Leeuw

Panthera leo

Gedrag van de leeuw

Vaak bestaat een troep leeuwen uit één mannetje en een aantal leeuwinnen. De leeuwinnen blijven hun hele leven in dezelfde groep. Een leeuwenman mag, als hij op zijn sterkst is én als hij geluk heeft, een tijdje de ‘leider’ zijn van een troep. Maar als hij ouder wordt, staat er vaak een jonger en fitter mannetje paraat die hem van zijn troon stoot. Zo’n ambtsperiode duurt meestal tussen de twee en drie jaar. 

Veel mensen denken dat leeuwen heel erg lui zijn. Ze rusten soms wel 20 uur op een dag. Toch is dat rusten heel belangrijk. Jagen kost veel energie en is gevaarlijk. Door hun energie te sparen, hoeven ze niet zo vaak op jacht. 

Voortplanting

Leeuwinnen kunnen het hele jaar door welpen krijgen. Als de jongen geboren gaan worden, zoekt de leeuwin een rustig plekje op, weg van de groep. Meestal worden één tot zes welpen geboren. De oogjes zijn bij de geboorte nog dicht. Na elf dagen gaan die open en na vijftien dagen kunnen de welpen lopen. Als ze ongeveer acht weken oud zijn gaat de moeder met haar jongen terug naar de groep. Tot de jongen ongeveer anderhalf jaar oud zijn, blijven ze afhankelijk van de volwassen dieren uit de groep. 

Leeuwinnen in een groep zorgen ook voor elkaars jongen. De mannetjes binnen een groep bemoeien zich niet met de opvoeding. Zij beschermen de groep wel tegen indringers van buitenaf.

Wat eet een leeuw?

De leeuwinnen zorgen in een groep voor het eten. De vrouwtjes werken goed samen tijdens de jacht. Vaak proberen ze hun prooi te omsingelen. Toch lukt de jacht lang niet altijd. Van de tien keer dat een groep op jacht gaat, vangen ze maar drie keer iets. Ook al doen de mannetjes niet mee met de jacht, ze mogen toch als eerste eten. Als zij uitgegeten zijn mogen de vrouwtjes eten. Als er daarna nog eten over is, mogen de jonge leeuwen aan tafel. Een volwassen mannetje kan wel dertig kilo vlees eten in één maaltijd.

Natuurbescherming

Om de leeuwen in het wild te helpen, steunt Stichting Wildlife AfriCat North en Stichting Spots. AfriCat North is actief in Namibië en helpt boeren hun vee te beschermen tegen leeuwen. Zo wordt er minder vee gevangen door leeuwen en laten de boeren de leeuwen met rust. Stichting Spots wil door voorlichting voorkomen dat mensen onbedoeld bijdragen aan de leeuwenjacht.

Leeuwen in het Safaripark

In het Safaripark wonen twee groepen leeuwen. Eén groep vind je aan de voorzijde van het park, vlakbij bij de opstapplaats van de bootsafari. De andere groep vind je achter in het park, langs de bus- en wandelsafari.

Leuk om te weten

De brul van een leeuw kun je tot wel zeven kilometer verderop horen. Zo kunnen leeuwen aan andere leeuwen laten weten dat het territorium al bezet is.

Ontdek alle dieren