Geen pinguïns op de Noordpool

Alle informatie over de Afrikaanse pinguïn

Wetenschappelijke naam: Spheniscus demersus

Wat is een pinguïn?

Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Ze hebben wel vleugels, maar de vleugelbotten zijn aan elkaar gegroeid. Dit zorgt ervoor dat zijn vleugels stijf en stevig zijn, waardoor hij ze gebruikt als flippers. Op het land waggelen ze rechtop, maar op het ijs glijden ze op hun buik. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken. Als de pinguïn boven water komt, haalt hij snel adem waarna ze snel weer doorzwemmen. Onder water kan de pinguïn een snelheid behalen van 36 km per uur. De snelste pinguïn, de ezelspinguïn, haalt een snelheid van 40 km/uur. Pinguïns hebben een stroomlijnvorm, dit wil zeggen dat ze van voren rond zijn en van achteren in een punt lopen.

Is de pinguïn een zoogdier of een vogel?

Veel mensen twijfelen of een pinguïn een vogel of een zoogdier is. Een pinguïn is een zeevogel die niet kan vliegen. Je herkent een vogel aan het feit dat hij veren heeft. Daarnaast legt een pinguïn eieren, wat uitsluit dat een pinguïn een zoogdier kan zijn. Maar als een pinguïn een vogel is, waarom kunnen ze dan niet vliegen? Ranger Floor vertelt je daar alles over in onderstaande video!

De vacht van een pinguïn

Pinguïns hebben 2 lagen met veren. De eerste laag veren geeft een bescherming tegen de kou. De tweede laag geeft extra bescherming tegen de kou in het water. Door de tweede laag in te smeren met vet is het ook waterdicht. De vacht van een pinguïn bestaat uit veel kleine donsveertjes. Die donsveertjes zijn heel warm. Dit is noodzakelijk omdat ze zwemmen in de koude oceaan. Alle moderne volwassen pinguïns hebben een witte buik en een zwarte rug. Sommigen hebben andere kleuren in het verenkleed. De kleuren dienen als schutkleur bij het zwemmen. Eenmaal per jaar, in de winter, valt de tweede verenlaag uit. Als de vacht uitvalt kunnen ze dus niet meer zwemmen en jagen. Daarom eten de pinguïns extra veel voordat ze de verenlaag kwijtraken. Op deze manier hebben ze genoeg vet om die periode te overleven.

Leefgebied van de pinguïn

Elke pinguïnsoort leeft op een ander deel van de wereld. Veelal leven ze op het zuidelijk halfrond. Pinguïns komen voor op en rond Antarctica, Nieuw-Zeeland, Australië, de Galapagoseilanden, Zuid-Afrika en het zuiden van Zuid-Amerika. Veel mensen denken dat pinguïn ook op de Noordpool leven. Dit is echter niet zo. Er komen geen pinguïns voor op de Noordpool. IJsberen leven daar wel. Zo hebben pinguïns en ijsberen elkaar nog nooit gezien in het wild.

Voortplanting van een pinguïn

Pinguïns leggen per keer twee eieren. Keizerspinguïns leggen per keer maar één ei. Dit ei bewaren ze op hun voeten. De meeste pinguïns hoeven de eieren maar een paar weken warm te houden voordat ze uitkomen. De grotere pinguïns doen langer over de broedperiode, dit kan wel 55 tot 65 dagen duren. Als het zover is, hakken de jongen de dikke schaal open met behulp van hun eitand. Dit is een scherpe stekel aan het einde van de snavel. Als de baby pinguïns uit het ei komen zijn ze bedekt met dons. De vader en de moeder geven de baby's om de beurt eten. Ook houden ze de baby's om de beurt warm. Als de kuikens gegroeid zijn, kruipen ze tegen elkaar aan. Zo blijven ze warm. De ouders kunnen dan samen op zoek gaan naar eten. Dit gaat door totdat het jong klaar is om het nest te verlaten, wat al na 50 dagen kan zijn.

Pinguïn baby's

Pinguïn baby’s worden op dezelfde manier geboren als de andere vogels: uit een ei. Vogeleieren kunnen niet in de zee worden gelegd, waardoor de volwassen pinguïns aan land gaan om een kuiken te wekken. Ze bouwen een nest en leggen daar de eieren in. Ze blijven op het nest zitten om de eieren warm te houden totdat ze uitkomen. De meeste pinguïns keren ieder jaar terug naar dezelfde plek om daar opnieuw weer jongen te krijgen.

Een groep pinguïns

Een groep pinguïns wordt een kolonie genoemd. Pinguïns leven in grote kolonies van soms wel duizenden pinguïns bij elkaar. In het midden van de groep is het wel 10 graden warmer! Daarom wisselen de pinguïns van plek, zodat ze allemaal een keer in het midden staan en een keer aan de buitenkant.

