Harteloze jagers

Alle informatie over de krokodil

Wetenschappelijke naam: Crocodylus niloticus

Soorten krokodillen

Er zijn 25 soorten krokodilachtigen. Dit zijn echter niet allemaal krokodillen. In de familie 'krokodilachtigen' bestaan vier groepen: echte krokodillen, alligators, kaaimannen en gavialen. Hieronder vind je een overzicht met alle krokodilachtigen.

Crocodylus

 • Nijlkrokodil (Crocodylus niloticus)
 • Filipijnse krokodil (Crocodylus mindorensis)
 • Nieuw-Guinese krokodil (Crocodylus novaeguineae)
 • Australische krokodil (Crocodylus johnsoni)
 • Siamese krokodil (Crocodylus siamensis)
 • Zeekrokodil (Crocodylus porosus)
 • Bultkrokodil (Crocodylus moreletii)
 • Moeraskrokodil (Crocodylus palustris)
 • Orinocokrokodil (Crocodylus intermedius)
 • Ruitkrokodil (Crocodylus rhombifer)
 • Spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus)

Alligator

 • Mississippialligator (Alligator mississippiensis)
 • Chinese alligator (Alligator sinensis)

Caiman

 • Brilkaaiman (Caiman crocodilus)
 • Breedsnuitkaaiman (Caiman latirostris)
 • Yacarekaaiman (Caiman yacare)

Gavialis

 • Gaviaal (Gavialis gangeticus)

Mecistops

 • Pantserkrokodil (Mecistops cataphractus)

Melanosuchus

 • Zwarte kaaiman (Melanosuchus niger)

Osteolaemus

 • Breedvoorhoofdkrokodil (Osteolaemus tetraspis)

Paleosuchus

 • Cuviers gladvoorhoofdkaaiman (Paleosuchus palpebrosus)
 • Schneiders gladvoorhoofdkaaiman (Paleosuchus trigonatus)

Tomistoma

 • Onechte gaviaal (Tomistoma schlegelii)

In Safaripark Beekse Bergen vind je de nijlkrokodil. De informatie op deze pagina gaat daarom ook over deze specifieke krokodilachtige.

Kom ze in het echt bekijken

Wat is een nijlkrokodil?

De nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) is een krokodilachtige uit de familie 'echte krokodillen' (Crocodylidae). Het is de grootste Afrikaanse krokodil. Hij kan een lengte bereiken van ruim zes meter! Net als andere krokodillen is zijn lange lichaam bepantserd en heeft een donkergrijze kleur. Ze hebben vlijmscherpe tanden. Een nijlkrokodil wisselt wel 45 keer in zijn leven zijn tanden!

Verschil tussen krokodillen en alligators

Het verschil tussen alligators en krokodillen vind je vooral door naar zijn bek te kijken. Kun je tanden zien als het dier zijn bek dicht heeft? Dan is het een krokodil. Daarnaast hebben alligators een brede U-vormige bek, terwijl krokodillen een smallere V-vormige bek hebben.

Waar leven krokodillen?

Krokodilachtigen komen bijna wereldwijd voor. Alle soorten leven rond de evenaar: in Afrika, grote delen van Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Azië en het noorden van Australië.

De groep echte krokodillen komt voor in Afrika, Midden-Amerika, Zuid-Azië en Noord-Australië. Alligators en kaaimannen komen voor in Zuid- en Midden-Amerika en in en rondom Florida. De gavialen komen alleen voor in Zuid-Azië. Europa en Antarctica zijn de enige continenten waar helemaal geen krokodilachtigen voorkomen.

Leefgebied van de nijlkrokodil

Nijlkrokodillen leven alleen in Afrika. Ze komen voor in het midden en zuiden van Afrika. Hun omgeving kan uit verschillende watergebieden bestaan zoals riviermondingen, zoetwatermeren en moerassen. Ze leven rondom water, zodat ze afkoeling kunnen zoeken en hun prooi tijdens het jagen kunnen verdrinken.

