Het enige wilde paard

Alle informatie over het przewalskipaard

Wetenschappelijke naam: Equus ferus przewalskii

Het Przewalskipaard

Het Przewalskipaard (Equus ferus przewalskii) is een zoogdier en bestond al in de oertijd (zo’n 10.000 jaar geleden). Hiermee wordt het Przewalskipaard gezien als een soort oerpaard en voorouder van de huidige bekende paardenrassen.

Nu lijkt het alsof het Przewalskipaard al heel lang bestaat maar de voorouder ontstond zo’n vijftig miljoen jaar geleden! Dat was de Eohippus. Deze werd ook wel het ‘dageraads-paard’ genoemd en leefde in het bos. Hij was nauwelijks groter dan een hond en had zelfs vier tenen per poot! De paardensoorten die uit de Eohippus voortkwamen, gingen op de open vlaktes leven. Zo veranderde de lichaamsbouw van het dier. De paardensoorten werden steeds groter en kregen minder tenen. Uiteindelijk hielden ze maar één teen over en die staat ook wel beter bekend als de hoef van onze huidige bekende paardenrassen!

Waar komt de naam Przewalskipaard vandaan?

De Russische generaal Nikolai Przewalski ontdekte het dier voor het eerst in 1878 en vernoemde het naar zijn achternaam. Przewalski is een moeilijk woord en wordt hierdoor ook vaak gebruikt bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Niet alleen het woord zelf is moeilijk, maar ook de uitspraak van het woord. Je spreekt het uit als ‘prezjwalskipaard’.

Is het Przewalskipaard uitgestorven?

Het Przewalskipaard is ontdekt op een steppe in Mongolië. Op dat moment waren er nog maar een paar kuddes van deze dieren in de natuur over. Het leefgebied van de Przewalskipaarden werd steeds kleiner en er werd ook op de dieren gejaagd voor het vlees.

Het Przewalskipaard was uitgestorven in de natuur in 1968. Volgens de Red List van de IUCN kreeg het przewalskipaard de status ‘uitgestorven in het wild’! Gelukkig waren er nog wel een aantal van deze paarden in dierentuinen. Met deze dieren is een fokprogramma opgezet. Uiteindelijk waren er genoeg Przewalskipaarden in dierentuinen en konden ze weer in de natuur worden uitgezet in Mongolië en China. Nu heeft het przewalskipaard dan ook de status ‘bedreigd’ gekregen en leven er op dit moment naar schatting 178 volwassen paarden in de natuur.

Wat is het leefgebied van het Przewalskipaard?

Het Przewalskipaard leeft op open steppen en halfwoestijnen in westelijk Mongolië en noordwest China. Tijdens de ijstijd kwamen de paarden waarschijnlijk zelfs in heel Europa voor! Dit is terug te zien aan de vele grottekeningen die kenmerken hadden van de przewalskipaarden die zijn gevonden in o.a. Frankrijk en Spanje. Na het uitsterven van de soort in de natuur zijn de dieren opnieuw uitgezet in Mongolië.

Ook in de winter leeft het Przewalskipaard op de grote steeds kaler wordende grasvlakten. Ze zijn goed aangepast aan het leven in deze extreme gebieden. Zo hebben de dieren een goed uithoudingsvermogen en kunnen ze hun hartslag en lichaamstemperatuur regelen. De przewalskipaarden leven in gebieden waar het heel koud kan worden, maar ook heel erg heet.

 

Het Przewalskipaard in Nederland

Toen het Przewalskipaard bijna helemaal was uitgestorven zijn er een aantal dieren naar Nederland gehaald. Deze dieren zijn uitgezet in het gebied bij de Oostvaardersplassen bij Lelystad. De dieren hebben zich voortgeplant, zijn verwilderd en vormen verschillende kuddes. Uiteindelijk zijn veel van deze dieren teruggebracht naar hun oorspronkelijke leefgebied in Mongolië. Inmiddels worden de Przewalskipaarden niet meer gefokt in de Oostvaardersplassen en wordt de kudde hier steeds kleiner.

Hoe ziet een Przewalskipaard eruit?

Het Przewalskipaard heeft een korte hals, groot hoofd, korte poten en een forsgebouwd lijf. Ze hebben zwarte, rechtopstaande manen en een roodbruine tot crèmekleurige vacht met een zwarte streep over hun rug. Deze streep wordt ook wel een ‘aalstreep’ genoemd. De onderbenen zijn zwart van kleur en ze hebben een witte snuit. In tegenstelling tot onze huidige paardensoorten heeft het Przewalskipaard ook geen haarlok over het voorhoofd. Een ander kenmerk waaraan je kan zien dat het Przewalskipaard een wilde soort is, zijn de korte stukjes haar aan de bovenkant van de staart. Het gewicht van het dier varieert tussen de 200 en 350 kilo en ze kunnen tussen de 120 en 145 centimeter hoog worden. Ze worden ongeveer tussen de 25 en dertig jaar oud.

Ontmoet ze in het echt

Wat eet een Przewalskipaard?

Het Przewalskipaard is een echte grazer. Op de steppen waar ze vroeger leefden, groeiden harde en droge grassen. De kiezen van het dier zijn goed aangepast aan het eten van dit gras. De kiezen hebben scherpe richels en zijn erg hoog. Zo slijten de kiezen minder snel. In de harde grassen zitten weinig voedingsstoffen waardoor de Przewalskipaarden veel eten om toch genoeg energie te verzamelen. De Przewalskipaarden besteden dan ook meer dan de helft van hun dag aan eten.

Hoe leeft een Przewalskipaard?

De kuddes waarin Przewalskipaarden leven worden harems genoemd. Een harem bestaat uit een dominant mannetje, drie tot zes vrouwtjes en de jongen. Het jong van het Przewalskipaard wordt een veulen genoemd. Na een draagtijd van ongeveer elf tot twaalf maanden wordt er één veulen geboren. Het veulen kan al vrij snel na de geboorte zijn moeder volgen en blijft tot hij ongeveer een jaar oud is bij zijn moeder drinken. De mannelijke veulens worden als ze volwassen zijn uit de harem gejaagd en zo vormen zij een vrijgezellengroep. Na een paar jaar wordt de harem overgenomen door een jonger, sterker mannetje. 

Wil je een Przewalskipaard van dichtbij bekijken?

Kom naar het Safaripark en ontdek ze van heel dichtbij!

Tickets

Ontdek alle dieren