Vijanden van de pinguïn

De grootste vijanden van de pinguïn in zee zijn vooral orka’s, zeeluipaarden en haaien. Op het land moeten de pinguïns de eieren goed in de gaten houden, want deze kunnen geroofd worden door de verschillende vogels. Daarnaast zijn ook katten, honden en ratten gevaarlijk voor pinguïns. De allergrootste vijand van de pinguïn is toch de mens. Dit komt door olievervuiling, overbevissing en toerisme. Sommige pinguïnsoorten werden bijna uitgeroeid om hun vet en de veren van de pinguïn.

Wat voor geluid maakt een pinguïn?

Pinguïns maken allerlei soorten geluiden. De Afrikaanse pinguïns, zoals in Beekse Bergen, maken een balkend geluid dat lijkt op dat van een ezel. Pinguïns herkennen elkaar vooral aan het stemgeluid. Elke pinguïn heeft een eigen unieke zang. Dit is erg handig want de pinguïns leven in kolonies van soms wel duizenden soortgenoten. Wanneer de pinguïns elkaar kwijt zijn kunnen ze elkaar terug vinden door de zang.

Benieuwd naar het geluid van een pinguïn? Kom live luisteren!

Tickets

Hoe slaapt een pinguïn?

Een pinguïn heeft ook slaap nodig en moet dus rust pakken. Als een pinguïn slaapt op het land kun je dat herkennen aan als ze de kop tussen of onder hun vleugel hebben of ze slapen op de grond. Ze slapen meestal korte periodes, omdat ze ook bedacht moeten zijn op gevaar.

Wat eet een pinguïn?

Pinguïns zijn vleeseters. Ze vangen hun voedsel onder water. Ze eten vooral vis, kreeftachtigen, krill en kleine inktvisjes. Een pinguïn heeft stekels op zijn tong om de vis vast te houden. Aan de grootte en de vorm van de snavel kun je zien wat het favoriete voedsel van een pinguïn is. Hoe groter de pinguïn, hoe meer ze kunnen eten. De konings- en keizerspinguïns jagen bijvoorbeeld voornamelijk op pijlinktvis, terwijl de kleinere soorten vooral krill eten.

Pinguïns worden natuurlijk vaak gevoerd! Kijk je mee?

Soorten pinguïns

Verspreid over de wereld leven wel 17 soorten pinguïns die worden verdeeld in 6 geslachten, namelijk Spheniscus, Aptenodytes, Pygoscelis, Eudyptes, Eudyptula en Megadyptes. De 17 soorten pinguïns zijn:

 • Afrikaanse pinguïn / Zwartvoetpinguïn
 • Humboldt pinguïn
 • Magelhaenpinguïn
 • Galapagospinguïn
 • Keizerspinguïn
 • Koningspinguïn
 • Adeliepinguïn
 • Strombandpinguïn
 • Ezelspinguïn
 • Rotspinguïn
 • Macaronipinguïn
 • Fjordlandpinguïn
 • Snareskuifpinguïn
 • Schlegelspinguïn
 • Grote kuifpinguïn
 • Dwergpinguïn
 • Geeloogpinguïn

Afrikaanse pinguïn (Spheniscus demersus)

De Afrikaanse pinguïn (ook wel zwartvoetpinguïn) is de enige pinguïn die broedt in Afrika. Deze soort komt alleen voor aan de Zuid-Afrikaanse en Namibische kust. De Afrikaanse pinguïn heeft een zwarte rug en flanken met een witte buik en keel. Over de buik, van de flanken tot het begin van de keel, loopt een zwarte hoefijzervormige streep. In het Safaripark vind je één soort pinguïn, namelijk de Afrikaanse pinguïn.

Humboldt pinguïn (Spheniscus humboldti)

De naam van deze pinguïn komt van de Duitse wetenschapper en ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt. Humboldt pinguïns lijken een beetje op Afrikaanse pinguïns. Echter heeft de Humboldt pinguïn roze plekken bij de snavel. Deze pinguïn leeft ook in de warmere gebieden, namelijk langs de kust van Chili en Peru.

Magelhaenpinguïn (Spheniscus magellanicus)

De magelhaenpinguïn is vernoemd naar Ferdinand Magellaan, de Portugese ontdekkingsreiziger. Ze leven langs de kusten van het zuiden van Zuid-Amerika. Het is een zwart en wit gekleurde pinguïn met een doorlopende band over de buik en borst. In tegenstelling tot de andere Spheniscus-soorten, heeft de magelhaenpinguïn een dubbele band op de bovenborst.

Galapagospinguïn (Spheniscus mendiculus)

De galapagospinguïn is met uitsterven bedreigd. Deze soort leeft op de Galapagoseilanden, wat bij de evenaar ligt. Deze pinguïn is kleiner dan de Humboldt pinguïn. De kop is bijna geheel zwart met alleen een dunne witte streep op het voorhoofd.

Keizerspinguïn (Aptenodytes forsteri)

De keizerspinguïn is de grootste pinguïnsoort en kan een hoogte bereiken 1.20 meter. De keizerspinguïn leeft in grote kolonies op Antarctica. Je herkent de keizerspinguïn aan zijn donkere rug, witte buik en goudgele vlekken langs de zijkant van zijn kop.

