Waterratten
"Nijlpaarden (Hippopotamus amphibius) behoren tot de dieren die zowel op het land als in het water leven. Overdag leven ze vooral in het water, 's avonds komen ze aan land om te grazen."
Ontdek in het echtLeefgebied:
rivieren en meren ten zuiden van de Sahara
Voeding:
verschillende grassoorten
Leeftijd:
maximaal 45 jaar oud
Gewicht:
♀ 1350 tot 2500 kg ♂ 1500 tot 3200 kg
Nakomelingen:
1 jong
Draagtijd:
8 maanden
Te zien:
langs de wandelsafari
IUCN-status:
kwetsbaar
EEP:
Ja
Het nijlpaard (Hippopotamus amphibius) is een indrukwekkend zoogdier dat leeft in Oost-Afrika, waar het water en grasland combineert. Overdag verblijft het dier in ondiep water om af te koelen en zich te beschermen tegen de zon. ’s Nachts zoekt het nijlpaard gras op land, waarbij het tot 60 kilo per nacht eet. Ondanks zijn uiterlijk kan een nijlpaard wel 30 km/u rennen en is het een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Nijlpaarden communiceren via geluiden boven én onder water. Ze leven in water, maar kunnen niet zwemmen; ze lopen over de bodem. De soort is als ‘kwetsbaar’ geclassificeerd vanwege jacht en verlies van leefgebied. Dierentuinen spelen een belangrijke rol in bescherming via internationale fokprogramma’s en natuurbehoudsprojecten.
Nijlpaarden leven in en rond rivieren, meren en moerassen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze brengen het grootste deel van de dag door in het water om af te koelen en hun gevoelige huid te beschermen tegen de felle zon. 's Nachts verlaten ze het water om te grazen op het land, soms wel tot tien kilometer ver.
Hoewel nijlpaarden nog in grote delen van Afrika voorkomen, wordt hun leefgebied steeds kleiner. Door droogte, landbouw en de aanleg van dammen verdwijnen steeds meer waterrijke gebieden. Ook worden nijlpaarden bejaagd voor hun vlees en ivoor, afkomstig uit hun grote hoektanden. De soort staat dan ook als 'kwetsbaar' op de Rode Lijst van IUCN.
Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Beekse Bergen werkt met ongeveer 325 Europese dierentuinen samen om deze soorten te beschermen en behouden. We vormen de EAZA: de Europese dierentuinvereniging. Met management-programma's (EEP's) zorgen we samen voor gezonde reservepopulaties van diersoorten.
Ook de nijlpaarden in Beekse Bergen zijn onderdeel van een EEP. Elk EEP heeft een coördinator die een stamboek met gegevens van een soort bijhoudt en de populatie in dierentuinen beheert. Dit betekent dat de coördinator samen met een commissie advies geeft over welke dieren samen jongen mogen krijgen en of dieren daarvoor moeten verhuizen naar een andere dierentuin. De kans op gezonde nakomelingen en daarmee het in leven houden van de diersoort is op deze manier het grootst. Op de borden in Beekse Bergen kun je dieren met een EEP herkennen aan het logo van een neushoorn en haar kalf.
Meer info over Stichting Wildlife