De grootste aap ter wereld

Alle informatie over de gorilla

Wetenschappelijke naam: Gorilla gorilla

Soorten gorilla's

Er bestaan twee soorten gorilla's met ieder twee ondersoorten:

  • De oostelijke gorilla (Gorilla beringei)
    • Berggorilla (Gorilla beringei beringei)
    • Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)
  • De westelijke gorilla (Gorilla gorilla)
    • Cross Rivergorilla (Gorilla gorilla diehli)
    • Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla)

Berggorilla (Gorilla beringei beringei)

De berggorilla is de op een na grootste gorilla en is een ondersoort van de oostelijke gorilla. Als ze rechtop zitten zijn de mannetjes 1,85 meter en de vrouwtjes 1,50 meter. Mannetjes kunnen wel 200 kilo zwaar worden! Ze leven in het bergachtige grensgebied van Oeganda, Rwanda en Democratische Republiek Congo. Berggorilla's leven in groepen. Er leven nog maar ongeveer 2600 berggorilla’s in het wild en dit aantal daalt nog steeds. Hierdoor is de berggorilla een ernstig bedreigde diersoort.

Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)

De oostelijke laaglandgorilla is een ondersoort van de oostelijke gorilla. Deze gorilla wordt ernstig bedreigd. Hij is de grootste ondersoort van de gorilla's. Hij kan toch wel 1,90 meter groot worden. Hij leeft in het laagland van het tropisch regenwoud in Oost-Congo. 

Cross Rivergorilla (Gorilla gorilla diehli)

De Cross Rivergorilla is een ondersoort van de westelijke gorilla en is zeer bedreigd. In de natuur zijn er nog maar een klein aantal van deze gorilla's te vinden. Hij komt voor in het grensgebied van Kameroen en Nigeria. Hier loopt de rivier Cross, waar hij zijn naam aan dankt. 

Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla)

De Westelijke laaglandgorilla is de grootste ondersoort van de westelijke gorilla. Hij is daarentegen wel kleiner dan de berggorilla. Ook de westelijke laaglandgorilla wordt ernstig bedreigd.

Gedrag van de gorilla

Gorilla’s leven in groepen van vijf tot vijftien dieren bij elkaar. Die groepen bestaat uit één volwassen mannetje en vaak meerdere vrouwtjes met hun jongen. Dit noem je een haremgroep. Het volwassen mannetje, vaak ook ‘zilverrug’ genoemd door zijn grijze haren op zijn lichaam, bepaalt bijvoorbeeld waar en wanneer de groep gaat rusten en waar er wordt gegeten. Het mannetje zorgt ook voor de rust in de groep en beschermt de groep tegen vijanden. 

Als jonge gorilla’s volwassen worden, gaan ze vaak weg bij de groep. Vrouwtjes sluiten zich aan bij een andere groep. Jonge mannetjes trekken vaak alleen rond, totdat ze eventueel een groep vrouwtjes kunnen overnemen. Vaak blijven mannetjes ook hun hele leven alleen.

Het leven van een gorilla bestaat vooral uit eten en slapen. ’s Avonds maken gorilla’s een nest op de grond. Hier slapen ze totdat het weer licht wordt. In de ochtend en middag gaan de gorilla’s opzoek naar voedsel. Zo kunnen ze wel tot 15 meter hoog in de boom klimmen op zoek naar voedsel!

Wat eet een gorilla?

Gorilla’s eten bijna alleen maar planten. Omdat er op die planten ook kleine dieren zitten, zoals bladluizen, slakken en rupsen, eten ze elke dag toch ook zo’n twee gram insecten. Soms breken ze ook een termietennest open om de termieten op te eten.

In de natuur eten gorilla’s meer dan 100 verschillende plantensoorten. Ook eten ze veel verschillende onderdelen van planten, zoals bladeren, stengels, wortels, fruit en pitten. Per dag eet een gorilla ongeveer 20 tot 30 kilo. Omdat er in planten veel vocht zit, hoeven gorilla’s niet veel te drinken.

