Zwarte voeten

"Er bestaan veel verschillende soorten pinguïns op de wereld. In het Safaripark vind je de Afrikaanse pinguïn, ook wel zwartvoetpinguïn genoemd. De Afrikaanse pinguïn is de enige pinguïn die in Afrika leeft."

Ontdek in het echt
Afrikaanse pinguïnSpheniscus demersus
  • Leefgebied:

    Zuid-Afrika

  • Voeding:

    vis, inktvissen en schaaldieren

  • Leeftijd:

    15 tot 20 jaar oud

  • Gewicht:

    tussen 2,5 en 3,5 kilo

  • Nakomelingen:

    2 eieren

  • Broedduur:

    38 tot 41 dagen

  • Te zien:

    langs de wandelsafari

  • IUCN-status:

    bedreigd

  • EEP:

    ja

Over de Afrikaanse pinguïn

De pinguïn is een zeevogel die niet kan vliegen, maar uitmuntend zwemt dankzij zijn vleugelachtige flippers en gestroomlijnde lichaam. Hij leeft hoofdzakelijk op het zuidelijk halfrond, waaronder Afrika, Antarctica en Nieuw-Zeeland. Pinguïns hebben twee lagen veren die hen beschermen tegen kou en water. Ze zijn geen zoogdieren: ze hebben veren en leggen eieren. Afrikaanse pinguïns leven vaak in kolonies, vormen paartjes voor het leven en herkennen elkaar aan hun unieke geluid. Hun dieet bestaat uit vis en kreeftachtigen. Door menselijke invloeden, zoals olievervuiling en overbevissing, zijn sommige soorten, waaronder de Afrikaanse pinguïn, bedreigd. Dierentuinen en natuurorganisaties zetten zich actief in voor hun bescherming.

Leefgebied en bedreigingen

De Afrikaanse pinguïn leeft aan de zuidwestkust van Afrika, vooral in Zuid-Afrika en Namibië. Hij broedt op eilanden en langs de kust, vaak in beschutte holen of onder struiken. In dit relatief warme leefgebied heeft hij zich aangepast aan de hitte, bijvoorbeeld door minder donsveren dan zijn soortgenoten in koudere gebieden.

De soort wordt ernstig bedreigd. Olievervuiling is een groot probleem: bij olierampen raken pinguïns bedekt met olie, waardoor hun verenlaag niet meer waterdicht is en ze onderkoeld raken. Daarnaast zorgt overbevissing ervoor dat er minder voedsel beschikbaar is, wat vooral jonge pinguïns kwetsbaar maakt. Ook verdwijnen broedplekken door kustontwikkeling en toerisme. Door deze bedreigingen is het aantal Afrikaanse pinguïns in het wild in de afgelopen eeuw met ruim 90% gedaald. Natuurorganisaties als SANCCOB in Zuid-Afrika, zetten zich in voor bescherming door opvang, rehabilitatie en voorlichting.

Groep Afrikaanse pinguïns close-up in Safaripark Beekse Bergen

Soortbehoud in het wild

Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Dierentuinen hebben het doel deze soorten te beschermen en behouden. Daarom werken er meer dan 325 Europese parken samen in een EEP. Deze afkorting staat voor EAZA Ex situ Programme. EAZA is de naam van de organisatie waarbij de parken zijn aangesloten en Ex Situ betekent 'buiten het natuurlijke habitat'. Ook de Afrikaanse pinguïns in Beekse Bergen zijn onderdeel van een EEP. Er is een coördinator aangewezen voor elk EEP. Diegene houdt een stamboek met gegevens van een diersoort bij en beheert de populatie in dierentuinen. Dit betekent dat de coördinator samen met een team advies geeft over welke dieren samen jongen mogen krijgen en daarom naar andere parken zullen verhuizen. De kans op gezonde nakomelingen en daarmee het in leven houden van de soort is zo het grootst. Op de borden in Beekse Bergen kun je dieren met een EEP herkennen aan het logo van een neushoorn en haar kalf. 

Meer info over SANCCOBMeer info over Stichting Wildlife

Meer informatie over de Afrikaanse pinguïn

Maak kennis met de andere bewoners van Beekse Bergen