Speciale fokprogramma's voor bedreigde diersoorten

Soortbehoud

Voor bedreigde diersoorten zijn er speciale fokprogramma's in Europa opgericht, ook wel EEP’s genoemd. EEP staat hier voor European Endangered species Program. Binnen een EEP worden dieren actief uitgewisseld met andere Europese dierentuinen om de soort in dierentuinen te kunnen behouden en de soortzuiverheid en genetische variëteit van de populatie te kunnen waarborgen.

Coördinators

Elk fokprogramma heeft een coördinator die alle gegevens bijhoudt en de collectie van de specifieke diersoort beheert. Samen met een commissie geeft de coördinator ook adviezen over welke dieren samen nakomelingen mogen krijgen, en of dieren moeten verhuizen naar andere dierentuinen, en zo ja, naar welke.

Witte neushoorn en de jachtluipaard

Safaripark Beekse Bergen is de trotse coördinator van de EEP’s van de breedlipneushoorn en de jachtluipaard. Verder participeert het safaripark in de EEP’s voor:

Afrikaanse olifant, Afrikaanse wilde hond, Amoertijger, banteng, doodshoofdaap, Perzisch luipaard, Grévy zebra, Rothschild giraffe, penseelzwijn, rode vari, Mellers eend, Przewalskipaard, Vietnamees sikahert, Mesopotamisch damhert, okapi, Mantsjoerijnse kraanvogel, Nijlantilope, gordelvari, witwanggibbon, lippenbeer, laagland tapir, rode panda, zwartvoetpinguïn, Ruppelgier, witkopgier, West-Afrikaanse chimpansee en Westelijke laaglandgorilla. 

Ontdek meer over natuurbehoud