Hoge klimmers

Kuifmangabey

Latijnse naam: Lophocebus aterrimus

Klimmers

Kuifmangabeys leven hoog in de bomen. Het grootste deel van de dag bevinden ze zich tussen de 12 en 30 meter hoogte. Ze kunnen goed klimmen en kunnen tot wel vijf meter ver springen. Soms komen ze ook op de grond  om naar eten te zoeken. Dat zoeken naar eten doen ze meestal in de ochtend. De rest van de dag rusten ze en werken ze aan de onderlinge relaties. Tijd zat.

Uitgebreide menukaart

Het menu van de kuifmangabeys bestaat vooral uit fruit en zaden. Soms eten ze ook bloemen, bladeren, nectar en boomschors. Daarnaast vangen ze af en toe insecten en andere kleine dieren. Mangabeys hebben grote voortanden waarmee ze gemakkelijk fruit kunnen eten. Met hun platte kiezen kunnen ze juist harde zaden goed open bijten.

Alarm

Kuifmangabeys hebben weinig natuurlijke vijanden. Wel wordt er door mensen veel op ze gejaagd. Het enige roofdier waar ze echt voor uit moeten kijken is de kroonarend. Als ze deze vogel zien geven de mangabeys een harde alarm-roep. Dan zoeken ze allemaal een veilige verstopplaats tussen de bladeren. Zo kunnen ze wel een paar uur stil blijven zitten.

Praten met je kuif

Om elkaar dingen duidelijk te maken hebben kuifmangabeys verschillende geluiden. Ze hebben een speciaal geluid om elkaar te begroeten. Een ander geluid is om elkaar te waarschuwen voor gevaar. Volwassen mannetjes laten aan elkaar weten dat ze er zijn door hard te roepen. Deze roep kun je tot een kilometer ver horen. Met de kuif op hun kop kunnen kuifmangabeys ook met elkaar praten. Als ze boos zijn staat hun kuif naar achteren. Ze doen dan ook hun wenkbrauwen omhoog en hun oren tegen hun kop. Als ze gaan dreigen, maken ze een laag gebrom en bewegen ze hun kuif op en neer.

Leuk om te weten

Kuifmangabeys hebben “blote billen” (net als bavianen en makaken). Ze hebben kale zitkussentjes op hun achterwerk, zodat ze lekker op een boomtak kunnen zitten. De rode kleur van de zitkussentjes heeft ook een andere functie: ondergeschikte dieren tonen hun rode achterwerk aan een dier dat hoger in rang staat. Zo tonen ze respect. 

Ontdek alle dieren