Alle informatie over de gorilla

Latijnse naam: Gorilla

Soorten gorilla's

Er bestaan twee soorten gorilla's met ieder twee ondersoorten:

  1. De oostelijke gorilla (Gorilla beringei)
  2. De westelijke gorilla (Gorilla gorilla)

Deze twee soorten hebben ieder nog twee ondersoorten:

  • Berggorilla
  • Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)
  • Cross Rivergorilla (Gorilla gorilla diehli)
  • Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla)

Berggorilla (Gorilla beringei beringei)

De berggorilla is de op een na grootste gorilla en is een ondersoort van de oostelijke gorilla. Als ze rechtop zitten zijn de mannetjes 1,75 meter en de vrouwtjes 1,40 meter. Mannetjes kunnen wel 220 kilo zwaar worden! Ze leven in het bergachtige grensgebied van Oeganda, Rwanda en Democratische Republiek Congo. Berggorilla's leven in groepen van wel 30 gorilla's. Er leven nog ongeveer 1000 berggorilla's in de natuur, waardoor de berggorilla een bedreigde diersoort is.

Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)

De oostelijke laaglandgorilla is een ondersoort van de oostelijke gorilla. Deze gorilla wordt ernstig bedreigd. Hij is de grootste ondersoort van de gorilla's. Hij kan toch wel 1,90 meter groot worden. Hij leeft in het laagland van het tropisch regenwoud in Oost-Congo. 

Cross Rivergorilla (Gorilla gorilla diehli)

De Cross Rivergorilla is een ondersoort van de westelijke gorilla en is zeer bedreigd. In de natuur zijn er nog maar 300 van deze gorilla's te vinden. Hij komt voor in het grensgebied van Kameroen en Nigeria. Hier loopt de rivier Cross, waar hij zijn naam aan dankt. 

Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla)

De Westelijke laaglandgorilla is de grootste ondersoort van de westelijke gorilla. Hij is daarentegen wel kleiner dan de berggorilla. Ook de westelijke laaglandgorilla wordt ernstig bedreigd.

In het Safaripark vind je deze gorillasoort op het gorilla-eiland.

Bekijk plattegrond

Gedrag van de gorilla

Gorilla’s leven in groepen van twee tot twintig dieren bij elkaar. Die groepen bestaat uit één volwassen mannetje en vaak meerdere vrouwtjes met hun jongen. Dit noem je een haremgroep. Het volwassen mannetje, de zilverrug, bepaalt bijvoorbeeld waar en wanneer de groep gaat rusten en waar er wordt gegeten. De zilverrug zorgt ook voor de rust in de groep en beschermt de groep tegen vijanden.

Als jonge gorilla’s volwassen worden, gaan ze vaak weg bij de groep. Vrouwtjes sluiten zich aan bij een andere groep. Jonge mannetjes trekken vaak alleen rond, totdat ze eventueel een groep vrouwtjes kunnen overnemen. Vaak blijven mannetjes ook hun hele leven alleen.

Het leven van een gorilla bestaat vooral uit eten en slapen. ’s Avonds maken gorilla’s een nest op de grond. Hier slapen ze totdat het weer licht wordt. Overdag trekken ze rond van de ene voedselplek naar de andere. Meestal lopen ze per dag niet meer dan één kilometer.

Wat eet een gorilla?

Gorilla’s eten bijna alleen maar planten. Omdat er op die planten ook kleine dieren zitten, zoals bladluizen, slakken en rupsen, eten ze elke dag toch ook zo’n twee gram insecten. Soms breken ze ook een termietennest open om de termieten op te eten.

In de natuur eten gorilla’s meer dan 100 verschillende plantensoorten. Ook eten ze veel verschillende onderdelen van planten, zoals bladeren, stengels, wortels, fruit en pitten. Per dag eet een gorilla ongeveer 20 tot 30 kilo.

