kameel komt uit Centraal-Azië en de dromedaris komt uit het Midden-Oosten.

Wat zit er in de bulten van een kameel?

Vaak wordt gedacht dat er in de bulten water wordt opgeslagen, maar dit is niet het geval. In de bulten van een kameel wordt namelijk vet opgeslagen. Dit betekent dat de kameel dagen zonder water en voedsel kan overleven. Ze dragen gewoon hun eigen picknickzakken mee. Erg handig voor een leven in de woestijn!

Het schip van de woestijn

De kameel wordt ook wel het ‘schip’ van de woestijn genoemd. Ze worden namelijk vaak als rij- en lastdier ingezet om mensen en goederen te vervoeren in de woestijn. Ook worden de dieren gehouden voor hun wol, melk en vlees.

Hoe snel is een kameel?

Kamelen kunnen een maximale snelheid bereiken van 16,2 km per uur. Kamelen besteden de meeste tijd aan het lopen van de ene plek naar de andere plek op zoek naar voedsel.

Wat eet een kameel?

Kamelen leven vaak in woestijnen en daar is het voedselaanbod zeer beperkt. Ze overleven met het vet dat opgeslagen zit in hun bulten. Ze kunnen ook lang zonder water, want ze zweten een stuk minder dan andere zoogdieren. De kameel eet vooral gras, struiken en bladeren. Ze eten ook bijna alle soorten droge planten. Wanneer een kameel dagenlang zonder water heeft rondgelopen, kan hij meer dan 100 liter water in een paar minuten opdrinken!

Wat voor geluid maakt een kameel?

Een kameel maakt een soort brullend geluid. Het klinkt eigenlijk alsof iemand een hele harde boer laat...

Is een kameel gevaarlijk?

Een kameel is in eerste instantie niet gevaarlijk. Het is een planteneter en geen roofdier. Toch kan de kameel hard schoppen. Hij kan naar achteren, voren en opzij schoppen. Ook kunnen kamelen heel hard bijten! Tijdens de paartijd zijn de mannetjes agressief.

Gedrag van een kameel

Kamelen leven vaak in groepen van zes tot twintig vrouwtjes, hun jongen en één dominant volwassen mannetje. Ze brengen de tijd door op de vlaktes om te grazen. In de woestijn reizen de groepen kamelen in een karavaan. Ze lopen dan met een constante snelheid. Om dit tempo aan te houden lopen ze op een speciale manier: ze bewegen twee poten aan dezelfde kant van het lichaam, terwijl aan de andere kant de poten op de grond blijven staan. Dit noemen ze een telganger.

Ontdek alle dieren