Uitstekende klimmer

Alle informatie over de rode panda

Latijnse naam: Ailurus fulguns

Wat is een rode panda?

Wat is een rode panda? Wat eten rode panda’s? Waar leven ze? En hoe komt het dat rode panda’s ook in de nacht actief zijn? Ranger Stijn neemt je mee naar de rode panda’s en legt het allemaal uit! 

Hoe ziet een rode panda eruit?

De rode vachtkleur met witte en zwarte vlekken zijn kenmerkend voor het uiterlijk van een rode panda. Evenals de staart, hierop zitten 12 afwisselende rode en bruin-gele ringen. De jonge pandaberen hebben deze nog niet, maar krijgen deze zodra ze ouder worden. Het jong heeft ook een lichtere vacht dan die van de ouders. De kop van de rode panda is opvallend rond. Deze is te herkennen aan de kleine, ronde bruine ogen, korte spitse snuit en grote rechtopstaande puntige oren. De romp van de rode panda steunt op de korte, beerachtige poten. Deze hebben een zwarte kleur. Er is geen verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes te zien. 

In het Safaripark kun je ze van dichtbij bewonderen!

Tickets

Hoe groot is een rode panda?

Het lichaam van de rode panda is ongeveer 35 tot 40 centimeren groot. De staart is net zo lang als de rest van het lichaam. De rode wasbeer bereikt hiermee van zijn kop tot zijn staart zelfs een grootte van 80 tot 110 centimeter! 

Waar leeft de rode panda? 

De rode panda leeft in de beboste gedeelten van het Himalayagebergte op een hoogte van  2200 – 4800 meter. Ze omgeven zichzelf in een gebied waar een dikke onderlaag van bamboe te vinden is. Maar liefst 98 procent van hun voedsel is daar namelijk te vinden. De rode pandabeer leeft in een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius en gemiddeld 350cm aan regen in een jaar. De temperatuur kan in het leefgebied behoorlijk dalen, waardoor sneeuw geen verrassing is voor deze rode dieren. De rode panda heeft dan ook een dikke vacht nodig om zich warm te houden. Vanwege de dikke vacht kan de rode panda niet goed tegen de warmte en zo ook hogere temperaturen. Het kleine, rode dier is dan ook vroeg in de ochtend en avond actief. Daarnaast zijn ze te vinden in loof- en naaldbossen met bamboe en holle bomen.

Klimmen maar!

De rode panda leeft hoog in de bergen van de Himalaya. De rode panda vind je dan ook grotendeel van de tijd boven in een boom te rusten. Dit komt doordat het bamboe die hij eet niet goed verteerbaar is en samen met het energieverbruik zorgt dit ervoor dat het dier veel moet rusten. 

Dankzij de voetzolen die bedekt zijn met witte haren vermindert het risico van het uitglijden op vochtige takken en rotsen. De behaarde voetzolen beschermen het rode dier ook, net als de zachte wollige vacht, tegen de kou. De brede poten met scherpe, gedeeltelijk intrekbare nagels komen goed van pas tijdens het klimmen.

Wordt de rode panda bedreigd?

Het voortbestaan van de rode panda wordt bedreigd. Ontbossing verkleint de hoeveelheid bamboe en daarmee het leefgebied. De rode panda moet daardoor opzoek naar voedsel, waardoor het dier bloot wordt gesteld aan gevaren. De vijanden van de rode panda zijn de sneeuwpanter en luipaarden. Door op de achterpoten te staan en scherpe klauwen te gebruiken, schakelt de rode wasbeer de vijand uit en wordt het territorium beschermd. Als de vijanden dan nog niet op afstand blijven, geeft de rode panda een sterke geur af om hen weg te jagen.

Wat is het verschil tussen de reuzenpanda en de rode panda?

De rode panda is, ondanks dat zijn naam dit doet vermoeden, geen familie van de reuzenpanda. De reuzenpanda is namelijk een beersoort, terwijl de rode panda de enige nog levende katberensoort is. Daarnaast verschillen ze van uiterlijk: de reuzenpanda is groot met een wit en zwarte vacht. De rode panda is klein en heeft een rood en zwarte vacht.  Ze houden wel allebei van bamboe! 

Wat eet een rode panda?

