De koning der dieren

Alle weetjes over de leeuw

Latijnse naam: Panthera leo

Wat eet een leeuw?

Leeuwen zijn echte vleeseters. Ze eten dus vlees, voornamelijk van hoefdieren, zoals:

  • gazelles
  • gnoes
  • zebra's
  • zwijnen
  • antilopen

Benieuwd wat leeuwen eten in het Safaripark? Ranger Stijn neemt je in onderstaande video mee naar de leeuwen!

Soorten leeuwen

Tegenwoordig bestaan er nog twee ondersoorten van de leeuw: de Afrikaanse leeuw (Panthera leo leo) en de Perzische of Aziatische leeuw (Panthera leo persica). Vroeger bestonden er meer ondersoorten van de leeuw, maar die zijn uitgestorven. 

Waar leeft de leeuw?

Het leefgebied van leeuwen bestaat voornamelijk uit savannes, grasvlakten en licht beboste streken in Afrika. Ze leven voornamelijk in Centraal- en Oost-Afrika. Hier is hij het grootste roofdier. Dit geldt voor de Afrikaanse leeuw. De Aziatische of Perzische leeuw komt in kleine getalen voor in India. In Safaripark Beekse Bergen leven Afrikaanse leeuwen. Op zoek naar de leeuwen in Beekse Bergen? Daar zitten twee groepen leeuwen: een groep vooraan in het park en een groep in het midden van het park.

Wil je de leeuwen in het echt bewonderen?

Hier kun je ze vinden

Altijd al eens willen slapen in het bijzijn van leeuwen? In Safari Resort Beekse Bergen kan dat! Je slaapt dan in een luxe lodge aan de leeuwenvlakte.

Leeuwen in een groep

Een groep leeuwen heet een 'troep'. Vaak bestaat een troep uit één mannetje en een aantal leeuwinnen. De leeuwinnen blijven hun hele leven in dezelfde troep. Een leeuwenman mag, als hij op zijn sterkst is én als hij geluk heeft, een tijdje de ‘leider’ zijn van een troep. Maar als hij ouder wordt, staat er vaak een jonger en fitter mannetje paraat die hem van zijn troon stoot. Zo’n ambtsperiode duurt meestal twee tot drie jaar. 

Hoe jagen leeuwen?

Veel mensen denken dat leeuwen heel erg lui zijn. Ze rusten soms wel 20 uur op een dag. Toch is dat rusten heel belangrijk. Jagen kost veel energie en is gevaarlijk. Door hun energie te sparen, hoeven ze niet zo vaak op jacht. 

De leeuwinnen zorgen in de groep voor het eten. De vrouwtjes werken goed samen tijdens het jagen. Vaak proberen ze hun prooi te omsingelen. Toch lukt de jacht lang niet altijd. Van de tien keer dat een groep op jacht gaat, vangen ze maar drie keer iets. Ook al doen de mannetjes niet mee met de jacht, ze mogen toch als eerst eten. Als zij uitgegeten zijn, mogen de vrouwtjes eten. Als er daarna nog eten over is, mogen de jonge leeuwen aan tafel. Een volwassen mannetje kan wel dertig kilo vlees eten in één maaltijd.

Vijanden van de leeuw

De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Hierdoor heeft de leeuw zo goed als geen vijanden. De grootste vijand van de leeuw is de mens.

Draagtijd van een leeuwin

Leeuwinnen kunnen het hele jaar door welpen krijgen. De draagtijd van een leeuwin is ongeveer 3,5 maand. Als de jongen geboren gaan worden, zoekt de leeuwin een rustig plekje op, weg van de groep. Meestal worden één tot zes welpen geboren. De oogjes zijn bij de geboorte nog dicht. Na elf dagen gaan die open en na vijftien dagen kunnen de welpen lopen. Als ze ongeveer acht weken oud zijn gaat de moeder met haar jongen terug naar de groep. Tot de jongen ongeveer anderhalf jaar oud zijn, blijven ze afhankelijk van de volwassen dieren uit de groep. 

Leeuwinnen in een groep zorgen ook voor elkaars jongen. De mannetjes binnen een groep bemoeien zich niet met de opvoeding. Zij beschermen de groep wel tegen indringers van buitenaf.

Bescherming van leeuwen

Om de leeuwen in het wild te helpen, steunt Stichting Wildlife AfriCat North en Stichting Spots. AfriCat North is actief in Namibië en helpt boeren hun vee te beschermen tegen leeuwen. Zo wordt er minder vee gevangen door leeuwen en laten de boeren de leeuwen met rust. Stichting Spots wil door voorlichting voorkomen dat mensen onbedoeld bijdragen aan de leeuwenjacht.

Leuk weetje over de leeuw

De brul van een leeuw kun je tot wel zeven kilometer verderop horen. Zo kunnen leeuwen aan andere leeuwen laten weten dat het territorium al bezet is.

Kun je niet wachten om de leeuwen in het echt te zien? Bestel dan direct je tickets online met korting!

Tickets

Ontdek alle dieren