De slurper van Zuid-Azië

Lippenbeer

Bijzondere eetgewoonten

Net als de meeste beren zijn lippenberen alleseters. Hun dieet is, voor beren, toch wel bijzonder. Ze eten namelijk vooral termieten. Om die termieten te kunnen eten hebben ze een speciale techniek. Ze hakken met hun lange klauwen een gat in een termietenheuvel. Dan blazen ze met veel kracht zand en stof uit de heuvel. Tot slot tuiten ze hun lippen tot een buis en slurpen ze de termieten naar binnen. Dit geslurp is tot wel 100 meter verderop te horen!

Brullen of rennen!

Lippenberen hebben weinig natuurlijke vijanden. Ze hoeven eigenlijk alleen uit te kijken voor tijgers en luipaarden. Beren zijn goede klimmers, maar als ze een roofdier tegenkomen klimmen ze niet in de boom. Tijgers en luipaarden kunnen namelijk ook heel goed klimmen. Als er gevaar dreigt, rennen ze meestal hard weg. Of ze gaan rechtop staan en maken zich groot. Daarbij brullen ze ook nog eens zo hard als ze kunnen. Als dat het roofdier nog niet afschrikt, vallen ze aan.

Fruit en honing

Behalve insecten eten lippenberen ook veel fruit. In de zomer is er meer fruit te vinden dan in de rest van het jaar. Meer dan de helft van hun dieet bestaat dan uit vruchten.  Ze eten fruit dat op de grond is gevallen, maar soms klimmen ze ook in de bomen. Lippenberen klimmen ook in bomen om bij bijennesten te komen. Die slaan ze uit de boom, waarna ze op de grond de de honing er uit likken. Hierbij worden de beren vaak gestoken door boze bijen, maar daar trekken ze zich niets van aan.

Mama als taxi

Als ze moet bevallen zoekt het vrouwtje vaak een grot of een veilig hol. Meestal worden er twee jongen geboren. De eerste drie weken zijn de jongen blind en kunnen ze nog niet lopen. Moeder en jongen komen vaak pas na twee of drie maanden voor het eerst naar buiten. In het begin rijden de jongen vaak mee op de rug van hun moeder. Lippenberen zijn de enige beren die dit doen. Pas na twee jaar verlaten de jongen hun moeder en gaan ze zelfstandig verder.

Leuk om te weten

De lippenbeer houdt, net zoals de reuzenpanda, de brilbeer en de Maleise beer, geen winterslaap. 

Ontdek alle dieren