Hoe jaagt een krokodil?

Een nijlkrokodil jaagt meestal alleen. Onopvallend sluipt hij naar de prooi. Daarna slaat hij razendsnel toe en pakt de prooi stevig vast met zijn sterke kaken en scherpe tanden. Vervolgens sleept hij zijn prooi het water in om deze te verdrinken. Een nijlkrokodil kan niet kauwen en zal daarom het vlees aan stukken scheuren. De nijlkrokodil draait zijn volledige lichaam om zijn prooi heen en scheurt zo de stukken vlees van het dier af. Dit noemen ze ook wel de ‘death roll’.

Wat eet een nijlkrokodil?

Een krokodil is een echte carnivoor. Hij eet dan ook vlees of vis. Een nijlkrokodil is in staat om de helft van zijn lichaamsgewicht in één keer op te eten! Volwassen nijlkrokodillen eten grotere vissen, gewervelden, zoals antilopen, zebra’s, jonge nijlpaarden en grotere katachtigen, zoals leeuwen. Na een hele grote prooi kan de nijlkrokodil maanden lang zonder eten! Een nijlkrokodil kan niet kauwen, dus scheurt hij zijn prooi aan stukken en slikt hij het vlees in één keer door.

Wat eten krokodillen in het Safaripark?

De krokodillen in het Safaripark bewegen niet zoveel, behalve 1x per week als ze eten krijgen! Ranger Brent neemt je mee naar de nijlkrokodillen en vertelt je precies wat en hoe deze dieren eten.

Hoe snel is een nijlkrokodil?

Nijlkrokodillen zijn supersnel en behendig in het water. Door met de staart heen en weer te bewegen, kunnen ze in het water 30 km per uur halen!

De paring van een krokodil

Voor de paring vindt een paringsritueel plaats. De mannetjes zwemmen om de vrouwtjes heen om indruk te maken. Als er een concurrerend mannetje komt, slaan ze met de koppen tegen elkaar aan om zo het vrouwtje te winnen.

Een krokodil legt eieren

Het vrouwtje legt haar eieren in een zelf gegraven gat. Ze legt zo’n 35 tot zestig eieren. De moeder ligt niet op het nest. Dit heeft namelijk geen zin, want een nijlkrokodil is koudbloedig en straalt weinig warmte uit. Ze blijft wel bij het nest voordat de jongen uitkomen. Dit duurt ongeveer 75 tot negentig dagen. Als de jongen uit het ei zijn gekomen, neemt de moeder ze in haar bek mee naar het water. Zo blijven ze een aantal maanden bij elkaar en beschermt de moeder de jongen.

Mannetjes of vrouwtjes?

Na ongeveer 2,5 maand komen de eieren uit. Of het een mannetje of een vrouwtje is, ligt aan de temperatuur waarin het embryo zich ontwikkelde. Onder ongeveer 31°C worden de jongen vrouwtjes en bij de 34°C worden het mannetjes. Tussen de 31 en 34°C dan is de kans voor beide geslachten even groot.

Is de nijlkrokodil bedreigd?

De nijlkrokodil wordt niet bedreigd. Volgens de Red List van de IUCN heeft de nijlkrokodil de status ‘veilig’. Er leven naar schatting tussen de 50.000 en 70.000 volwassen nijlkrokodillen in de natuur. De grootste bedreiging voor de nijlkrokodil zijn wij, de mens. De dieren worden gedood uit angst of voor de handel in hun huid en vlees. Ook wordt hun leefgebied vernietigd en raken veel krokodillen verstrikt in de netten van vissers.

Natuurbehoud

Gelukkig is de status van de nijlkrokodil veilig. Maar helaas zijn veel van de diersoorten die je in ons park ziet bedreigd en hebben deze het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

De krokodil leeft in Afrika en is een groot en sterk dier, maar waarom behoort de Nijlkrokodil niet tot de big five? Ranger Robert legt het uit in deze Ranger Request.

 

 

Leer ook onze andere bewoners kennen