De rode panda heeft het gebit van een vleeseter, maar toch heeft het dier meer het eetpatroon van een vegetariër. Zo eet de rode wasbeer voornamelijk plantenwortels, bessen, vruchten en maar liefst tot wel 20.000 bamboebladeren per dag! De voorpoten hebben een speciale eeltknoppen die dient als een soort duim. De rode panda kan hiermee het bamboe goed vastpakken. Zittend worden de bladeren met de mond en tanden er afgeschaafd, waarna het wordt gekauwd, gemalen en doorgeslikt. Nu en dan staan ook vogeltjes, knaagdieren, eieren en honing op het rode pandamenu. Drinken doen ze door het water op te slurpen of door het af te likken van de voorpoten. 

De rode panda gaat in de nacht op pad om voedsel te zoeken. Hierbij worden de snorharen gebruikt, die in het donker als voelsprieten werken. Dit voorkomt het stoten van de neus. 

Hoe slaapt een rode panda?

Doordat de rode panda niet goed tegen de warmte kan, slaapt het rode dier veelal overdag in de schaduw, op takken of in een holle boom. Wanneer het echt koud wordt, gaat de rode wasbeer in een diepe slaap. Ze wikkelen dan de staart om zich heen en gebruiken deze als deken en kussen. Tijdens deze diepe slaap verminderen ze hun stofwisseling en verlagen ze zowel hun lichaamstemperatuur als ademhalingssnelheid. 

Hoe loopt een rode panda?

Net als een wasbeer loopt de rode panda met de voorpoten naar binnen gedraaid. Tijdens het lopen houdt het rode dier de rug gebogen en de staart in de lucht. 

Wat voor geluid maakt een rode panda?

Alhoewel rode panda’s grotendeels afgezonderd van elkaar leven, wisselen ze informatie uit met behulp van geurklieren, visuele signalen als kopbewegingen en een verscheidenheid aan gesprekken. Een jonge rode panda gebruikt een hoge fluittoon in nood. Rode panda’s die zich bedreigd voelen, maken een oorverdovend, grommend geluid dat klinkt als een blaf. Tijdens het broedseizoen maakt de rode panda een hoge frequentie getjilp en laagfrequentie geblaat. Andere geluiden die de rode panda’s maken zijn krassen, fluiten, proesten, snuiven en hoorbare uitademingen. 

Bijnamen van een rode panda

Er worden meerdere benamingen voor een rode panda gebruikt. Vanwege het uiterlijk worden ze zoal ‘rode wasbeer’, ‘bruine panda’ ‘rode pandabeer’ en ‘de kleine rode panda’ genoemd. 

Gedrag van een rode panda

Rode panda’s leven meestal afgezonderd van elkaar. Ze zoeken elkaar alleen in de paartijd op. Iedere rode panda heeft een eigen territorium. Het mannetje heeft een groter territorium dan een vrouwtje, waardoor zijn territorium gebieden van verschillende vrouwtjes heeft. 

Voortplanting van een rode panda

Mannelijke rode panda’s zijn na achttienmaanden geslachtsrijp, voor het vrouwtje duurt dit wat langer. Deze is namelijk rond de tweede levensjaar geslachtsrijp. Daarna is de rode panda één dag in het jaar loops. Het vrouwtje heeft in de voortplantingstijd een speciale geur waarmee ze het mannetje aantrekt. Na de voortplanting gaan ze weer uit elkaar. Op het moment dat de rode panda drachtig is, maakt ze van bladeren, gras en takjes een nest in een holle boom of spleet van een rots. De draagtijd van de rode panda is 130 dagen en ze krijgt één tot vier jongen. 

Een rode panda baby

Na een draagtijd van 130 dagen wordt er een jong geboren. Bij de geboorte hebben de baby’s van de rode panda een grijze vacht en zitten hun ogen en oren een tijdje dicht. Deze gaan na ongeveer drie weken open.  In het begin kunnen de rode dieren bijna niet bewegen, dus blijven ze samen met hun moeder in het nest.  De moeder blijft de eerste paar dagen steeds bij hen en komt om de paar uur voeden en wassen. Na 2,5 maand gaan ze samen met hun moeder voor het eerst het nest uit. Na ongeveer 12 maanden is het jong volgroeid en verlaat het jong zijn moeder om zelf een gebied te veroveren.

Rode panda's in het Safaripark

In het Safaripark vind je de rode panda's langs de wandelsafari. Ze hebben een verblijf vlakbij de leeuwen en okapi’s.

Plattegrond

Ontdek alle dieren