Een leven zonder water

Alle informatie over de addax

Wetenschappelijke naam: Addax nasomaculatus

De addax

De addax (Addax nasomaculatus) is een antilope uit de grote familie van de holhoornigen (Bovidae). Deze grote familie is onderverdeeld in kleinere families. Zo behoort de addax bij de familie van de paardantilopen (Hippotraginae). Deze familie is weer onderverdeeld in drie geslachten:

  • Addax
    • Addax (Addax nasomaculatus)
  • Hippotragus
    • Roanantilope (Hippotragus equinus)
    • Blauwbok (Hippotragus leucophaeus) U
    • Zwarte paardantilope (Hippotragus niger)
  • Oryx
    • Beisa (Oryx beisa)
    • Algazel (Oryx dammah)
    • Gemsbok (Oryx gazella)
    • Arabische oryx (Oryx leucoryx)

In Safaripark Beekse Bergen zijn er drie soorten antilopen uit de familie van de paardantilopen te vinden, namelijk de gemsbok, de zwarte paardantilope en natuurlijk de addax.

Kan jij alle drie de soorten vinden?

Plattegrond

Hoe ziet een addax eruit?

De addax komt voor in de woestijnen van Niger, Tsjaad, Mali, Mauritanië, Libië en Soedan. Op de kop hebben zowel de mannetjes als de vrouwtjes twee grote hoorns. Deze hoorns kunnen wel 72 centimeter lang worden! Met deze hoorns kunnen ze zich goed verdedigen tegen roofdieren. De addax is volledig aangepast aan het leven in de woestijn. Zo heeft hij een zandkleurige vacht met witte poten en buik. Door deze vachtkleur heeft de addax een goede schutkleur in de woestijn. In de winter is deze vacht grijsbruin van kleur. Dit heeft te maken met de hoeveelheid en de sterkte van de zon in de verschillende seizoenen. Ook zijn de hoeven van de addax gespleten waardoor hij goed over het zand kan lopen zonder er helemaal in weg te zakken.

Hoeveel weegt een addax?

De addax weegt tussen de zestig en 125 kilo. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en wegen daardoor ook zwaarder. De addax heeft een schouderhoogte tussen de 95 en 115 centimeter.

Wat is het leefgebied van een addax?

De addax leeft in de zand- en steenwoestijnen van Niger, Tsjaad, Mali, Mauritanië, Libië en Soedan. De addax is goed aangepast aan het leven in de woestijn en is dan ook een van de weinige antilopesoorten die in de woestijn kan overleven.

Leeft de addax in een kudde?

De addax leeft in een kudde van vijf tot twintig dieren. Doordat er weinig voedsel te vinden is in de woestijn trekken de dieren door de woestijn op zoek naar voedsel. De kudde wordt geleid door één dominant mannetje. Het mannetje heeft zijn eigen territorium en probeert vruchtbare vrouwtjes in zijn territorium te houden. De addax is vooral actief in de nacht. Overdag liggen de dieren vaak in de schaduw.

Ranger Stijn neemt je mee naar de addaxen van Safaripark Beekse Bergen.

Wat eet een addax?

Doordat het zo weinig regent in het leefgbied van de addax is er weinig water en voedsel te vinden. Ze trekken lange afstanden door de woestijn op zoek naar voedsel. De addax eet voornamelijk woestijngrassen en vetplanten, maar soms ook bladeren, boomschors, kruiden en bloemen. Ook is er in de woestijn bijna geen water te vinden. De addax leeft bijna zijn hele leven zonder water te drinken. Hij haalt genoeg vocht uit zijn voedsel. Doordat zijn mest en urine heel weinig water bevatten, verspilt hij zo min mogelijk vocht.  

Hoe oud wordt een addax?

De addax wordt ongeveer twintig jaar oud in de natuur. In dierentuinen kunnen ze soms wel een paar jaar ouder worden. In de dierentuin hebben ze geen natuurlijke vijanden en er is altijd voedsel voor ze.

De voortplanting van de addax

De draagtijd van het vrouwtje is tussen de acht en negen maanden. De addax kan het hele jaar door jongen krijgen en krijgt per worp één jong. Het jong heet bij de addax ene kalf. Het kalf blijft ongeveer vijf tot negen maanden bij de moeder drinken en is geslachtsrijp als het ongeveer 2,5 jaar oud is.

Kom jij deze prachtige, zeldzame dieren in Safaripark Beekse Bergen bewonderen?

Bestel tickets

Ontdek alle dieren