Een bijzondere verschijning

Alle informatie over de okapi

Wetenschappelijke naam: Okapia Johnstoni

Hoe ziet een okapi eruit?

Een okapi heeft donkerrode, bruine of zwarte vacht met witte strepen op de billen en poten. Deze strepen lijken op die van een zebra. Toch is de okapi niet verwant aan de zebra, maar aan de giraffe. De strepen zijn bij iedere okapi uniek, net zoals een vingerafdruk bij mensen. Hieraan herkennen een moeder en haar jong elkaar in het regenwoud. De okapi is ongeveer 2,5 meter hoog en weegt tussen de 200 en 350 kilo.

Een okapi heeft, net als de giraffe, een lange tong. De blauwe tong is maar liefst 35 centimeter lang. Dit is erg handig tijdens het plukken van knoppen en bladeren van de bomen. Ze gebruiken hun lange tong ook om hun oren schoon te likken...

Okapi of bosgiraffe?

De okapi wordt ook wel ‘bosgiraffe’ genoemd. Dit komt omdat hij nauw verwant is aan de giraffe en leeft in het dichtbegroeide regenwoud. Net als de giraffe heeft hij een redelijk lange nek en staat hij hoog op de poten. Toch zijn er ook verschillen, op zijn poten en de achterkant heeft de okapi, net als een zebra, witte strepen. Daarnaast is de okapi wat dikker en heeft een minder lange nek dan de giraffe.

De ontdekking van de okapi

De okapi is pas erg laat ontdekt. In 1908 zijn ze pas voor het eerst door mensen gezien! Ranger Rick vertelt je in de video hieronder alles over de ontdekking van de okapi. 

Waar leeft de okapi?

De okapi komt voor in de Democratische Republiek Congo. Hij is daar vooral te vinden in het dichtbegroeide regenwoud. Ze zijn lange tijd niet ontdekt, want een okapi kan zich erg goed verstoppen. Ze hebben een erg goed gehoor, waardoor ze mensen al van ver horen aankomen. In het dichte regenwoud hebben ze daardoor alle tijd om zich te verstoppen. 

Okapi's leven solitair en dus niet in groepen. Elke okapi heeft een eigen territorium. Ze zoeken alleen contact met elkaar als ze willen paren. Mochten okapi's elkaar tegenkomen, dan begroeten ze elkaar wel met een kuchje. De mannetjes laten hun geur achter door te plassen en hebben een vrij groot territorium. Die van vrouwtjes in aanzienlijk kleiner.

In het Safaripark vind je de okapi langs de wandelsafari!

Tickets

Vijanden van de okapi

De grootste vijand van de okapi is de luipaard. Deze luipaarden leven in hetzelfde gebied als de okapi. Daarnaast is ook de mens de grote vijand van de okapi. Door het kappen van regenwouden, komt het leefgebied van de okapi in gevaar.

De voortplanting van de okapi

Het vrouwtje is ongeveer 15 maanden zwanger van een kalf. Als het vrouwtje op het punt staat om te gaan bevallen, dan gaat ze diep het bos in. Als het jong geboren is, weegt het ongeveer 20 kilogram.

Een okapi jong

Een pasgeboren okapi kan al na 30 minuten staan. De eerste twee dagen loopt een jong achter zijn moeder aan. Daarna maakt de moeder een nest op een veilige plek op de grond. Hier blijft het kalfje ongeveer twee maanden verstopt. In die fase verbruikt hij heel weinig energie en drinkt hij erg weinig. Daardoor hoeft de jonge okapi al die tijd niet te poepen. Dit is erg handig, omdat roofdieren het jong dan moeilijk kunnen ruiken.

In 2018 werd voor het eerst in de geschiedenis van Beekse Bergen een okapi geboren! In de video hieronder zie je de geboorte van Zaïre. Kijk je mee?

Wat voor geluid maakt een okapi?

Okapi's maken verschillende geluiden. Ze hoesten, blaffen, fluiten en maken een geluid dat zo laag is dat wij het met onze oren niet kunnen horen. Onderzoekers hebben dit geluid met de computer vastgelegd. Als een moeder eten zoekt in het regenwoud, blijft de jonge okapi veilig verstopt liggen. Met de lage geluiden kunnen moeder en jong met elkaar communiceren zonder dat roofdieren dat kunnen horen!

Wat eet een okapi?

Okapi’s eten bladeren van wel honderd verschillende soorten planten. Dit doen ze omdat veel bladeren giftig zijn. Door van alles een beetje te eten krijgen ze ook maar van alle soorten gif een beetje binnen. Daardoor valt de schade mee. Bovendien eten ze ook klei wat het gif tegenwerkt.

Hoe slaapt een okapi?

Een okapi slaapt op dezelfde manier als een giraffe. Hij ligt met gebogen poten op de grond en draait zijn kop richting zijn rug. Een okapi heeft niet veel slaap nodig. Hij houdt juist van dommelen. Door steeds een halve minuut in slaap te dommelen, is de okapi altijd op zijn hoede!

Is de okapi een bedreigde diersoort?

De okapi is een bedreigde diersoort. Door het kappen van het regenwoud, wordt het voor de okapi steeds moeilijker om te overleven. Daarnaast jagen de inwoners van Congo op de okapi voor het vlees en hun huid. Hierdoor zal het aantal okapi's wereldwijd steeds minder worden. 

Safaripark Beekse Bergen draagt bij aan het behoud van de okapi. Via Stichting Wildlife wordt het Okapi Conservation Project gesteund. 

Lees meer over de stichting

Ontdek alle dieren