Echte zonaanbidders

Alle informatie over de ringstaartmaki

Latijnse naam: Lemur catta

Wat is een ringstaartmaki?

De ringstaartmaki, ook wel de Lemur catta genoemd, is een vrij grote maki. Er zijn nog drie levende Lemuroidea familieleden:

  • Indriachtigen (Indriidae)
  • Echte maki’s (Eulemur)
  • Wezelmaki’s (Lepilemuridae)
  • Maki’s (Lemuridae)
    • Halfmaki’s of bamboemaki’s (Hapalemur)
    • Ringstaartmaki’s (Lemur)
    • Vari’s (Varecia)

Waarom heeft een ringstaartmaki een geringde staart?

De naam van de ringstaartmaki zegt al genoeg over de staart: hij heeft een zwart-wit geringde staart. Het zijn bijna altijd 13 ringen. Hiermee bewaren ze ook hun evenwicht en laten ze weten waar ze zijn. Het is dan meer een soort vlag die boven het gras uitkomt.

Wil je nog meer weten over de staart? In Ranger Request wordt het haarfijn uitgelegd!

Hoe ziet een ringstaartmaki eruit? 

Ringstaartmaki’s zijn halfapen. Ze hebben een lang en spits gezicht met een zwarte, natte neus. De ogen staan recht naar voren en zijn goudgeel van kleur. Het gebit van de ringstaartmaki’s is een soort kammetje. De onderste tanden staan iets naar voren en naar elkaar gebogen. Dit kammetje gebruiken ze ook om elkaars vacht te verzorgen en sociale contacten te onderhouden. Dit doen ze ook met hun ‘toiletnagel’, dat is de tweede teen van hun voet waar een lange, scherpe nagel aan zit.

Zonnende ringstaartmaki's

Ze bakenen hun territorium af met geuren. Deze geurklieren zitten op hun billen, polsen en onder hun oksels. De mannetjes hebben zelfs een soort van hoorn op elke polsklier waarmee ze de geur in de bast van een boom kunnen kerven. Deze geurklieren worden gestimuleerd door de zon. In het voorjaar houden de mannetjes gevechten om te bepalen wie er met de vrouwtjes mag paren. Soms bijten en krabben ze elkaar, maar vaak houden ze een stinkgevecht. Ze smeren hun staart in met hun eigen geur en wapperen deze naar de ander. Het mannetje dat het hardste stinkt, wint!

Het gedrag van de ringstaartmaki’s

Ringstaartmaki’s leven in groepen van 5 tot 30 dieren waarin vrouwtjes de baas zijn. Het dominante vrouwtje krijgt het beste eten, bepaalt waar de dieren naar voedsel gaan zoeken en wanneer een nieuw leefgebied wordt opgezocht.

De baby’s van dominante vrouwtjes staan meteen al hoog in de rangorde, maar een dominant vrouwtje zal nooit boven haar moeder proberen te gaan staan. De rangen in de groepen veranderen ook steeds. De jonkies zijn vanaf het begin al bezig met het beklimmen van de ladder van hiërarchie.

Een dag van een ringstaartmaki bestaat uit slapen in de slaapboom, zonnebaden, eten zoeken, midden op de dag gaan ze rusten en aan het eind van de dag wordt er weer naar voedsel gezocht.

Zijn ringstaartmaki’s bedreigd?

De IUCN heeft de status van de ringstaartmaki geclassificeerd als bedreigd. Dit komt met name doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt. Madagaskar wordt namelijk steeds dichter bevolkt. Ook wordt er op de ringstaartmaki’s gestroopt voor hun vlees.

Welk geluid maakt een ringstaartmaki?

Ringstaartmaki’s maken verschillende geluiden waarmee ze elkaar dingen duidelijk maken. Het meest bekende geluid lijkt een beetje op het miauwen van een kat.

In Beekse Bergen kun je ze goed horen! Hoor jij ze ook?

TICKETS

Wat eten ringstaartmaki’s?

Ringstaartmaki’s eten vruchten, bladeren en insecten. Ze zijn het grootste deel van de dag opzoek naar voedsel. Ze eten met behulp van hun vier poten. Het eten bestaat voor 80% uit water, hierdoor hoeven ze niet zoveel te drinken. Ze lessen de ochtenddorst met de vroege ochtenddauw of met water uit holle boomstammen.

In Beekse Bergen worden ook elke dag voederpresentaties gegeven!

VOEDERPRESENTATIE

Voortplanting

Ringstaartmakivrouwtjes zijn slechts 18 tot 24 uur per jaar vruchtbaar. Wanneer ze vruchtbaar zijn benaderen vrouwtjes zelf de mannetjes. Ze gaan dan met hun achterwerk naar de mannetjes toe staan en over hun schouders kijken ze naar achteren. De meest dominante mannetjes hebben kans op deze flirtpartij!

De draagtijd is ongeveer 4,5 maand en de baby’s worden in augustus en september geboren. Per keer is het meestal 1 baby, maar twee- of drielingen komen ook wel eens voor. Bij de geboorte zijn de oogjes al open en is de vacht al hetzelfde als de vacht van volwassen dieren. Jongen worden tot twee weken oud op de buik gedragen, daarna verhuizen ze naar de rug. De zoogtijd duurt ongeveer tien weken.

Heilige dieren

In Madagaskar is het ’s nachts koud dus in de ochtend liggen ze op hun rug in de ochtendzon.  Door dit 'aanbidden van de zon' werden de ringstaartmaki’s vroeger als heilige dieren beschouwd. Door deze ochtendzon worden dus ook weer hun geurklieren gestimuleerd. Handig hè! 

Wat is het leefgebied van de ringstaartmaki’s?

Ringstaartmaki’s komen uit Madagaskar. Dit is tevens ook de enige plek ter wereld waar de ringstaartmaki in het wild voorkomt. Ze leven in het zuidwesten van Madagaskar. Een ringstaartmaki kan je daarom ook bekend komen van de film Madagascar, waar Koning Julien een ringstaartmaki is!

Meer weten over halfapen en maki's in Madagaskar? Ranger Stijn legt het nog even uit.

Vijanden van de ringstaartmaki

De vijanden van de ringstaartmaki’s zijn slangen, roofvogels en de fossa. De fossa is het grootste roofdier op het eiland Madagaskar en daardoor de vijand van veel dieren.

 

Ontdek alle dieren