Het schip van de woestijn

Alle informatie over de kameel

Wetenschappelijke naam: Camelus ferus bactrianus

Hoe ziet een kameel eruit?

Het grootste kenmerk van de kameel zijn de twee bulten op de rug. Hier zit vet in opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat hij lange tijd geen voedsel nodig heeft. De kameel heeft aan iedere poot twee hoeven, dit kun je zien als tenen. Onder de poten zitten eeltkussens. Deze eeltkussens beschermen de kameel tegen het hete zand. Kamelen zijn telgangers. Dit wil zeggen dat tijdens het lopen steeds 2 poten aan één zijde worden opgetild, terwijl de twee poten aan de andere zijde blijven staan. Kamelen kunnen dagenlang achter elkaar lopen met een gemiddelde snelheid van 3,5 kilometer per uur. Kamelen kunnen een lengte van 3 meter bereiken en een schouderhoogte van 2.20 meter. 

Wat is een kameel?

Wat is een kameel? Wat eten kamelen? Waar komen ze voor? En hoe komt het dat kamelen zelfs 's nachts te zien zouden kunnen zijn in het Safaripark? Ranger Stijn neemt je mee naar de kamelen en legt het allemaal uit!

Waar leeft de kameel?

De kamelen komen voor in Centraal-Azië, in Mongolië en ten noorden van de Himalaya. De kameel leeft vooral in de Gobi-woestijn. De temperatuur in de Gobi-woestijn schommelt elke dag tussen de -40 en de +40 graden. De kameel is een van de grootste zoogdieren die in de woestijn kan overleven. Dit komt mede door zijn vacht. De vacht van een kameel zorgt ervoor dat hij is bestemd tegen extreme kou en extreme hitte. Ook zijn kamelen goed beschermd tegen zandstormen in de woestijn. De oren zijn namelijk klein en in de ogen hebben ze een extra ooglid. Dit ooglid is een vliesje wat over het gewone oog zit. Samen met hun lange wimpers zorgt dat vliesje ervoor dat het zand uit de ogen blijft. Daarnaast kan de kameel zijn neusgaten sluiten. Ook dit biedt extra bescherming tegen opstuivend zand.

Wordt de kameel bedreigd?

De kamelen die in de natuur leven, worden ernstig bedreigd. Hierdoor is de kameel een zeldzame diersoort. Het totaal aantal dieren wordt geschat op 16 miljoen en gaat ver achteruit. Dit komt door de jacht en het kleiner worden van het leefgebied. Dat leefgebied wordt namelijk gebruikt als graasgebied voor vee. 

Voortplanting van de kameel

Tijdens de voortplantingstijd kunnen de hengsten agressief worden. Er wordt gekwijld, ze urineren veel en scheiden een stof af uit de klieren op het achterhoofd. Als de hengsten in een gevecht belanden proberen ze elkaar te bijten. Dit kan zelfs tot de dood van een kameel leiden. Een vrouwtje werpt over het algemeen één jong per keer. De duur van de draagtijd is ongeveer 13 maanden. Het paarseizoen vindt plaats in de herfst.

Een kamelenveulen

Na een draagtijd van 13 maanden wordt er een jong geboren. Het jong van een kameel wordt een veulen genoemd. Al na een aantal uur kan het veulen op eigen benen staan. Na een aantal dagen gaat het jonge veulen al op pad met de moeder. Het jong drinkt ongeveer anderhalf jaar bij de moeder. In de tussentijd spelen ze samen met andere veulens in de kudde. Als ze een leeftijd van 4 jaar bereiken, zijn ze helemaal volwassen. Dan worden ze uit de kudde gezet en mogen ze zelf de weide wereld in.

Soorten kamelen

Er is één soort kameel. Deze behoort tot de familie der kameelachtigen. De familie van de kameelachtigen is met een tweetal kamelen en een viertal lamasoorten geen grote familie. Tot deze familie behoren:

  • De kameel (Camelus ferus bactrianus)
  • De dromedaris (Camelus dromedarius)
  • De alpaca (Vicugna pacos)
  • De lama (Lama glama)
  • De vicuña (Vicugna vicugna)
  • De guanaco (Lama guanicoe)

Wat is het verschil tussen de dromedaris en de kameel?

De dromedaris en de kameel lijken natuurlijk heel erg op elkaar, maar er zijn wel wat verschillen! Het grootste verschil is het aantal bulten op de rug. De dromedaris heeft 1 bult op de rug en de kameel heeft 2 bulten. Daarnaast heeft een kameel langer haar, kortere poten en is hij dikker dan de dromedaris. Ook het leefgebied van de dieren is anders. De kameel komt uit Centraal-Azië en de dromedaris komt uit het Midden-Oosten.

Wat zit er in de bulten van een kameel?

Vaak wordt gedacht dat er in de bulten water wordt opgeslagen, maar dit is niet het geval. In de bulten van een kameel wordt namelijk vet opgeslagen. Dit betekent dat de kameel dagen zonder water en voedsel kan overleven. Erg handig voor een leven in de woestijn!

Het schip van de woestijn

De kameel wordt ook wel het ‘schip’ van de woestijn genoemd. Ze worden namelijk vaak als rij- en lastdier ingezet om mensen en goederen te vervoeren in de woestijn. Kamelen kunnen een gewicht tot wel 280 kilo dragen!

Hoe snel is een kameel?

Kamelen kunnen in een korte tijd 25 kilometer per uur rennen! En op één dag kunnen ze wel een afstand van 30 tot 40 kilometer afleggen.

Wat eet een kameel?

Kamelen leven vaak in woestijnen en daar is het voedselaanbod zeer beperkt. Ze overleven met het vet dat opgeslagen zit in hun bulten. Ze kunnen ook lang zonder water, want ze zweten een stuk minder dan andere zoogdieren. De kameel eet vooral gras, struiken en bladeren. Ze eten ook bijna alle soorten droge planten. Wanneer een kameel drinkt, drinkt hij heel erg veel. Ze drinken soms zelfs meer dan 100 liter achter elkaar, tot wel 60 liter per minuut!

Wat voor geluid maakt een kameel?

Een kameel maakt een soort brullend geluid. Het klinkt eigenlijk alsof iemand een hele harde boer laat...

Is een kameel gevaarlijk?

Een kameel is in eerste instantie niet gevaarlijk. Het is een planteneter en geen roofdier. Toch kan de kameel hard schoppen. Hij kan naar achteren, voren en opzij schoppen. De merries kunnen ook bijten als zich zorgen maken over het jong. In de paarperiode kunnen de mannetjes ook agressief zijn. 

Gedrag van een kameel

Kamelen leven vooral in groepen en ze lopen altijd achter elkaar aan. Vaak leven ze in groepen van 6 tot 40 vrouwtjes, hun jongen en 1 volwassen man. Ze brengen de tijd door op de vlaktes om te grazen. In de woestijn reizen de groepen kamelen in een karavaan. Ze lopen dan met een constante snelheid. Om dit tempo aan te houden lopen ze op een speciale manier: ze bewegen 2 poten aan dezelfde kant van het lichaam, terwijl aan de andere kant de poten op de grond blijven staan.

Ontdek alle dieren