Ondergrondse gravers

Alle informatie over het stokstaartje

Wetenschappelijke naam: Suricata suricatta 

Wat is een stokstaartje?

Het stokstaartje is een klein roofdier dat tot de familie van de mangoesten (Herpestidae) behoort. In totaal zijn 14 andere geslachten verwant met de stokstaartjes. Onder die 14 geslachten vallen weer 36 rassen. Een zeer grote familie dus! 

Stokstaartjes lijken ontzettend op mangoesten, en met name de zebramangoest. Toch zijn deze dieren niet hetzelfde. Ranger Stijn kan dit ontzettend goed uitleggen! Kijk je mee?

Stokstaartje of meerkat?

Er is veel verwarring over de naam van het stokstaartje. De Engelse benaming van het stokstaartje is namelijk 'meerkat'. In het Nederlands bestaat ook een 'meerkat'. Dit is echter niet hetzelfde als een stokstaartje, maar een van de andere geslachten binnen de familie van de mangoesten. Een meerkat ziet er totaal anders uit dan een stokstaartje. Maar doordat de Engelse benaming voor stokstaartje 'meerkat' is, kan dit best verwarrend zijn!

Hoe ziet een stokstaartje er uit?

Een stokstaart heeft gespierde poten met lange, scherpe klauwen. Ze hebben niet altijd dezelfde kleur, maar het varieert van lichtbruin tot zilvergrijs. Er loopt een zwarte streep over hun rug. De ogen van een stokstaart zitten 'verstopt' in twee grote zwarte vlekken. Zo lijkt het net alsof ze een zonnebril dragen. In feite is dit ook zo, want deze donkere ringen weerkaatsen het felle zonlicht. Hierdoor kan hij altijd goed zien!

Een stokstaartje kan bijzonder goed zien. Hij ontdekt zijn vijand, de roofvogel, al op grote afstand. Ook heeft hij een goede neus. Die komt goed van pas bij het zoeken naar prooidieren. Het gehoor van een stokstaartje is ongeveer net zo goed als dat van een mens (terwijl ze véél kleinere  oren hebben)! Ook zijn ze heel erg sterk, een volwassen stokstaartje kan zijn eigen gewicht aan zand uitgraven in nog geen 10 seconden.

Waar leven stokstaartjes?

Het leefgebied van stokstaartjes zijn droge gebieden in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Ze leven daar in groepen van ongeveer 30 stokstaartjes.

Een geboren graafmachine

De nagels van stokstaartjes werken als een soort graafschop waarmee ze gangenstelsels graven van soms wel dertig meter lang. Dit is wel 100 keer hun eigen lichaamslengte! Soms leven ze samen met dieren zoals grondeekhoorns. Op deze manier kunnen ze profiteren van elkaars graafwerk. Stokstaartjes gebruiken hun lange nagels ook wel eens als tandenstokers!

De voortplanting van stokstaartjes

Het alfavrouwtje is meestal de enige die paart. Dat verhindert de ander vrouwtjes een beetje, maar zodra ze zelf jongen heeft gekregen, zijn de andere vrouwtjes aan de beurt. Wanneer het vrouwtje in verwachting is, wordt ze ongeveer 40% zwaarder. Na 11 weekjes komen 2 tot 5 baby stokstaartjes op de wereld. Ze worden blind geboren en worden verzorgt tot ze 3 maanden oud zijn. Soms doet de babysitter dit, als de moeder op jacht is. Drie weken na de geboorte kunnen ze de wijde wereld in. Stokstaartjes leven ongeveer 10 tot 15 jaar.

Lange gangenstelsels

Stokstaartjes leven onder de grond in lange gangenstelsels. In de tunnels zijn verschillende kamers, zoals een ‘slaapkamer’, een kamer waar de jongen worden grootgebracht en ‘wc-ruimtes’ waar ze hun behoeften doen. De tunnels zijn op sommige plaatsen iets breder, zodat de stokstaartjes zich kunnen omdraaien. De holen bieden de stokstaartjes beschutting tegen de nachtelijke kou en vijanden. Er staan altijd een paar stokstaartjes op wacht. Zij staan dan op hun achterpoten, steunend op hun staart. Wanneer deze wakers alarm slaan, vluchten alle stokstaartjes snel hun holen in.

Wat eten stokstaartjes?

Stokstaartjes eten heel gevarieerd. Schorpioenen, eieren, knollen, kleine knaagdieren en nog meer! Hij vindt alles lekker. Hij houdt het meest van insecten, maar mestkevers zal hij nooit eten! Mestkevers zijn namelijk heel erg giftig voor stokstaartjes. Drinken hoeft een stokstaartje niet veel te doen, zijn vocht haalt hij uit zijn voedsel.

In het Safaripark hoeven stokstaartjes niet op zoek naar hun eigen eten. Zij krijgen hun voedsel gevoerd. Maar wat eten ze eigenlijk in een dierenpark? Ranger Rick neemt je mee naar de keuken om het voedsel klaar te maken. 

Het gedrag van een stokstaartje

Van alle mangoesten zijn stokstaartjes de meest sociale dieren. Ze leven in een hiërarchie. Dit houdt in dat alle stokstaartjes een eigen taak hebben, zoals babysitter, jager, waker of de voedselzoeker.  Er staan altijd een paar stokstaartjes op wacht. Ze staan dan op hun achterpoten, steunend op hun staart. Wanneer deze wakers alarm slaan, vluchten alle stokstaartjes snel hun holen in.

Wat voor geluid maakt een stokstaartje?

Een stokstaartje maakt verschillende geluiden. Als ze alarm slaan, maken ze een fluitend geluid. Dit geluid betekent 'opgepast!'. Daarna volgt vaak een blaffend geluid. Zodra een stokstaartje gaat blaffen, beginnen alle stokstaartjes te rennen om hun aanvaller af te schudden. Als de aanvaller blijft aanhouden, voeren ze schijn- en echte aanvallen uit. Hierbij spugen en bijten ze. Als stokstaartjes aan de verliezende hand zijn, gaan ze op hun rug liggen, laten ze hun tanden zien en halen ze agressief uit met hun klauwen.  

In het Safaripark kun je de geluidjes goed horen. Kom je ook luisteren?

Tickets

Is het stokstaartje een bedreigde diersoort?

Het stokstaartje is geen bedreigde diersoort en kan zelfs in zijn leefgebied in huizen worden aangetroffen!

Ontdek alle dieren