Hoge klimmers

Alle informatie over de kuifmangabey

Wetenschappelijke naam: Lophocebus aterrimus

De Kuifmangabey

De kuifmangabey (Lophocebus aterrimus) behoort tot de familie van de Apen van de Oude Wereld (Cercopithecidae). Deze familie bestaat uit twee onderfamilies waaronder de familie van de meerkatachtigen (Cercopithecinae). Onder deze familie valt de kuifmangabey. Het geslacht van de kuifmangabey, is te verdelen in zes soorten:

  • Mangabeys (Lophocebus)

    • Mantelmangabey (Lophocebus albigena)
    • Kuifmangabey (Lophocebus aterrimus)
    • Opdenbosch’s mangabey (Lophocebus opdenboschi)
    • Uganda mangabey (Lophocebus ugandae)
    • Johnston mangabey (Lophocebus johnstoni)
    • Osman Hill managebey (lophocebus osmani)

In Safaripark Beekse Bergen is de kuifmangabey te vinden. Ze zitten samen in het verblijf met de Westelijke laaglandgorilla’s.

Bekijk plattegrond

Hoe ziet een kuifmangabey eruit?

De kuifmangabey is natuurlijk te herkennen aan zijn mooie kuif bovenop zijn kop. Ze zijn ongeveer veertig tot zeventig centimeter lang. Hij heeft een zwarte vachtkleur met grijze of zwarte wangen. Zijn ogen zijn roodoranje van kleur en hij heeft een lange staart. Deze kan wel tachtig tot 85 centimeter lang worden. Hiermee kunnen ze hun evenwicht bewaren tijdens het lopen en springen door de bomen. Ook hebben kuifmangabey’s kale billen! De rode kleur van de billen heeft een functie. De ondergeschikte dieren laten hun rode achterwerk zien aan een dier wat hoger in rang staat. Zo tonen ze respect aan degene die hoger in rang staat.  

Hoeveel weegt een kuifmangabey?

De mannetjes wegen zwaarder dan de vrouwtjes. Zo wegen de mannetjes tussen de zeven en negen kilo en de vrouwtjes tussen de vijf en de zeven kilo.

Wat is het leefgebied van een kuifmangabey?

De kuifmangabey komt voor in de Democratische Republiek Kongo en Angola. Ze leven voornamelijk in de subtropische en tropische regenwouden. Hier zijn ze hoog in de bomen te vinden. Kuifmangabey’s komen namelijk bijna niet op de grond. Ze zoeken hun voedsel in wel 32 verschillende boomsoorten!

Leeft een kuifmangabey in een groep?

Kuifmangabey’s leven in groepen van ongeveer tien tot 25 dieren bij elkaar. Hierin leven zowel mannetjes als vrouwtjes. Ze leven hoog in de bomen en komen heel af en toe op de grond om te drinken of om voedsel te zoeken. Kuifmangabey’s zijn echte boombewoners en kunnen goed klimmen. Ook kunnen ze wel vijf meter ver springen! Kuifmangabey’s hebben een hele vriendelijke begroeting naar andere soortgenoten. Ze leggen een arm op de rug van de andere en besnuffelen elkaar.

Wat eet een kuifmangabey?

Het menu van de kuifmangabey bestaat uit vruchten, bladeren, zaden, de bast van bomen en bloemen. Soms eten ze ook kleine dieren en reptielen. Door hun sterke gebit kunnen ze gemakkelijk harde zaden openbreken.  

Hoeveel jongen krijgt een kuifmangabey?

Kuifmangabeys kunnen het hele jaar door jongen krijgen. Er is niet een vast seizoen. Een vrouwtje krijgt maar één jong per keer. Het jong blijft op de buik van moeder en drinkt melk. Als het jong twee maanden oud is gaat hij al zelf planten en vruchten eten. Toch blijft een jong tot één jaar bij moeder drinken. Jonge mannetjes verlaten vaak de groep als ze tussen de twee en zes jaar oud zijn. De vrouwtjes blijven vaak in de groep.

Wat is de levensverwachting van een kuifmangabey?

In de natuur worden kuifmangabey’s ongeveer twintig jaar oud. In dierentuinen kunnen de dieren ouder worden, omdat ze hier worden verzorgd en er geen natuurlijke vijanden aanwezig zijn.

Wat voor geluid maakt een kuifmangabey?

Kuifmangabey’s maken verschillende geluiden om met elkaar te communiceren. Zo hebben ze speciale geluiden om elkaar te begroeten, een harde alarm-roep bij gevaar en laten de mannetjes door hard te roepen aan elkaar weten dat ze er zijn. Deze roep is op kilometers afstand te horen. Kuifmangabey’s communiceren niet alleen met elkaar door geluiden, maar ook met hun kuif. Als de dieren een neutraal humeur hebben, staat de kuif recht omhoog. Bij een naar achter gerichte kuif laat het dier merken dat hij boos is en laat hij een dreigende houding zien. Tijdens een dreigement laat de kuifmangabey een laag gebrom horen en laten ze de kuif een beetje op en neer bewegen.

Is een kuifmangabey bedreigd?

De kuifmangabey heeft op de Rode lijst van de IUCN de status ‘kwetsbaar’ gekregen. Er is niet bekend hoeveel er van deze dieren er nog in het wild leven. Het is wel bekend dat hun leefgebied wordt bedreigd door de toenemende bevolking. Hierdoor wordt hun leefgebied verkleind. Ook wordt er op de dieren gejaagd door de lokale bevolking voor het vlees. De natuurlijke vijanden van de kuifmangabey zijn de kroonarend, de panter en de goudkat.

Kom de kuifmangabey in het echt bekijken!

tickets

Ontdek alle dieren