De koning der dieren

De leeuw is een roofdier uit de familie der katachtigen. De grote manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk. Hierdoor staat de leeuw bekend als 'de koning der dieren'.

Ontdek in het echt
Afrikaanse leeuwPanthera leo
  • Leefgebied:

    savanne ten zuiden van Sahara

  • Voeding:

    vlees, vooral hoefdieren

  • Leeftijd:

    10 tot 15 jaar

  • Gewicht:

    man: 150 - 240 kilo vrouw: 120 - 185 kilo

  • Nakomelingen:

    1 tot 6 jongen

  • Draagtijd:

    3,5 maand

  • Te zien:

    langs de wandelsafari, autosafari en bussafari

  • IUCN-status:

    kwetsbaar

  • EEP:

    ja

Over de leeuw

De leeuw (Panthera leo) is een groot roofdier dat leeft in de open bossen, savannes en grasvlakten van Afrika en Zuid-Azië. Er bestaan twee ondersoorten: de Afrikaanse leeuw (Panthera leo leo) en de Perzische leeuw (Panthera leo persica). Leeuwen leven in groepen, ook wel 'troepen' genoemd, bestaande uit één mannetje en meerdere leeuwinnen. Ze jagen voornamelijk op grote hoefdieren zoals gazelles en zebra's. Leeuwinnen zijn de voornaamste jagers en werken samen om prooi te vangen. Leeuwen staan aan de top van de voedselpiramide en hebben weinig natuurlijke vijanden, behalve de mens. Vanwege verlies van leefgebied en jacht worden leeuwen als kwetsbaar beschouwd.

Leefgebied en bedreigingen

De Afrikaanse leeuw komt voor in gebieden ten zuiden van de Sahara en bewoont verschillende landschappen. Alleen het tropisch regenwoud en uitgestrekte woestijnen zijn geen geschikt leefgebied voor de leeuw. In het verleden was de leeuw in een veel groter deel van Afrika te vinden, maar in de afgelopen 500 jaar is het leefgebied met meer dan 85% afgenomen.

Vandaag de dag leven er nog ongeveer 25.000 Afrikaanse leeuwen in het wild, terwijl dat er in 1970 nog zo'n 90.000 waren. De grootste problemen voor de leeuw zijn het verdwijnen van het leefgebied en de conflicten met mensen. Omdat mensen steeds meer ruimte nodig hebben, blijft er minder plek en voedsel over voor de leeuwen. Soms komen ze dicht bij boerderijen waar koeien of geiten leven. Boeren doden de leeuwen dan vaak om hun dieren te beschermen.

Zomer Afrikaanse leeuw Safari Resort Beekse Bergen

Soortbehoud in Beekse Bergen

Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Beekse Bergen werkt met ongeveer 325 Europese dierentuinen samen om deze soorten te beschermen en behouden. We vormen de EAZA: de Europese dierentuinvereniging. Met management-programma's (EEP's) zorgen we samen voor gezonde reservepopulaties van diersoorten.  

De status van de Afrikaanse leeuw is kwetsbaar, ook de leeuwen in Beekse Bergen zijn onderdeel van een EEP. Elk EEP heeft een coördinator die een stamboek met gegevens van een soort bijhoudt en de populatie in dierentuinen beheert. Dit betekent dat de coördinator samen met een commissie advies geeft over welke dieren samen jongen mogen krijgen en of dieren daarvoor moeten verhuizen naar een andere dierentuin. De kans op gezonde nakomelingen en daarmee het in leven houden van de diersoort is op deze manier het grootst. Op de borden in Beekse Bergen kun je dieren met een EEP herkennen aan het logo van een neushoorn en haar kalf.

Een leeuw en een leeuwin lopen over de savanne bij Safari Resort Beekse Bergen.

Soortbehoud in het wild

Via Stichting Wildlife steunt Beekse Bergen bijna dertig natuurbeschermingsprojecten wereldwijd. Ook de Afrikaanse leeuw wordt in het wild geholpen. Elk jaar doneert Stichting Wildlife aan de Namibian Lion Trust, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van leeuwen in Namibië, met name in de omgeving van Etosha National Park. 

Meer info over Namibian Lion TrustMeer info over Stichting Wildlife

Meer informatie over de Afrikaanse Leeuw

Maak kennis met de andere bewoners van Beekse Bergen