Koningspinguïn (Aptenodytes patagonicus)

De koningspinguïn is de op een na grootste pinguïnsoort. Hij wordt ongeveer 95 cm groot. De koningspinguïn leeft in grote kolonies op eilanden rondom Antarctica. Deze eilanden hebben een iets warmer klimaat dan op Antarctica. Qua uiterlijk lijkt deze pinguïn op de keizerspinguïn. Echter heeft de koningspinguïn oranjegele vlekken die doorlopen op de borst.

Adeliepinguïn (Pygoscelis adeliae)

De adeliepinguïn heeft een kleinere snavel en een grotere staart dan andere pinguïns. Hij wordt ongeveer tussen de 41 en 61 cm hoog. De adeliepinguïn is volledig zwart-wit. Deze soort komt voor op de ijskappen van Antarctica.

Stormbandpinguïn (Pygoscelis antarcticus)

De stormbandpinguïn leeft op en rond Antarctica, waar ze voornamelijk langs de kust van poolgebieden voorkomen. Je herkent de stormbandpinguïn aan zijn deels witte kop. De onderkant van de kop is wit met een zwart streepje over de keel. Hieraan dankt deze pinguïn zijn naam. De bovenkant van de kop is zwart. Hij wordt tot wel 77 cm hoog.

Ezelspinguïn (Pygoscelis papua)

De ezelspinguïn komt  voor op en rond Antarctica in grote kolonies. Hij is de snelst zwemmende pinguïn, hij haalt ongeveer 40 km/uur. Je herkent hem aan de oranje snavel en poten  en de witte streep die over de bovenkant van zijn kop loopt. De ezelspinguïn dankt zijn naam aan het geluid dat hij maakt. Dit lijkt namelijk op het geluid van een ezel.

Rotspinguïn

De rotspinguïn komt voor in twee soorten: de noordelijke rotspinguïn (Eudyptes moseleyi) en de zuidelijke rotspinguïn (Eudyptes chrysocome). Ze zijn nauw verwant aan elkaar. De zuidelijke rotspinguïn wordt ook wel geelkuifpinguïn genoemd, is iets kleiner en heeft een lichtere gele kuif dan de noordelijke rotspinguïn. De noordelijke rotspinguïn wordt met uitsterven bedreigd.

Macaronipinguïn (Eudyptes chrysolophus)

De macaronipinguïn komt voor op de eilanden rond Antarctica. Samen met de SchlegelspinguÏn behoort hij tot de grootste pinguïns van de Eudyptes-soorten. Het zijn luidruchtige en vrij agressieve vogels. Je herkent de macaronipinguïn aan zijn opvallende lange, gele wenkbrauwen en een rode snavel. Hier dankt hij ook zijn naam aan. Hij is vernoemd naar de opvallend uitgedoste leden van de Engelse 'macaroni-club' uit de 19e eeuw.

Fjordlandpinguïn (Eudyptes pachyrhynchus)

De Fjordlandpinguïn komt voor in Nieuw-Zeeland en broedt langs de kusten van Fjordland. Hij heeft een grote snavel die dof oranje van kleur is. Als enige soort uit dit geslacht heeft hij drie tot zes witte streepjes op de wang. 

Snareskuifpinguïn (Eudyptes robustus)

De snareskuifpinguïn komt voor in Nieuw-Zeeland en broeddt op de Snareseilanden. Qua uiterlijk lijkt hij erg op de Fjordlandpinguïn, maar mist de witte strepen en heeft een vleeskleurige rand rondom de snavel.

Schlegelspinguïn (Eudyptes schlegeli)

De Schlegelspinguïn komt voor op de eilanden tussen Nieuw-Zeeland en Antarctica. Deze pinguïn werd door Otto Finsch als eerbetoon aan zijn vroegere leermeester Hermann Schlegel vernoemd. Qua uiterlijk lijkt hij erg op de macaronipinguïn. Echter heeft hij een minder forse snavel en een wit gezicht. 

Grote kuifpinguïn (Eudyptes sclateri)

De grote kuifpinguïn komt voor in Nieuw-Zeeland en wordt met uitsterven bedreigd. Hij lijkt erg op de Fjordlandpinguïn, maar heeft een blauwgrijze snavelbasis.

Dwergpinguïn (Eudyptula minor)

De dwergpinguïn is de kleinste pinguïnsoort en wordt ongeveer 40 cm hoog en weegt 1 tot 1,2 kilo. Ze komen voor aan de kusten van Nieuw-Zeeland en aan de zuidkust van Australië. Het is de enige pinguïnsoort die voorkomt op het Australische vasteland. Zijn rug is donker en hij heeft een lichtgrijze buik.

Geeloogpinguïn (Megadyptes antipodes)

Je herkent deze pinguïn aan zijn kenmerkende gele ogen. De geeloogpinguïns leven in Nieuw-Zeeland en worden met uitsterven bedreigd. Hij heeft een witte borst en zwarte rug.

Ontdek alle dieren