In springen zijn ze de beste

Alle informatie over de springbok

Wetenschappelijke naam: Antidorcas marsupialis

Een bok of een springbok?

Een springbok (Antidorcas marsupialis) is een antilopesoort en behoort tot de grote familie van de holhoornigen (Bovidae). Deze grote familie bestaat uit acht onderfamilies waaronder de familie van o.a. de antilope, dik-diks en de gazelle (Antilopinae). Tot deze onderfamilie behoort de springbok. De springbok wordt ook weleens (onterecht) een bok genoemd. De verwarring die soms ontstaat is logisch te verklaren omdat ‘bok’ in het Afrikaans een ander woord is voor antilope.

Hoe komt de springbok aan zijn naam?

De springbok heeft een erg toepasselijke naam want in springen zijn ze de beste! Door hoge sprongen te maken laten de springbokken zien dat ze sterk en gezond zijn. Dit is heel handig aangezien roofdieren het alleen hebben voorzien op de zwakkere en jongere dieren. De springbok is een echt groepsdier te noemen. Als er één springbok begint met springen doet de hele kudde vaak mee. Dit springen wordt ook wel ‘pronken’ genoemd.

Wil je meer weten over de springbok en hoe hoog ze kunnen springen? Bekijk dan snel deze Ranger Request over dit dier!

Herken de springbok aan de kleuren van de vacht

Je kunt een springbok herkennen aan verschillende kenmerken. Zo hebben zowel de mannetjes als de vrouwtjes twee hoorns op hun kop hierbij zijn de hoorns van de mannetjes groter dan die van de vrouwtjes. De hoorns hebben ribbels, zijn gedraaid en kunnen tot wel een halve meter lang worden!

Ook is de kleur van de vacht ook wel de huid heel typerend voor de springbok. Het bovenste gedeelte van het lichaam heeft een roodbruine kleur en de kop, buik en poten zijn wit van kleur. Op de zijkant van het lichaam is een zwarte streep te zien. Op de kop is een meer donkerbruine streep te zien bij het oog. Een springbok heeft verder een witte lange staart met zwarte kwastjes aan het einde.

Kom de springbok met zijn bijzondere vacht en kenmerken bekijken in Safaripark Beekse Bergen!

TICKETS

Het leefgebied van de springbok in Zuid-Afrika

Heb je altijd al willen weten waar de springbok nu eigenlijk leeft? Het natuurlijke leefgebied van de springbok bestaat uit de droge vlakten in Zuid- en Zuidwest-Afrika. Hierbij komen de dieren het meest voor in Namibië, Botswana en Angola. Op de open, droge vlakten groeit weinig behalve wat laag gras en enkele struiken. Wanneer het winter is en kouder wordt zoeken de dieren de beschutting van de struiken op. Wist je trouwens dat de springbok zelfs het nationale dier van Zuid-Afrika is? 

Wat eet een springbok?

Op het menu van de springbok staat allerlei plantaardig voedsel. Een springbok is een herkauwer en kan relatief snel eten. Doordat ze het eten twee keer kauwen, halen ze meer voedingsstoffen uit het eten waardoor er minder voedsel nodig is.

Wat de springbok precies eet is vaak seizoensgebonden. Vooral grassen, kruiden en bladeren worden graag gegeten door de dieren. Wanneer er in het droge seizoen weinig voedsel is trekken ze naar gebieden waar meer voedsel is. De springbok heeft weinig water nodig en kan ook veel water uit voedsel halen. In de droge periode eten de dieren vaak voedsel dat veel water bevat zoals bloemen of knollen uit de grond.

Kom jij deze springende dieren in Safaripark Beekse Bergen bewonderen?

BESTEL TICKETS

Een springbrok is een echt groepsdier

Springbokken leven in kuddes met een verschillende samenstelling afhankelijk van het seizoen. In de regentijd zijn de kuddes groot en kunnen uit wel duizenden dieren bestaan. Deze grote kudde is ontstaan door het samenvoegen van meerdere kleinere kuddes. Wanneer de regentijd over is splitst de grote kudde zich op in veel kleinere kuddes van tientallen tot honderden dieren. Deze kleinere worden ook wel een harem genoemd omdat ze vaak bestaan uit één mannetje en meerdere vrouwtjes. Het mannetje zet zijn gebied af met geuren door op bepaalde plaatsen te plassen of poepen. Andere mannetjes ruiken deze geuren en weten dat het gebied bezet is. Als een ander mannetje toch het territorium in komt kunnen er gevechten tussen de dieren ontstaan. Ze maken dan een brommend geluid en gebruiken hun horens om elkaar weg te duwen.

Alles over springbok baby’s

Een kalf van een springbok wordt na een draagtijd van ongeveer zes maanden geboren. De draagtijd is relatief kort waardoor springbokken twee keer per jaar een jong kunnen krijgen. Na de geboorte blijven de moeders met hun jong een aantal weken weg van de kudde en vormen een aparte groep. Het jong is bij de geboorte geelbruin van kleur en heeft nog geen zwarte strepen aan de zijkant van het lichaam. Ook zijn de hoorns niet gelijk zichtbaar deze beginnen na een maand te groeien.

Is de springbok bedreigd?

In Zuid-Afrika leefden lange tijd grote kuddes met springbokken. Omdat de boeren steeds meer grond in gebruik namen werd het leefgebied van de dieren steeds kleiner en gingen de dieren steeds vaker op zoek naar voedsel op het land van de boeren. De boeren waren hier natuurlijk niet blij mee en zijn steeds meer op de dieren gaan jagen. Dit heeft als gevolg dat er nog maar weinig kuddes met springbokken overgebleven zijn. Ook zijn de kuddes steeds kleiner geworden. Waar dit eerst kuddes van honderden tot miljoenen dieren waren zijn de kuddes nu verkleind tot ongeveer 100 dieren. Om de soort te behouden worden de springbokken geïntroduceerd in wildreservaten en bij boerderijen.

Ook is de springbok benoemd tot het nationale dier van Zuid-Afrika en wordt het dier hierdoor meer gerespecteerd en beschermd. Het is inmiddels alleen mogelijk te jagen op de springbok met een speciale vergunning waardoor de jacht op de dieren afgenomen is.

Bewonder deze dieren in het echt in Safaripark Beekse Bergen.

TICKETS

 

Ontdek alle dieren