Sterk en behendig

Alle informatie over de Perzische panter

Wetenschappelijke naam: Panthera pardus saxicolor

Verschillen luipaard, panter, jachtluipaard, cheeta en jaguar

Het verschil tussen een luipaard en een panter is niet altijd duidelijk. Een luipaard is hetzelfde als een panter, alleen de naam is anders.

Een jachtluipaard is een ander diersoort dan de panter. Een jachtluipaard wordt ook wel cheeta genoemd. Het jachtluipaard is slanker gebouwd en een stuk sneller dan de panter. De vacht van een jachtluipaard bestaat uit stippen, terwijl de vacht van een panter uit zwarte rondjes bestaat met een bruine stip in het midden.

De jaguar lijkt erg veel op een panter. Echter is de jaguar nog steviger gebouwd en heeft een grote, brede kop. Daarnaast is de jaguar een stuk groter dan de panter en leven ze ieder in een ander leefgebied.

De Rangers van het Safaripark krijgen deze vraag vaak gesteld. Daarom legt Ranger Jannah het haarfijn aan je uit in deze video.

Je vindt de Perzische panter hier

Bekijk de plattegrond

Wat eet een panter?

Een panter is een echte vleeseter. Ze jagen op kleinere dieren en middelgrote zoogdieren, zoals:

  • herten
  • antilopen
  • zwijnen
  • bavianen
  • slangen
  • jakhalzen
  • apen 

Hoe jagen panters?

Panters leven alleen en iedere panter heeft zijn eigen territorium. Ze zijn vooral actief in de schemering en in de nacht. Als de panter een prooi heeft gevonden, besluipt hij deze rustig tot op ongeveer drie tot tien meter afstand. Daarna springt hij er bovenop en breken ze de prooi hun nek. Vervolgens nemen ze hun prooi mee een boom in en eten ze het op.  De prooi kan zelfs meer wegen dan de panter zelf! Als ze de prooi niet helemaal opeten, verstoppen ze de rest in de bladeren en grond of laten deze in de boom hangen. Een panter kan erg goed klimmen en kunnen wel een snelheid van zestig kilometer per uur halen!

Zijn luipaarden echt ook zo lui als hun naam zou verraden? Ontdek het in de onderstaande Ranger Request waar ranger Brent je hier meer over uitlegt.

 

Waar leven panters?

Panters zijn de meest verspreide katachtigen over de hele wereld. Panters leven in Afrika en Azië. Hun leefgebied kan erg verschillen. Zo leven ze in dichte regenwouden, naaldbossen en savannes. Het belangrijkste voor de panter een goede schuilplek en voldoende voedsel. De Perzische panter leeft in het zuidwesten van Azië. Ze leven daar op bergachtige steppen en in naaldbossen op een hoogte tussen de 1.500 en 4.000 meter!

Voortplanting van de panter en hun welpjes

Panters kunnen het hele jaar door jongen krijgen, maar er is een piek te zien tijdens het regenseizoen. Na een draagtijd van drie maanden worden er gemiddeld twee tot drie welpen geboren. De welpen wegen bij de geboorte minder dan één kilo en hebben hun oogjes nog dicht. De moeder verstopt de welpen als ze gaat jagen. Ook verplaatst ze de welpen steeds naar een andere schuilplaats. Zo voorkomt ze dat de welpen worden gevonden door andere roofdieren. Na twee weken beginnen de welpen te lopen en na ongeveer zes weken verlaten ze de schuilplaats. Ze beginnen dan met het eten van vast voedsel. De welpen blijven bij hun moeder drinken totdat ze ongeveer drie maanden oud zijn en na twintig maanden zijn ze zelfstandig.

Soorten panters

Binnen de soort panter (Panthera pardus) zijn er kleine verschillen te ontdekken. Er worden op het moment negen ondersoorten erkend:

  • Afrikaanse panter (Panthera pardus pardus)
  • Arabische panter (Panthera pardus nimr)
  • Achterindische panter (Panthera pardus delacouri)
  • Indische panter (Panthera pardus fusca)
  • Sri Lankaanse panter (Panthera pardus kotiya)
  • Javaanse panter (Panthera pardus melas)
  • Noord-Chinese panter (Panthera pardus japonensis)
  • Amoerpanter (Panthera pardus orientalis)
  • Perzische panter (Panthera pardus saxicolor)

Veel mensen denken dat de zwarte panter ook een ondersoort is van de panter. Dit is echter niet zo. De zwarte panter is een melanistische kleurvariëteit. Dit betekent dat de huid te veel pigment aanmaakt. Dit is het tegenovergestelde van albinisme, waar te weinig pigment wordt aangemaakt. Hierdoor wordt het patroon niet getoond en lijkt de vacht bruinzwart van kleur. Echter is hij niet zwart. Als de zwarte panter in het zonlicht staat, is er toch een vaag vlekkenpatroon te zien.

In Safaripark Beekse Bergen vind je Perzische panters.

Kom ze bezoeken!

Is de panter een bedreigde diersoort?

Volgende de Red List van IUCN (een lijst met alle diersoorten en hun bijbehorende bedreigingsstatus) is de panter een kwetsbare diersoort. Hij wordt bedreigd door de jacht en het verdwijnen van zijn leefgebied. Er wordt op ze gejaagd voor de vacht. Ook doden boeren de dieren, omdat ze hun vee opeten.

Ontdek alle dieren