Omdat er in planten veel vocht zit, hoeven gorilla’s niet veel te drinken.

Het leefgebied van de gorilla

Het leefgebied van gorilla's is vooral in de tropische regenwouden in het centrale gebied van Afrika. Het leefgebied is, zoals de naams van de gorilla's al aangeeft, opgedeeld in twee delen: oostelijk en westelijk. De twee gorillasoorten leven dan ook op minimaal 750 kilometer van elkaar vandaan. 

Gorilla's in het Safaripark

In het Safaripark leven twee groepen westelijke laaglandgorilla’s. Je vindt beide groepen langs de wandelsafari.

Vooraan in het park leeft een haremgroep met één volwassen mannetje en drie vrouwtjes. Deze vier gorilla’s zijn in 2016 naar het Safaripark gekomen vanuit vier verschillende dierentuinen. Ze zijn dan ook geen familie van elkaar. De bedoeling is dat er in de toekomst in deze groep jongen worden geboren. Deze groep leeft samen met een groep kuifmangabeys.

In het midden van het Safaripark leven vier volwassen mannetjes bij elkaar. Deze mannetjes zijn (half)broers van elkaar. Zij zijn allemaal geboren in Apenheul en hebben dezelfde vader. Omdat er in heel veel dierentuinen in Europa familieleden van deze vier mannetjes zitten, blijven zij de rest van hun leven vrijgezel. Deze groep leeft in het Safaripark samen met een mannengroep colobusapen.

Ontmoet ze in het echt

De gorilla's in het Safaripark worden getraind. Op deze manier kunnen de dierverzorgers de gezondheid van de gorilla's in de gaten houden. Ranger Rick nam een kijkje bij de trainer van de gorilla's. Kijk je mee?

Voortplanting van de gorilla

Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.

Gorilla’s hebben geen geboorteseizoen. De jongen worden het hele jaar door geboren. Meestal worden jongen ’s nachts geboren. Dat is wel zo veilig, want dan is de groep in rust.

Een gorilla jong

Een pasgeboren gorilla weegt ongeveer twee kilo. Hij kan dan eigenlijk nog niets, behalve zich goed vasthouden aan zijn moeder. Het eerste half jaar blijft een jonge gorilla dicht bij zijn moeder in de buurt. Het jong vindt de vertrouwde omgeving erg fijn, want hij moet nog veel leren. Bijvoorbeeld het klimmen en het sociale gedrag in de groep. Dit doen ze door met andere jonge gorilla’s te spelen. Ze proberen dan ook om regelmatig op de borst te slaan om het gedrag van de ‘baas’ in de groep al te leren. Als hij drie jaar oud is, is een gorillajong zelfstandig. Hij drinkt dan geen melk meer en slaapt in zijn eigen nest.

In het Safaripark is in mei 2019 een gorilla jong geboren! Lief hè?

Is de gorilla een bedreigde diersoort?

De gorilla is ernstig bedreigd. Dit komt doordat het leefgebied steeds kleiner wordt en door de handel in bushmeat. De regenwouden waar de westelijke laagland gorilla leeft, worden gekapt voor de houthandel en voor het aanleggen van coltanmijnen. Coltan is een grondstof die wordt gebruikt om mobiele telefoons en laptops te maken.

Door deze houtkap wordt het voor stropers ook makkelijker om het regenwoud in te komen en op gorilla’s te jagen. Het vlees van gorilla’s wordt verkocht als bushmeat (‘vlees uit het bos’). Dit is in sommige delen van Afrika heel veel geld waard.

Stichting Wildlife steunt de Gorilla Stichting Nederland en helpt zo mee om de gorilla’s in de natuur te beschermen. Dit wordt gedaan door rangers te betalen om de leefgebieden te beschermen, maar ook door onderzoek, bescherming tegen ziektes en door mensen te leren dat gorilla’s belangrijk zijn voor de natuur.

Ontdek alle dieren