Echte zonaanbidders

Ringstaartmaki

Lekker luchtje

Bij het zonnebaden draaien de ringstaartmaki's de polsen met de geurklieren naar de zon. De geurklieren worden door de warmte gestimuleerd zodat ze daarna makkelijker hun territorium kunnen afbakenen. Dit doen ze door met hun polsen over takken, boomstammen en stenen heen te wrijven. In april en mei vechten de mannetjes met elkaar. Dit doen ze om te bepalen wie er met de vrouwtjes mag paren. Soms zijn dit echte gevechten en bijten en krabben ze elkaar. Maar meestal houden ze stinkgevechten. Ze smeren hun staart in met hun eigen geur en wapperen die naar elkaar toe. Het mannetje dat het hardst stinkt, wint het gevecht. 

Vrouwen de baas

Ringstaartmaki’s leven in groepen van tien tot twintig dieren. Er zijn meestal evenveel mannetjes als vrouwtjes in zo’n groep. Bij de ringstaartmaki’s zijn de vrouwtjes de baas. Zij hebben de eerste keus bij het eten en mogen bijvoorbeeld de beste slaapplekken uitkiezen. De vrouwtjes hebben onder elkaar ook een rangorde. Het vrouwtje dat het hoogst in rang staat bepaalt waar de groep naartoe gaat en wanneer ze gaan eten of rusten.

Leuk om te weten

Bij ringstaartmaki’s hebben de vrouwtjes een aparte rangorde en de mannen een aparte rangorde. Maar de vrouwen zijn altijd in de meerderheid en de baas over de mannen.

Ontdek alle dieren