Schelpen kraken
"Aziatische kleinklauwotters zijn vaardige jagers die vooral in en bij het water zoeken naar voedsel zoals schelpdieren, krabben en slakken. Met hun snelle handjes vinden ze hun prooi en kraken de schelpen met hun scherpe tanden."
Ontdek in het echtLeefgebied:
In de buurt van ondiep water in Zuidoost-Azië
Voeding:
schaaldieren, vissen, kleine zoogdieren en kleine vogels
Leeftijd:
12 jaar
Gewicht:
1 tot 5 kg
Nakomelingen:
1 tot 6 jongen
Draagtijd:
2 maanden
IUCN-status:
kwetsbaar
EEP:
nee
De Aziatische kleinklauwotter onderscheidt zich door het actieve gebruik van zijn poten, meer dan andere ottersoorten. Dankzij hun gedeeltelijk zwemvlies en kortere nagels kunnen ze objecten beter grijpen en hanteren. Deze otters staan bekend om hun speelse aard en sociale karakter. Daarnaast vormen ze vaak levenslange paarbanden.
De Aziatische kleinklauwotter is van oorsprong afkomstig uit Zuidoost-Azië en komt daar vooral voor in de buurt van ondiepe wateren. Deze ottersoort voelt zich thuis in zowel zoet- als zoutwateromgevingen, bij voorkeur op locaties met dichte begroeiing. Deze natuurlijke vegetatie biedt bescherming tegen roofdieren en andere gevaren. Ook graven kleinklauwotters zelf holen in rivieroevers, waar ze zich terugtrekken om te rusten en te slapen.
Het leefgebied van de Aziatische kleinklauwotter is in de afgelopen 60 jaar drastisch afgenomen. Dit komt voornamelijk door menselijke activiteiten, zoals het aanleggen van koffie- en theeplantages en het steeds verder uitbreiden van steden en dorpen. Bovendien leiden overbevissing en watervervuiling tot schaarste aan voedselbronnen, wat een ernstige bedreiging vormt voor het voortbestaan van deze soort. De Aziatische kleinklauwotter wordt daarnaast vaak het doelwit van stroperij, zowel vanwege zijn vacht als voor de illegale handel in exotische dieren.
De status van de Aziatische kleinklauwotter is kwetsbaar. Helaas zijn veel van de diersoorten die je in het Safaripark ziet bedreigd en hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe?