Een land- en waterdier

Alle informatie over het nijlpaard

Wetenschappelijke naam: Hippopotamus amphibius

Wat eet een nijlpaard?

Nijlpaarden eten gras. Dit kunnen allerlei verschillende grassoorten zijn. Overdag ligt een nijlpaard veel in het water, hier kunnen ze gemakkelijker bewegen en koelen ze af. In de avond, als het minder warm is, komen ze aan land om te eten. Nijlpaarden gaan op zoek naar gras wat ze kunnen eten. Zodra ze het gras hebben bereikt, eten ze wel tot 60 kilo gras! Ze kunnen daar zelfs 8 uur per nacht over doen. Dit is ook de reden waarom nijlpaarden leven in een omgeving waar zowel gras als water te vinden is. In de ochtend keren ze weer terug naar het water.

Wil je graag nijlpaarden in het echt zien?

HIER KUN JE ZE VINDEN

Is een nijlpaard gevaarlijk?

Een nijlpaard is gevaarlijker dan dat veel mensen denken. Een nijlpaard wordt gezien als een van de gevaarlijkste dieren. Dit komt door de volgende redenen:

  • Nijlpaarden zijn zwaar, maar kunnen wel hard rennen. Op hun snelst halen ze een snelheid van wel 45 km per uur
  • Het nijlpaard eist veel menselijke slachtoffers. Het is voor mensen onverstandig om tussen een nijlpaard en het water te komen. Als een nijlpaard zicht onveilig voelt, zal hij ter bescherming terugrennen naar het water. Tijdens deze weg, rent hij over en door alles heen wat hij tegenkomt.
  • Een nijlpaard kan door veel dingen heen bijten met zijn grote tanden, bijvoorbeeld huid en hout. Deze tanden zet hij dan ook vaak in tijdens een gevecht met andere dieren. 

Soorten nijlpaarden

Er bestaan tegenwoordig twee soorten nijlpaarden. Het nijlpaard (Hippopotamus amphibius) is de grootste soort. De andere soort is het dwergnijlpaard (Hexaprotodon liberiensis). Vroeger leefden er meerdere soorten nijlpaarden, maar deze zijn in de loop der jaren uitgestorven. In Safaripark Beekse Bergen leven de 'gewone' nijlpaarden.

Nijlpaarden trainen

Wanneer een nijlpaard naar een andere dierentuin gaat verhuizen komt er van alles bij kijken. Zo wordt het dier getraind en moet er voor vervoer worden gezorgd. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk dan snel deze Ranger Request!

Geluid van een nijlpaard

Nijlpaarden kunnen als enige zoogdieren zowel boven als onder water met elkaar ‘praten’. Boven water doen ze dat door te knorren, dat kunnen ze erg hard! Onder water is daarentegen lastiger, zeker omdat hun oren dan gesloten zijn. Ze lossen dat op door met het vet in hun nek en keel te trillen, deze trillingen worden door het water geleid en zo door andere nijlpaarden ontvangen.

Is het nijlpaard bedreigd?

De status van het nijlpaard is 'kwetsbaar'. De grootste bedreiging wordt gevormd door het verlies van het leefgebied van de nijlpaard. Daarnaast wordt er op de dieren gejaagd door stropers voor vlees en ivoor, dat in de tanden van de dieren gevonden wordt.

De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van bedreigde diersoorten. Europese parken werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken en doen dit met een managementprogramma (EEP). Ook het nijlpaard is hier onderdeel van. Zo wordt er een gezonde reservepopulatie behouden. Meer over soortbehoud en onze rol hierin ontdek je hier.

Natuurbehoud

Niet alleen nijlpaarden, maar veel van de diersoorten die je in ons park ziet zijn bedreigd en hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

Hoe poept een nijlpaard?

Nijlpaarden staan bekend om hun "interessante" manier van poepen. Een nijlpaard slingert namelijk met zijn staart terwijl hij poept. Dit veroorzaakt een spetter-parade van poep. Maar waarom slingert een nijlpaard zo met zijn staart? Ranger Jannah zocht het uit in onderstaand Ranger Report.

Kunnen nijlpaarden zwemmen?

Nee, nijlpaarden kunnen niet zwemmen. Ze kunnen ook niet drijven. Ze staan op de bodem en bewegen zich voort door over de bodem te galopperen of zich af te zetten tegen de bodem. Wel hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen om zich te kunnen voortbewegen door het water. Nijlpaarden leven dan ook het liefst in ondiep water. Het water moet precies diep genoeg zijn zodat ze kunnen staan én hun oren, ogen en neusgaten boven het water uitkomen. Op deze manier kan het nijlpaard toch ademen, horen en zien terwijl hij in het water ligt. 

Hoe lang kan een nijlpaard onder water blijven?

Nijlpaarden kunnen wel vijf minuten onder water blijven. Ze kunnen zelfs onder water slapen. Om de vijf minuten worden ze door een reflex naar de oppervlakte getild. Boven water ademen ze en vervolgens zakken ze weer naar de bodem. Dit alles gebeurt zonder dat het nijlpaard wakker wordt. Knap hè?

Leefgebied van een nijlpaard

Het leefgebied van een nijlpaard bestaat uit zowel land als water. Ze leven voornamelijk in Oost-Afrika, ten zuiden van de Sahara. Door dit hitte bevinden nijlpaarden zich overdag vooral in ondiep water. 's Avonds komen ze uit het water en gaan ze op het land op zoek naar voedsel. 

Jonge nijlpaarden

Een vrouwtjes nijlpaard heeft een draagtijd van ongeveer 8 maanden. Na deze 8 maanden wordt het jong geboren in het water. Het jong wordt ongeveer een jaar lang gezoogd. Het zogen vindt onder water plaats. Het jong gaat om de paar minuten weer terug naar boven om te ademen. Jonge nijlpaarden kunnen na hun geboorte al zwemmen

Kan je niet wachten om nijlpaarden in het echt te bewonderen? Bestel dan direct je tickets met korting!

Tickets

Leer ook onze andere bewoners kennen