Een bijzondere verschijning

Alle informatie over de okapi

Wetenschappelijke naam: Okapia Johnstoni

Hoe ziet een okapi eruit?

Een okapi heeft een kastanjebruine tot chocoladebruine vacht met witte strepen op de billen en poten. Deze strepen lijken op die van een zebra. Hij lijkt wel een beetje op een kruising tussen een zebra en een giraffe! Toch is de okapi niet verwant aan de zebra, maar aan de giraffe en wordt hij ook wel ‘bosgiraffe’ genoemd. De strepen zijn bij iedere okapi uniek en is te vergelijken met de vingerafdruk bij mensen. De okapi is ongeveer 2,5 meter hoog en weegt tussen de 200 en 350 kilo.

Een okapi heeft, net als de giraffe, een lange tong. De blauwe tong is maar liefst 35 centimeter lang. Dit is erg handig tijdens het plukken van knoppen en bladeren van de bomen. Zijn tong is zelfs zolang dat hij zijn oren met zijn tong kan schoonlikken. Ook heeft de okapi heeft hele grote oren. Dit is heel erg handig in het dichtbegroeide regenwoud. Door de dichte begroeiing kan de okapi niet goed in de verte kijken, maar door zulke grote oren kan de okapi wel heel goed horen of er gevaar aan komt en om bijvoorbeeld haar jong in de gaten te houden.

Okapi of bosgiraffe?

De okapi wordt ook wel ‘bosgiraffe’ genoemd. Dit komt omdat hij nauw verwant is aan de giraffe en leeft in het dichtbegroeide regenwoud. Als je ook goed naar de okapi kijkt, lijkt hij ook wel een beetje op een giraffe. Hij heeft een redelijk lange nek en staat hoog op de poten. De okapi is wel een stukje kleiner dan de giraffe!

De ontdekking van de okapi

De okapi is pas erg laat ontdekt. In 1900 zijn ze pas voor het eerst door mensen gezien!

Ranger Rick vertelt je in de video hieronder alles over de ontdekking van de okapi. 

Waar leeft de okapi?

De okapi komt voor in de Democratische Republiek Congo. Hij is rond 1900 beschreven door onderzoekers. Hij is vooral te vinden in het dichtbegroeide regenwoud. Ze zijn lange tijd niet ontdekt, want een okapi kan zich erg goed verstoppen in het dichte regenwoud. Ze hebben een erg goed gehoor, waardoor ze mensen al van ver horen aankomen.

Okapi's leven solitair en dus niet in groepen. Elke okapi heeft een eigen territorium. Ze zoeken alleen contact met elkaar als ze willen paren. De mannetjes laten hun geur achter door te plassen en hebben een vrij groot territorium. Ondanks dat ze solitair leven, accepteren ze elkaar wel als ze elkaar tegenkomen. Soms komt het ook wel eens voor dat ze in kleine groepjes aan het eten zijn.

In het Safaripark vind je de okapi langs de wandelsafari!

Tickets

Vijanden van de okapi

De grootste vijand van de okapi is de luipaard. Deze luipaarden, ook wel panters genoemd, leven in hetzelfde gebied als de okapi. Daarnaast is ook de mens een grote vijand van de okapi.

De voortplanting van de okapi

Het vrouwtje kan het hele jaar door jongen krijgen. Het vrouwtje is ongeveer vijftien maanden drachtig. Er wordt één jong geboren. Als het jong geboren is, weegt het ongeveer tussen de vijftien en 35 kilo.

Een okapi jong

Een pasgeboren okapi, ook wel kalf genoemd, kan al na dertig minuten staan. De eerste twee dagen loopt een jong achter zijn moeder aan. Daarna maakt de moeder een nest op een veilige plek tussen de struiken. Hier blijft het kalf ongeveer twee maanden verstopt. In die fase verbruikt hij heel weinig energie en drinkt hij erg weinig bij de moeder. Daardoor hoeft de jonge okapi bijna niet te poepen. Als hij moet poepen, verlaat hij heel even de schuilplaats. Als hij in het nest zou poepen, zouden roofdieren hem kunnen ruiken.

In 2018 werd voor het eerst in de geschiedenis van Safaripark Beekse Bergen een okapi geboren! In de video hieronder zie je de geboorte van Zaïre.

Wat voor geluid maakt een okapi?

Okapi's maken verschillende geluiden. Ze hoesten, blaffen, fluiten en maken een geluid dat zo laag is dat wij het met onze oren niet kunnen horen. De meeste geluiden dienen als communicatie tussen de moeder en haar jong.

Wat eet een okapi?

Okapi’s eten bladeren van wel honderd verschillende soorten planten! Veel van deze plantensoorten staan erom bekend dat ze giftig zijn voor de mens. Om genoeg mineralen en zout binnen te krijgen, eten okapi’s klei wat langs de oevers van de rivier ligt.

Hoe slaapt een okapi?

Een okapi slaapt op dezelfde manier als een giraffe. Hij ligt met gebogen poten op de grond en draait zijn kop richting zijn rug. Als een okapi slaapt, is hij heel kwetsbaar voor roofdieren. Een okapi heeft niet veel slaap nodig, maar houdt wel van dutjes doen. Door steeds even een beetje in te dutten, is de okapi altijd op zijn hoede voor roofdieren!

Is de okapi een bedreigde diersoort?

De okapi is een bedreigde diersoort. Volgens de rode lijst van de IUCN is de okapi bedreigd. Door het kappen van het regenwoud verdwijnt steeds meer leefgebied van de okapi. Daarnaast wordt door de plaatselijke bevolking gejaagd op de okapi voor het vlees en hun huid. Hierdoor zal het aantal okapi's wereldwijd steeds minder worden. 

Safaripark Beekse Bergen draagt bij aan het behoud van de okapi. Via Stichting Wildlife wordt het Okapi Conservation Project gesteund. 

Lees meer over de stichting

Ontdek alle dieren