Bijzonder achterwerk

Mantelbaviaan

Eén man, veel vrouwen

Mantelbavianen leven in grote groepen. Zo’n grote groep bestaat weer uit kleinere groepen. De kleinste groep wordt een ‘harem’ genoemd en telt één volwassen man en diverse vrouwtjes met hun jongen. Harems die familie van elkaar zijn, vormen een ‘clan’ en zoeken samen naar voedsel. Tussen de families is er geen strijd. Ook als er gevaar dreigt, steunen zij elkaar. Aan het einde van de dag komen de clans op rotsen samen om te slapen. Bij elkaar zijn dat soms wel honderden dieren. In Safaripark Beekse Bergen leven tien harems samen. De haremleider is de vader van bijna alle jongen in de harem.

Grijze jas en rode billen

De mantelbaviaan valt op door zijn kraag met lange, grijze haren. Alleen de volwassen mannetjes hebben zo’n fraaie kraag. Bijzonder is ook het rode achterwerk. Bij vrouwtjes zwelt dat achterwerk tijdens de maandelijkse vruchtbare periode enorm op. Alle mannetjes vinden dat heel aantrekkelijk. Maar alleen de leider van de groep mag met haar paren.

Leuk om te weten

Jammie.. lekkere poep! In het safaripark leven de bavianen bij de olifanten, die hun eten niet herkauwen. Als een olifant een drol laat vallen, zijn de bavianen er als de kippen bij. Ze pluizen die dan uit, op zoek naar onverteerde etensresten zoals stukjes appel of wortel.

Ontdek alle dieren