De slurper van Zuid-Azië

Lippenbeer

Latijnse naam: Melursus ursinus ursinus

Lippenbeer

De lippenbeer (Melursus ursinus), ook wel bahloe genoemd, is een beer die bij het geslacht Melursus hoort.  Hij lijkt veel op de kraagbeer, maar heeft wel unieke kenmerken. Er zijn nog drie geslachten waar de lippenbeer familie van is:

  • de reuzenpanda (Ailuropoda)
  • de brilbeer (Tremarctos)
  • de overige beren (Ursus)

De lippenbeer hoort bij de overige beren. Wist je dat Baloo uit de Jungle Book ook een lippenbeer is?

Hoe ziet een lippenbeer eruit?

De lippenbeer heeft een zwarte tot bruine of zelfs roodachtige vacht. Op de borst heeft hij een witte ‘tekening’ dat op een hoefijzer lijkt. Vaak is de snuit heel erg licht. Een volwassen lippenbeer is gemiddeld 1,70 meter lang en is ietsje zwaarder dan 100 kilo.

De beer dankt zijn naam, hoe kan het ook anders, aan zijn bijzondere lippen. Maar niet om hoe zijn lippen eruit zien, om de manier hoe hij hiermee eet. De klauwen zijn afwijken van andere berensoorten. Ze zijn bijzonder lang en hebben de vorm van een sikkel. Op zijn oren heeft hij lange, pluizige haren.

Ranger Floor legt zijn naam nog eventjes uit. Kijk je mee?

Wat eet een lippenbeer?

Een lippenbeer eet vooral mieren, termieten en vruchten. Ze vinden de termieten met hun neus. Daarna hakken met hun klauwen een gat in de termietenheuvel. Dan blazen ze met veel kracht zand en stof uit de heuvel. Hij tuit zijn lippen tot een buis en slurpt alle termieten op. Dat gaat extra makkelijk omdat hij geen bovenste voortanden heeft. Het geslurp kun je tot wel 100 meter verderop horen!

Ook staan er bloemen, honing en eieren op het menu van de lippenbeer. Hij kan goed klimmen, zo kan hij in bomen of bovenop rotsen eten zoeken. Hij klimt in bomen en slaat er bijennesten uit. Als die op de grond zijn gevallen, likt hij deze uit. Vaak wordt hij dan gestoken door boze bijen, maar daar trekt hij zich niets van aan.

Waar komt de lippenbeer voor? 

De lippenbeer komt voor in tropische regenwouden in Zuid-Azië. Om precies te zijn in Inda, Nepal, Bhutan en Sri Lanka. In Bangladesh is hij nu helaas uitgestorven.

Heeft de lippenbeer vijanden?

De enige dieren die de lippenbeer zou kunnen zien als vijanden zijn de tijgers en de luipaarden. De aller grootste vijand is toch wel de mens, door het uitroeien van het leefgebied, het jagen en het stropen.

Lippenberen in Beekse Bergen

In Beekse Bergen kun je twee lippenberen vinden. Je vindt ze achteraan in het park naast de kleinklauwotters. Spot jij ze?

TICKETS 

Het gedrag van de lippenbeer

De lippenbeer is vooral ’s nachts actief en leven vaak alleen. Heel soms vind je ze in groepen van 5 tot 7 dieren. Toch zijn het vrij sociale dieren naar elkaar toe. Ze leven graag langs rivieroevers of ravijnen. Overdag slapen ze in natuurlijke of zelf gegraven holen.

De voortplanting 

Van november tot januari zorgt het vrouwtje voor een holletje. Soms is dit een natuurlijk hol en soms graaft ze deze zelf. Hier werpt ze haar jongen in, dit zijn er meestal twee. Ze worden blind geboren en openen hun ogen na vier weken. De jongen blijven 2 tot 3 maanden in dit hol. Als ze eenmaal naar buiten komen, draagt hun moeder ze nog 6 maanden mee op hun rug. Na hun tweede levensjaar gaan ze hun eigen weg. Dan zijn ze een derde van hun moeders lengte en kunnen ze zelf klimmen en rennen.

Is de lippenbeer bedreigd?

De lippenbeer is volgens de IUCN kwetsbaar. Dit komt met name doordat zijn leefgebied kleiner wordt, door het kappen van bossen bijvoorbeeld. Ook is jacht en stroperij een grote bedreiging. De organen van de lippenbeer worden namelijk in sommige stammen gebruikt voor traditionele geneeskunst. De jonge dieren worden ook wel eens gevangen en afgericht voor in circussen. Ze schatten dat er nog minder dan 20.000 lippenberen zijn in het wild. In Zuid-Azië zijn er verschillende opvangen en stichtingen voor het beschermen van de lippenbeer.

Is een lippenbeer gevaarlijk?

Lippenberen zijn de meest agressieve beren. Aangezien de mensen steeds dichter bij het leefgebied van de lippenbeer komen, zijn agressieve ontmoetingen niet uit te sluiten. Lippenberen zien mensen als mogelijke vijanden en daarom gaan ze brullen. Doordat een lippenbeer goed kan klimmen, is het ontsnappen in bomen voor mensen extra moeilijk. Lippenberen gaan dus op een agressieve manier om met bedreigingen. Soms vluchten ze wel. Als dat niet helpt, maken ze zich groot, brullen ze zo hard als ze kunnen en vallen ze aan.

Welk geluid maakt een lippenbeer?

Zoals je misschien hierboven hebt gelezen, maakt een lippenbeer een grommend of brullend geluid. Dit doen ze als ze zich willen verdedigen. Ook kun je het slurpen goed horen als ze aan het eten zijn.

Kun jij ze horen in Beekse Bergen?

TICKETS

 

Ontdek alle dieren