De grootste katsoort ter wereld

Alle informatie over de tijger

Latijnse naam: Panthera tigris altaica

Welke soorten tijgers zijn er?

Er bestaan verschillende ondersoorten van de tijger: 

  • Bengaalse tijger (Panthera tigris tigris)
  • Siberische tijger (Panthera tigris altaica)
  • Chinese tijger (Panthera tigris corbetti)
  • Sumatraanse tijger (Panthera tigris sumatrae)
  • Noord-Indochinese tijger (Panthera tigris amoyensis)
  • Maleise tijger (Panthera tigris jacksoni)

Helaas zijn er ook verschillende ondersoorten van de tijger al uitgestorven. Het gaat hier om de Balinese tijger, Javaanse tijger en Kaspische tijger. 

Witte tijgers

Velen denken dat de witte tijger ook een ondersoort is van de tijger. Echter is dit niet het geval. De witte tijger is een hybride tussen Bengaalse en Siberische tijgers met een afwijking in de kleur van hun vacht en hun ogen. De witte kleur van hun vacht wordt veroorzaakt door een recessief gen. De witte tijger is geen albino, want hij heeft zwarte strepen en blauwe ogen. Witte tijgers komen niet voor in de natuur, maar worden in dierentuinen gehouden. 

In Safaripark Beekse Bergen vind je de amoertijgers, oftewel Siberische tijgers. Het tijgerverblijf ligt achterin van het park. Kom je ze ook een bezoek brengen?

TICKETS

Waar leven tijgers?

In de natuur leven tijgers alleen in Azië. Het verschilt per ondersoort in welk deel van Azië ze voorkomen. Amoertijgers leven voornamelijk in het zuidoosten van Rusland (het Amoer-Oessoeri gebied), China en Noord-Korea. De amoertijger heeft vele namen, deze dankt hij aan zijn leefgebied. Zo wordt een amoertijger ook wel Siberische tijger, Koreaanse tijger, Mantsjoerse tijger, Noord-Chinese tijger of Oessoeritijger genoemd. De amoertijger is trouwens de enige tijger die in de sneeuw kan leven. 

Hoe zwaar is een tijger?

De amoertijger is de grootste tijgersoort, dus ook de zwaarste. Het gewicht van een tijgervrouwtje ligt tussen de 110 en 170 kilo. Een mannetje weegt daarentegen een stuk zwaarder: tussen de 190 en 300 kilo! Hij kan leven in sneeuwrijke gebieden, waardoor hij een dikke laag vetlaag en een dichte vacht heeft. De zwaarste amoertijger ooit woog 465 kilo!

Wat voor geluid maakt een tijger?

Tijgers hebben verschillende geluiden voor verschillende communicatie. We weten natuurlijk allemaal dat een tijger kan brullen. Deze tijgerbrul is wel op drie kilometer afstand te horen! Daarnaast maakt een tijger ook een 'infrageluid'. Dat geluid is zo laag, dat wij mensen het niet kunnen horen. Veel andere dieren horen het echter wel en weten zo dat ze in het territorium van een tijger zijn en dus moeten vluchten. Met dit infrageluid lokken tijgers ook partners. Dit lage gebrul is van veel verder weg te horen dan een gewone brul. De tijger is een katachtige en kan daarom ook een soort spinnend geluid maken. Dit gebruiken ze om elkaar te begroeten. 

Wat eten tijgers?

Tijgers zijn carnivoren. Dit betekent dat ze vlees eten. De amoertijger is de grootste tijger- en katsoort ter wereld! Hierdoor kan hij ander zoogdieren doden en eten die soms wel twee keer zo groot of drie keer zo zwaar zijn als hijzelf, zoals buffels of beren. Toch komt het niet vaak voor dat een tijger een prooi vangt. Hij jaagt voornamelijk 's nachts. Hij besluipt zijn prooi. Zodra hij op zo'n 10 tot 20 meter afstand is, maakt hij een enorme sprong en hapt hij meteen naar de nek van de prooi. Hiermee probeert hij zijn prooi te verstikken. Als de tijger hem heeft gevangen, sleept hij hem mee naar een schuilplaats. Als hij niet alles kan opeten, verstopt hij de rest van het vlees. Op deze manier kan hij meerdere dagen van het vlees eten. Slim hè?

In het Safaripark hoeven de tijgers natuurlijk niet te jagen. Ze worden dagelijks gevoerd. Ranger Rick neemt je mee naar de tijgers om erachter te komen wat tijgers nou precies eten in een dierenpark.

Wordt de tijger bedreigd?

Alle tijgers worden bedreigd. De meest bedreigde tijger is de Noord-Indochinese tijger. Men denkt dat deze tijger in de natuur is uitgestorven. Waarschijnlijk zijn er nog maximaal 30 tijgers van deze soort te vinden. De amoertijger is ook een bedreigde diersoort. De populatie wordt geschat op 400 dieren. De twee grootste bedreigingen zijn stroperij en het verdwijnen van geschikt leefgebied, vooral door het kappen van bossen. De traditionele Aziatische geneeskunst kent veel ‘medicijnen’ die lichaamsdelen van tijgers bevatten.

Voortplanting van tijgers

Amoertijgers hebben geen vaste paartijd. Als het vrouwtje klaar is om te paren, laat ze sporen achter in haar territorium, zoals krabsporen op bomen of het achterlaten van urine. Het vrouwtje gaat op zoek naar een mannetje. Ze is dan gedurende zeven dagen vruchtbaar. Als ze een mannetje gevonden heeft, paren ze meerdere keren. Hierdoor is de kans groot dat ze drachtig raakt. Daarna verlaat het mannetje het vrouwtje en gaat hij opnieuw op zoek.

De draagtijd van een tijger is ongeveer 3,5 maand. Als het vrouwtje gaat bevallen, doet ze dat op een beschutte plek, zoals onder een omgevallen boom of tussen de struiken. Gemiddeld worden er 2 tot 4 welpjes geboren. 

Tijgerwelpjes

Zodra tijgerwelpjes worden geboren, zijn ze volledig blind. De moeder blijft de eerste weken dichtbij haar welpen. Ze laat haar jongen enkel alleen als ze op zoek gaat naar voedsel voor zichzelf. Na twee weken breken bij de welpjes de tanden door en gaan de oogjes open. Na twee maanden drinken de jongen al minder melk bij de moeder en beginnen ze met het eten van vlees. Na ongeveer een half jaar kunnen de jongen al jagen. Na een jaar zijn ze zelfstandig. Het zijn dan geen baby tijgers meer. Ze blijven ongeveer 3 tot 5 jaar bij hun moeder, daarna gaan ze hun eigen weg.

Ontdek alle dieren