Terug van weggeweest

Alle informatie over de blesbok

Wetenschappelijke naam: Damaliscus pygargus phillipsi

De blesbok

De blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) behoort tot de grote familie van de holhoornigen (Bovidae). Deze grote familie bestaat uit acht onderfamilies waaronder de familie van de koeantilopen (Alcelaphinae). Onder deze familie valt de blesbok. De familie van de koeantilopen is weer onder te verdelen in vier geslachten met verschillende soorten:

Onderfamilie: Alcelaphinae

  • Alcelaphus
    • Hartenbeest (Alcelaphus buselaphus)
  • Beatragus
    • Hirola (Beatragus hunteri)
  • Connochaetes
    • Witstaartgnoe (Connochaetes gnou)
    • Blauwe gnoe (Connochaetes taurinus)
  • Damaliscus
    • Topi (Damaliscus lunatus)
    • Blesbok (Damaliscus pygargus)

De blesbok (Damaliscus pygargus) heeft twee ondersoorten, namelijk de blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) en de bontebok (Damaliscus pygargus pygargus). In Safaripark Beekse Bergen is de blesbok te vinden.

Plattegrond

Hoe ziet een blesbok eruit?

De blesbok is te herkennen aan de grote, witte vlek op de voorkant van zijn kop. Dit noemen ze ook wel een bles. Bij de jongen is deze vlek nog zwart van kleur. Ze hebben een roodbruine vacht met een witte buik, witte onderpoten en witte billen. De mannetjes zijn donker van kleur en groter dan de vrouwtjes. Zowel de vrouwtjes als de mannetjes hebben twee geringde hoorns op hun kop. Deze hoorns worden ongeveer 35 tot veertig centimeter lang.

Ontmoet ze in het echt

Hoeveel weegt een blesbok?

De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en wegen tussen de 65 en tachtig kilo. De vrouwtjes wegen tussen de 55 en zeventig kilo.

Wat is het leefgebied van een blesbok?

De blesbok komt voor in open graslanden in het zuiden van Afrika. Er zijn twee ondersoorten van de blesbok bekend, genaamd bonte bok en blesbok. De bontebok komt voornamelijk voor in de kustgebieden van Zuid-Afrika en de blesbok komt voornamelijk voor in oostelijk en centraal Zuid-Afrika.

Leeft een blesbok in een kudde?

Blesbokken zijn kuddedieren. De vrouwtjes met hun jongen vormen groepen van ongeveer 25 dieren en de mannetjes leven in groepen van wel dertig dieren bij elkaar. Uit deze groepen met mannetjes ontstaan dominante mannetjes die een eigen territorium bezitten. Vaak is er in dit territorium van ongeveer 300 m2 een kudde met vrouwtjes te vinden. Het komt in de winter wel eens voor dat er groepen van wel 650 dieren worden gevormd! Vroeger trokken de blesbokken veel door verschillende gebieden. Tegenwoordig trekken ze nog maar door een gebied van ongeveer honderd km2.

Wat eet een blesbok?

De blesbok is een echte grazer en eet verschillende grassoorten en kruiden. De blesbok eet voornamelijk lange grassen. Deze kunnen ze tot erg kort afbijten. Ze zijn in staat om een hele goede selectie te maken tussen verschillende plantendelen. Ze besteden hun tijd aan grazen in de ochtend. In de middag en de rest van de dag rusten de dieren.

Ranger Rick neemt je mee naar de blesbokken in Safaripark Beekse Bergen in deze Safari Report.

Hoe oud wordt een blesbok?

De blesbok wordt ongeveer zeventien jaar oud. Doordat de jacht op blesbokken nu verboden is en de dieren in beschermde gebieden leven, hebben de dieren meer kans om te overleven in de natuur.

Hoe plant een blesbok zich voort?

Het dominante mannetje probeert met alle vrouwtjes in de kudde te paren. De draagtijd van het vrouwtje is ongeveer acht maanden en de jongen worden van augustus tot midden december geboren. Per worp wordt er één jong geboren en dit jong kan na ongeveer vijftien minuten al staan en voorzichtig lopen.

Wat voor geluid maakt een blesbok?

Als alarmreactie kan de blesbok een soort grommend en snuivend geluid maken. Verder communiceert dit dier vooral door geursignalen zoals urine- en mestmarkeringen. De blesbok heeft geurklieren onder zijn ogen en onder de poten waardoor ze elkaar kunnen herkennen aan de geuren.

Bestel je ticket

 

Ontdek alle dieren