Okapi

Okapi johnstoni

Bosgiraffe

De okapi wordt ook wel ‘bosgiraffe’ genoemd. Net als de giraffe heeft hij een lange nek en staat hij hoog op de poten. Toch zijn er ook verschillen, op zijn poten en de achterkant heeft de okapi, net als een zebra, witte strepen. Deze zijn bij ieder dier uniek en kun je vergelijken met een vingerafdruk. Ondanks zijn bijzondere verschijning is dit dier ‘pas’ in 1901 voor het eerst ontdekt.

Pasgeboren okapi

Een pasgeboren okapi kan al na 30 minuten staan. De eerste twee dagen loopt een jong achter zijn moeder aan. Daarna maakt de moeder een nest op een veilige plek op de grond. Hier blijft het jong ongeveer twee maanden verstopt. In die fase verbruikt hij heel weinig energie en drinkt hij erg weinig. Daardoor hoeft de jonge okapi al die tiijd niet te poepen. Dit is erg handig, omdat roofdieren het jong dan moeilijk kunnen ruiken. 

Wat voor geluid maakt een okapi?

Okapi's maken verschillende geluiden. Ze hoesten, blaffen, fluiten en maken een geluid dat zo laag is dat wij het met onze oren niet kunnen horen. Onderzoekers hebben dit geluid met de computer vastgelegd. Als een moeder eten zoekt in het regenwoud, blijft de jonge okapi veilig verstopt liggen. Met de lage geluiden kunnen moeder en jong met elkaar communiceren zonder dat roofdieren dat kunnen horen!

Wat eet een okapi?

Okapi’s eten bladeren van wel honderd verschillende soorten planten. Dit doen ze omdat veel bladeren giftig zijn. Door van alles een beetje te eten krijgen ze ook maar van alle soorten gif een beetje binnen. Daardoor valt de schade mee. Bovendien eten ze ook klei wat het gif tegenwerkt.

Leuk om te weten

Een lange tong is handig om bladeren te eten, maar bij de okapi heeft dit nog een ander nut. De lange tong kan gebruikt worden om zijn eigen oren mee schoon te likken!

Ontdek alle dieren