Zwartvoetpinguïn

Naar de crèche

Pinguïns leven en broeden in grote kolonies van 50 tot 100 dieren bij elkaar. Mannetjes en vrouwtjes vormen een paar voor het leven. Ondanks de grote groep herkennen ze elkaar zonder problemen en kunnen ze elkaar altijd terug vinden. Twee keer per jaar worden er eieren gelegd. Bij het uitbroeden wisselen het mannetje en het vrouwtje elkaar af. Na ongeveer 39 dagen komen de jongen uit het ei. Als een jonge pinguïn een maand oud is laten vader en moeder hem achter in een crèche met andere jongen. Als ze dan met eten terugkomen roepen ze naar elkaar om elkaar terug te vinden.

Ieder jaar een nieuwe jas

De veren van een pinguïn zijn erg belangrijk. Ze houden de pinguïn droog en warm als hij in het koude water op zoek gaat naar eten. Eén keer per jaar krijgen zwartvoetpinguïns nieuwe veren. Deze periode noem je de rui. In deze tijd verliezen de pinguïns hun oude veren en krijgen ze een heel nieuw verenpak. Tijdens de rui kunnen pinguïns niet zwemmen. Hun veren zijn dan namelijk niet waterdicht. Ze moeten het dan drie weken zonder eten doen.

Leuk om te weten

Deze pinguïns kunnen erg luidruchtig zijn. Ze hebben de bijnaam 'ezelspinguïn'. Niet voor niets, want ze maken hetzelfde geluid als een ezel!

Ontdek alle dieren