Uitstekende klimmer

Alle informatie over de rode panda

Wetenschappelijke naam: Ailurus fulguns

Hoe ziet een rode panda eruit?

De naam verraadt het eigenlijk al een beetje. De rode panda staat bekend om zijn rode vachtkleur. Ook heeft hij een lange staart waarop twaalf ringen zitten. Zijn staart kan wel 47 centimeter lang worden! De rode panda heeft een opvallende ronde kop met ronde bruine ogen, een korte spitse snuit en rechtopstaande oren. Op zijn kop zitten ook kenmerkende rode traanstrepen onder zijn ogen. Zijn rug heeft een roodachtige vachtkleur en zijn poten zijn zwart van kleur. Deze poten zijn in het bezit van hele scherpe klauwen.

In het Safaripark kun je ze van dichtbij bewonderen!

Tickets

Hoe groot is een rode panda?

Het lichaam van de rode panda is ongeveer 55 tot 63 centimeter lang. De staart is bijna net zo lang als de rest van het lichaam. Als je de lengte van zijn lichaam optelt bij de lengte van zijn staart kan de rode panda een totale lengte van 80 tot 110 centimeter bereiken! 

Waar leeft de rode panda? 

De rode panda is te vinden in de beboste gebieden van het Himalayagebergte. Hier leven ze op een hoogte van 2.200 tot 4.800 meter! Ze omgeven zich in een gebied waar veel bamboe te vinden is. Hun voedsel bestaat namelijk voor maar liefst 95% uit bamboebladeren. Ook zijn veel holle bomen in het gebied een voorkeur. Deze gebruiken ze om zich in te verstoppen en in te slapen. Ze leven in een gematigd klimaat met temperaturen tussen de tien en 25 graden Celsius. In het gebied waar de rode panda leeft, kan het zo koud worden dat er zelfs sneeuw valt. De rode panda is hier op aangepast door zijn dikke vacht. Vanwege deze dikke vacht kan de rode panda niet zo goed tegen de warmere temperaturen. Zo zijn ze in het vroege ochtend of in de avond actief. Dan is de temperatuur lager dan midden op de dag.

Klimmen maar!

De rode panda is een uitstekende klimmer! Hij is veel in de bomen te vinden waar hij ligt te rusten. Doordat de bamboe die hij eet niet goed verteerbaar is en een lage energiewaarde oplevert, moet de rode panda veel rusten.

De voetzolen van de rode panda zijn bedekt met witte haren. Zo kan hij goed over de vochtige takken lopen zonder dat hij snel uitglijdt. Deze behaarde voetzolen beschermen de rode panda ook tegen de strenge kou. Verder heeft het dier scherpe nagels die goed van pas komen tijdens het klimmen.

Wordt de rode panda bedreigd?

Helaas wordt de rode panda bedreigd. Doordat het leefgebied steeds meer verdwijnt door het ontbossen van dit gebied moet de rode panda op zoek gaan naar ander gebieden. Zo is hij kwetsbaar voor gevaar. Door de ontbossing verdwijnt ook veel bamboe en daardoor het voedsel van het dier. Ook wordt er op de rode panda gejaagd voor hun vacht. De populatie in de natuur gaat elke dag achteruit.

Stichting Wildlife zet zich in om deze dieren in de natuur te helpen. Zij ondersteunen het Red Panda Network. Het Red Panda Network beschermt de rode panda en hun leefgebied in het Himalayagebergte door middel van educatie en samenwerking met de lokale bevolking

Wat is het verschil tussen de reuzenpanda en de rode panda?

Ondanks zijn naam is de rode panda geen familie van de reuzenpanda. De reuzenpanda behoort namelijk tot de familie van de beren. De rode panda is een familie op zichzelf. Daarnaast verschillen de dieren natuurlijk van uiterlijk. De reuzenpanda is heel groot in vergelijking met de rode panda. Ook heeft de reuzenpanda een wit en zwarte vacht en heeft de rode panda een rood en zwarte vacht.

Een rode panda deelt zijn naam met die van de reuzenpanda maar ze zijn geen familie! Meer weten over de verschillen en overeenkomsten? Ranger Brent neemt je mee!

Wat zijn de natuurlijke vijanden van de rode panda?

