Uitstekende zwemmer

Alle informatie over het Vietnamees sikahert

Wetenschappelijke naam: Cervus nippon pseudaxis

Het Vietnamees sikahert (Cervus nippon pseudaxis) is een hoefdier en behoort tot de onderfamilie van de echte herten (Cervinae). Het Vietnamees sikahert is een ondersoort van het sikahert (Cervus nippon).

Het leefgebied van het Vietnamees sikahert

Het Vietnamees sikahert is vooral te vinden in dichte, bosrijke gebieden. Door de dichte begroeiing kunnen de dieren zich goed verstoppen voor roofdieren en vallen ze niet op. Tijdens het grazen staat het Sikahert vaak op open grasvlakten. Het Vietnamees sikahert kan zich goed aanpassen aan verschillende leefgebieden en worden de dieren gevonden op hoogtes van zeeniveau tot 1.800 meter hoog. Ze zijn vooral actief in de vroege ochtend en de avondschemering om zo op zoek te gaan naar voedsel.

Hoe ziet een Vietnamees sikahert eruit?

Het Vietnamees sikahert heeft een roodbruine, glanzende vacht met in de zomermaanden lichte stippen. Dit vlekkenpatroon zorgt ervoor dat het Sikahert minder goed opvalt tussen de dichte begroeiing. Als de zon namelijk door de bomen schijnt, ontstaat er door de bladeren in de bomen een patroon met allemaal stipjes op de grond. Zo is de vacht van het sikahert dus de perfecte camouflage! In de winter verkleurt de vacht en wordt deze een grijsachtig van kleur zonder stippen. De vacht is dan veel dichter dan in de zomer en bestaat uit haren tussen de vijf en zeven centimeter lang.

Het Vietnamees sikahert heeft een schouderhoogte tussen de 64 en 109 centimeter en de mannetjes zijn een stukje groter dan de vrouwtjes. Een ander verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes is het gewei. Alleen de mannetjes krijgen een gewei. Deze is vrij klein en heeft maar acht tot tien uiteinden. Het gewei heeft maar een lengte tussen de dertig en 66 centimeter lang.

Nog een kenmerk van het Vietnamees sikahert is de witte huidplooi op zijn kont. Hierin ligt een dikke bos haren en als de dieren op de vlucht gaan, vouwt deze plooi naar buiten. Zo kunnen ze elkaar goed zien en volgen. Eigenlijk is het een soort eigen vlaggetje!

Ranger Stijn neemt je in deze Safari Report mee naar de Vietnamese sikaherten in Safaripark Beekse Bergen.

Voeding Vietnamees sikahert

Het Vietnamees sikahert is een echte herbivoor. Dit betekent dat hij alleen plantaardig voedsel eet. Op het menu staan grassen, bladeren, struiken, kruiden, bloemen en fruit. Ze kunnen zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden in een gebied en eten wat er op dat moment te vinden is.  Vietnamese sikaherten zijn vooral actief in de ochtend en avondschemering op zoek naar voedsel.

Wordt het Vietnamees sikahert bedreigd?

Het Vietnamees sikahert is heel erg zeldzaam in de vrije natuur. Door het verdwijnen van het leefgebied, de jacht op deze dieren en de Vietnamoorlog die duurde van 1955 tot 1978 zijn veel sikaherten gestorven. De dieren leven in Vietnam nog in een reservaat. Gelukkig is het aantal van deze herten flink toegenomen en heeft de soort de status 'veilig'. 

De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van diersoorten. Europese parken werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken en doen dit met een managementprogramma (EEP). Ook het Vietnamees sikahert is hier onderdeel van. Zo wordt er een gezonde reservepopulatie behouden.Vietnam draagt hieraan bij door mannetjes voor het EEP te selecteren in ruil voor geld om de overgebleven dieren in Vietnam goed te kunnen beschermen. Meer over soortbehoud en onze rol hierin ontdek je hier.

Natuurbehoud

Gelukkig is de status van het Vietnamees sikahert veilig. Maar helaas zijn veel van de diersoorten die je in ons park ziet bedreigd en hebben deze het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

Hoe leeft een Vietnamees sikahert?

Het Vietnamees sikahert leeft niet echt in kuddes. De mannetjes en de vrouwtjes leven het grootste gedeelte van het jaar gescheiden van elkaar. De mannetjes leven vaak alleen of in kleine groepjes met andere mannetjes. Als de paartijd aanbreekt, bakenen in de zomer de mannetjes hun territorium af. Ze verdedigen dit tegen andere mannetjes en verzamelen ongeveer twaalf vrouwtjes. Zo worden er kleine groepjes gevormd met één mannetje en zijn vrouwtjes. Als de vrouwtjes hun jongen hebben gekregen, voegen de kleine groepen zich samen tot wel 120 dieren bij elkaar. Later valt deze groep weer uit elkaar en leven de dieren weer apart.

Voortplanting Vietnamees sikahert

De paartijd bij het Vietnamees sikahert vindt plaats in de herfst van juli tot oktober. De vrouwtjes worden door het mannetje naar zijn territorium gelokt. Dit doet hij door zijn territorium te markeren met geur of door met hun gewei langs bomen en struiken te schuren. Zodra de vrouwtjes zijn territorium betreden, heeft het mannetje de kans om de vrouwtjes te gaan versieren en zo met ze te paren. 

Een Vietnamees sikahert jong

Na een draagtijd van ongeveer zeven tot acht maanden wordt er een jong geboren. Het jong van een Vietnamees sikahert wordt een kalf genoemd. Het kalfje wordt op een beschutte plek geboren en weegt bij de geboorte tussen de 4,5 en zeven kilo. Het kalfje drinkt ongeveer tien maanden bij zijn moeder en wordt een jaar lang verzorgd. Hierna is hij zelfstandig en als het kalfje anderhalf jaar oud zijn, kunnen ze zelf jongen krijgen.

Wist je dat…

Sikaherten stiekem hele goede zwemmers zijn? Ze kunnen wel twaalf kilometer achter elkaar zwemmen.

Sika eigenlijk Japans is voor hert? Je zou dan eigenlijk zeggen Vietnamees hert hert.

Kun je niet wachten om de Vietnamese sikaherten in het echt te zien? Bestel dan direct je tickets online en bezoek de sikaherten in Safaripark Beekse Bergen.

Tickets

Leer ook onze andere bewoners kennen