Benieuwd naar hoe de gorilla's worden gevoerd? Ranger Robert laat het je zien in een Ranger Request! 

 

Het leefgebied van de gorilla

Het leefgebied van gorilla's is vooral in de tropische regenwouden in het centrale gebied van Afrika. Het leefgebied is, zoals de naams van de gorilla's al aangeeft, opgedeeld in twee delen: oostelijk en westelijk. De twee gorillasoorten leven dan ook op minimaal 750 kilometer van elkaar vandaan.

Gorilla's in het Safaripark

In het Safaripark leven twee groepen westelijke laaglandgorilla’s. Je vindt beide groepen langs de wandelsafari.

Vooraan in het park leeft een groep met één volwassen mannetje en drie vrouwtjes. Dit heet een haremgroep. Deze vier gorilla’s zijn in 2016 naar het Safaripark gekomen vanuit vier verschillende dierentuinen. Ze zijn dan ook geen familie van elkaar. De bedoeling is dat er in de toekomst in deze groep jongen worden geboren. Deze groep leeft samen met een groep kuifmangabeys.

In het midden van het Safaripark leven vier volwassen mannetjes bij elkaar. Deze mannetjes zijn (half)broers van elkaar. Zij zijn allemaal geboren in een andere dierenpark in Nederland en hebben dezelfde vader. Omdat er in heel veel dierentuinen in Europa familieleden van deze vier mannetjes zitten, blijven zij de rest van hun leven zonder vrouwen. Deze groep leeft in het Safaripark samen met een mannengroep colobusapen.

Ontmoet ze in het echt

Is de gorilla een bedreigde diersoort?

De gorilla is ernstig bedreigd. De regenwouden waar de westelijke laagland gorilla leeft, worden gekapt voor de houthandel en voor het aanleggen van mijnen. Door deze houtkap wordt het voor stropers ook makkelijker om het regenwoud in te komen en op gorilla’s te jagen. Het vlees wordt verkocht als bushmeat (‘vlees uit het bos’) dat in delen van Afrika heel veel geld waard is.

De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van bedreigde diersoorten. Europese parken werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken en doen dit met een managementprogramma (EEP). Ook de gorilla is hier onderdeel van. Zo wordt er een gezonde reservepopulatie behouden. Meer over soortbehoud en onze rol hierin ontdek je hier.

Natuurbehoud

Niet alleen gorilla’s, maar veel van de diersoorten die je in ons park ziet zijn bedreigd en hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

Stichting Wildlife

Stichting Wildlife steunt de Gorilla Stichting Nederland en helpt zo mee om de gorilla’s in de natuur te beschermen. Dit wordt gedaan door rangers te betalen om de leefgebieden te beschermen, maar ook door onderzoek, bescherming tegen ziektes en door mensen te leren dat gorilla’s belangrijk zijn voor de natuur. Meer weten over Stichting Wildlife? Klik dan hier. 

Voortplanting van de gorilla

Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.

Gorilla’s hebben geen geboorteseizoen. De jongen worden het hele jaar door geboren. Meestal worden jongen ’s nachts geboren. Dat is wel zo veilig, want dan is de groep in rust.

Een gorilla jong

Een pasgeboren gorilla weegt ongeveer twee kilo. Hij kan dan eigenlijk nog niets, behalve zich goed vasthouden aan zijn moeder. Het eerste half jaar blijft een jonge gorilla dicht bij zijn moeder in de buurt. Het jong vindt de vertrouwde omgeving erg fijn, want hij moet nog veel leren. Bijvoorbeeld het klimmen en het sociale gedrag in de groep. Dit doen ze door met andere jonge gorilla’s te spelen. Jonge westelijke laaglandgorilla’s ontwikkelen zich sneller dan mensen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld na vier maanden al lopen! Als hij drie jaar oud is, is een gorillajong zelfstandig. Hij drinkt dan geen melk meer en slaapt in zijn eigen nest.

Leer ook onze andere bewoners kennen