De natuurlijke vijanden van de rode panda zijn de sneeuwpanter en panters. De mens is de grootste bedreiging voor deze dieren.

Wat eet een rode panda?

Doordat de rode panda zoveel bamboe eet, zou je niet zo snel verwachten dat het dier het verteringsstelsel van een vleeseter heeft! Ondanks dat heeft het dier meer het eetpatroon van een vegetariër. Zo eet de rode panda plantenwortels, bessen, vruchten en heel veel bamboe! 95% van zijn voedsel bestaat uit bamboebladeren. Zo af en toe staan er ook vogeleieren, kleine knaagdieren en honing op het menu. Doordat bamboe niet goed verteerbaar is, is de rode panda soms wel dertien uur per dag bezig met eten! Ze moeten ongeveer dertig procent van hun eigen totale lichaamsgewicht eten om zo aan hun onderhoud te voldoen. De bamboe heeft een lage energiewaarde en daarom moet het dier veel rusten. De rode panda krijgt water binnen via zijn voedsel, maar ook likt hij het vocht van zijn poten af.

De rode panda is vooral in de ochtend en in de avond actief. Om voedsel te zoeken gebruikt hij zijn snorharen in het donker. Zo voorkomt hij dat hij ergens tegenaan stoot.

Hoe slaapt een rode panda?

Door zijn dikke vacht kan de rode panda niet goed tegen warmte. Daardoor slaapt het dier veel overdag in de schaduw, op takken of in een holle boom. Wanneer de rode panda gaat slapen, slaat hij zijn dikke staart om zich heen. Zo gebruikt hij zijn staart als deken en kussen.

Hoe loopt een rode panda?

De voorpoten van de rode panda staan wat naar binnen gedraaid. Tijdens het lopen houdt hij zijn balans met zijn staart en heeft hij een beetje een gebogen rug. Zie jij ze al lopen?

Plattegrond 

Wat voor geluid maakt een rode panda?

Rode panda’s leven vrijwel alleen. Ondanks dat ze afgezonderd van elkaar leven, communiceren ze met elkaar door middel van geur, verschillende bewegingen en geluiden. Zo kunnen ze hoge fluittonen laten horen, grommende geluiden maken, proesten, fluiten, snuiven en blazen.

Bijnamen van een rode panda

Vanwege het uiterlijk heeft de rode panda meerdere bijnamen gekregen. Zo wordt het dier ook wel ‘rode wasbeer’, ‘rode pandabeer’ en de ‘kleine panda’ genoemd.

Gedrag van een rode panda

De rode panda is voornamelijk in de ochtend, in de avond en in de nacht actief. Door zijn dikke vacht kan het dier niet zo goed tegen de warme temperaturen overdag. Overdag zijn ze veel aan het rusten in de bomen. Rode panda’s leven vrijwel alleen. Zo heeft iedere rode panda een eigen territorium. Ze zoeken elkaar alleen op in de paartijd.

Voortplanting van een rode panda

De paartijd is in de winter in de maanden december tot en met maart. Het vrouwtje zet geurmarkeringen achter door middel van haar urine. Hieraan kan het mannetje ruiken dat het vrouwtje wil paren. Als het vrouwtje drachtig is, begint ze een nest te maken van bladeren, takken en gras. Vaak is dit nest te vinden in een holle boom of een speelt van een rots. De draagtijd van de rode panda is ongeveer 130 dagen en ze krijgt één tot vier jongen.

Een rode panda baby

Bij de geboorte zitten de ogen en de oren van de jongen nog dicht. De eerste week blijft de moeder zoveel mogelijk bij haar jongen. Als de jongen ongeveer drie weken oud zijn openen hun oren en ogen. Na ongeveer twee tot drie maanden gaan de jongen samen met hun moeder voor het eerst het nest uit. Als de jongen ongeveer twaalf maanden oud zijn, drinken ze geen melk meer bij de moeder en worden ze zelfstandig.

Rode panda's in het Safaripark

In Safaripark Beekse Bergen vind je de rode panda's langs de wandelsafari. Ze hebben een verblijf vlakbij de leeuwen, okapi’s en lippenberen.

Leer ook onze andere bewoners kennen