Het enige wilde paard

Kom alles te weten over het przewalskipaard

Latijnse naam: Equus ferus przewalskii

Het Przewalskipaard

Het Przewalskipaard (Equus ferus przewalskii) is een zoogdier en bestond al in de oertijd (zo’n 10.000 jaar geleden). Hiermee wordt het Przewalskipaard gezien als een soort oerpaard en voorouder van de huidige bekende paardenrassen.

Nu lijkt het alsof het Przewalskipaard al heel lang bestaat maar de voorouder: de Eohippus ontstond zo’n 50 miljoen jaar geleden. De Eohippus ook wel het ’dageraads-paard’ genoemd leefde in het bos, was nauwelijks groter dan een hond en had vier tenen per poot. De paardensoorten die uit de Eohippus voortkwamen (waaronder het Przewalskipaard), zijn na verloop van tijd gaan leven op de open vlaktes. De lichaamsbouw van het dier veranderde, ze werden steeds iets groter en kregen minder tenen.

Waar komt de naam Przewalskipaard vandaan?

De Russische generaal Nikolai Przewalski ontdekte het dier voor het eerst in 1878 en vernoemde het naar zijn achternaam. Veel mensen vragen zich af hoe je het woord Przewalskipaard schrijft. Hierdoor werd het woord vaak gebruikt bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Soms twijfelen mensen ook over de uitspraak van het woord Przewalskipaard. Je spreekt het uit als ‘psjewalskipaard’.

Is het Przewalskipaard uitgestorven?

Het Przewalskipaard is ontdekt op een steppe in Mongolië. Op dat moment waren er nog maar een paar kuddes van deze dieren in het wild over. Het leefgebied van de Przewalskipaarden werd steeds kleiner en er werd ook op de dieren gejaagd voor het vlees.

Het Przewalskipaard was uitgestorven in het wild in 1968. Gelukkig waren er nog wel een aantal van deze paarden in dierentuinen. Met deze dieren is een fokprogramma opgezet. Uiteindelijk waren er genoeg Przewalskipaarden in dierentuinen en konden ze weer in het wild worden uitgezet in Mongolië en China.

Wat is het leefgebied van het Przewalskipaard?

Het Przewalskipaard leeft op open grote grasvlakten in o.a. westelijk Mongolië, noordwest China en oost Kazakstan. Deze grasvlakten worden ook wel steppen genoemd. Vroeger tijdens de ijstijd kwamen de paarden in heel Europa voor. Dit is terug te zien aan de vele grottekeningen die zijn gevonden van het paard in o.a. Frankrijk en Spanje. Na het uitsterven van de soort in het wild zijn de dieren opnieuw uitgezet in Mongolië.

Ook in de winter leeft het Przewalskipaard op de grote steeds kaler wordende grasvlakten. Het zijn sterke dieren welke zich goed kunnen aanpassen op de situatie want tijdens de winter kunnen ze hun hartslag en lichaamstemperatuur verlagen zodat ze veel energie besparen.

 

Het Przewalskipaard in Nederland

Toen het Przewalskipaard bijna helemaal was uitgestorven zijn er een aantal dieren naar Nederland gehaald. Deze dieren zijn uitgezet in het gebied bij de Oostvaardersplassen bij Lelystad. De dieren hebben zich voortgeplant, verwilderden en vormden verschillende kuddes. Uiteindelijk zijn veel van deze dieren teruggebracht naar hun oorspronkelijke leefgebied in Mongolië. Inmiddels worden de Przewalskipaarden niet meer gefokt in de Oostvaardersplassen en wordt de kudde steeds kleiner.

Hoe ziet een Przewalskipaard eruit?

Onze huidige bekende paarden stammen af van het Przewalskipaard, toch zijn er duidelijke verschillen te zien tussen beide dieren. Het Przewalskipaard lijkt wel wat op een pony door de korte poten en korte hals.

Het gewicht van het dier varieert tussen de 200 en 350 kilo. De manen van het Przewalskipaard staan rechtop en ze hebben geen haarlok over het voorhoofd. De staart bestaat alleen aan het uiteinde uit lange haren, hierin lijkt de staart van het Przewalskipaard op die van de zebra en de ezel.

De onderbenen zijn aan de voorkant zwart gekleurd en aan de achterkant gestreept. Over de rug van het Przewalskipaard loopt een zwarte streep, deze streep wordt ook wel een ‘aalstreep’ genoemd.

Ontmoet ze in het echt

Wat eet een Przewalskipaard?

Het Przewalskipaard is een echte grazer. Op de steppen waar ze vroeger leefden, groeiden harde grassen. De kiezen van het dier zijn goed aangepast aan het eten van het harde gras. De kiezen zijn erg hoog waardoor ze lange tijd gras kunnen malen voordat de kiezen versleten raken. In de harde grassen zitten weinig voedingsstoffen waardoor de Przewalskipaarden veel eten om toch genoeg energie te verzamelen. Het grazen is daarmee een echte dagtaak voor de dieren, ze grazen 60 tot 80% van de dag.

Hoe leeft een Przewalskipaard?

Przewalskipaarden leven in groepen met een aantal vrouwtjes en één volwassen mannetje. Zo’n groep noem je een harem. De jonge dieren verlaten de groep als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Jonge mannetjes leven dan eerst een tijdje samen in vrijgezellengroepjes. Als ze ouder worden proberen ze zelf een harem te vormen. Ze stelen dan vrouwtjes uit een andere groep of ze jagen een ouder mannetje bij zijn harem weg.

Wil je een Przewalskipaard van dichtbij bekijken?

Kom naar het Safaripark en ontdek ze van heel dichtbij!

Tickets

Ontdek alle dieren