Uitstekende zwemmer

Vietnamees sikahert

Zeldzaam

Door het veranderen van hun natuurlijke leefgebied en het massale jagen op deze herten, zijn ze in de jaren zestig uit de natuur verdwenen. In 1989 is in Europa een fokprogramma (EEP) voor Vietnamese sikaherten gestart. Met hulp van de Vietnamese regering werden in 1991 dieren uit natuurreservaten naar Europese dierenparken gebracht. Deze parken betaalden eenmalig een bedrag aan de Vietnamese regering om natuurlijke leefgebieden aan te leggen.

Geneeskrachtige werking?

Al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw worden Vietnamese sikaherten gefokt. Dat gebeurt op boerderijen. Het gewei van dit hert bevat, volgens sommigen, geneeskrachtige stoffen. Poeder van het gemalen gewei zou ziekten genezen en de potentie verhogen. De bast- de huid die om het groeiende gewei zit - wordt ook in medicijnen gebruikt.

Leuk om te weten

Je zou het misschien niet zeggen, maar Vietnamese sikaherten zijn uitstekende zwemmers. Dit is erg handig, omdat veel roofdieren niet kunnen zwemmen. Op deze manier ontsnapt een sikahert gemakkelijk door het water in te springen.

Ontdek alle dieren