Geboortegolf

"Bijna alle kalveren worden in een periode van drie weken geboren. Die pasgeboren kalveren zijn een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Gelukkig kunnen roofdieren maar een beperkte hoeveelheid vlees per dag eten. Daardoor blijven er meer kalveren over dan wanneer ze verspreid over het hele jaar worden geboren."

Ontdek in het echt
Blauwe gnoeConnochaetes taurinus taurinus
  • Leefgebied:

    Afrikaanse savanne

  • Voeding:

    gras

  • Leeftijd:

    20 jaar oud

  • Gewicht:

    260 tot 290 kilo

  • Nakomelingen:

    1 jong

  • Draagtijd:

    8 tot 8,5 maanden

  • Te zien:

    langs de wandelsafari, bussafari en autosafari

  • IUCN-status:

    veilig

  • EEP:

    nee

Over de blauwe gnoe

De blauwe gnoe leeft op de uitgestrekte savannes van Afrika en is een echte grazer. Met zijn brede bek eet hij vooral kort gras, maar als dat er niet is, knabbelt hij ook aan bladeren. Gnoes grazen het liefst overdag, maar bij voldoende maanlicht zijn ze ook 's nachts actief. In het wild zie je ze vaak samen met zebra's. Zebra's eten de bovenkant van het gras, waarna de gnoes de sappige onderlaag opeten. Blauwe gnoes wegen tussen de 260 en 290 kilo en kunnen tot wel 20 jaar oud worden. Ze krijgen meestal één jong per keer, na een draagtijd van zo'n acht tot acht en een halve maand.

Leefgebied en bedreigingen

De blauwe gnoe leeft op de Afrikaanse savanne, voornamelijk in landen als Tanzania, Kenia, Zambia en Zuid-Afrika. Deze open graslanden bieden alles wat de gnoe nodig heeft: ruimte om te grazen, waterbronnen en voldoende zicht op roofdieren zoals leeuwen en hyena's tijdig op te merken. De gnoes trekken in grote groepen over de savanne, vaak in indrukwekkende migraties op zoek naar vers gras en water.

Hoewel de soort op dit moment niet als bedreigd geldt, wordt het leefgebied van de blauwe gnoe steeds vaker versnipperd door landbouw, veeteelt en de aanleg van wegen en hekken. Dit bemoeilijkt hun migratie, wat invloed heeft op hun overlevingskansen. Ook droogte, veroorzaakt door klimaatverandering, vormt een toenemende bedreiging, omdat deze de beschikbaarheid van voedsel en water verder onder druk zet. Gelukkig worden veel gebieden waar de gnoe leeft inmiddels beschermd als natuurreservaten of nationale parken.

Blauwe gnoe liggend bij Safaripark Beekse Bergen

Soortbehoud in het wild

Gelukkig is de status van de blauwe gnoe veilig. Maar, helaas zijn veel van de diersoorten die je in het Safaripark ziet bedreigd en hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? 

Meer info over Stichting Wildlife

Meer informatie over de blauwe gnoe

Maak kennis met de andere bewoners van Beekse Bergen