Westelijke laaglandgorilla

Gorilla gorilla gorilla

Gedrag van de gorilla

Gorilla’s leven in groepen van twee tot twintig dieren bij elkaar. Die groepen bestaat uit één volwassen mannetje en vaak meerdere vrouwtjes met hun jongen. Dit noem je een haremgroep. Het volwassen mannetje, de zilverrug, bepaalt bijvoorbeeld waar en wanneer de groep gaat rusten en waar er wordt gegeten. De zilverrug zorgt ook voor de rust in de groep en beschermt de groep tegen vijanden.

Als jonge gorilla’s volwassen worden, gaan ze vaak weg bij de groep. Vrouwtjes sluiten zich aan bij een andere groep. Jonge mannetjes trekken vaak alleen rond, totdat ze eventueel een groep vrouwtjes kunnen overnemen. Vaak blijven mannetjes ook hun hele leven alleen.

Het leven van een gorilla bestaat vooral uit eten en slapen. ’s Avonds maken gorilla’s een nest op de grond. Hier slapen ze totdat het weer licht wordt. Overdag trekken ze rond van de ene voedselplek naar de andere. Meestal lopen ze per dag niet meer dan één kilometer.

Voortplanting

Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.

Gorilla’s hebben geen geboorteseizoen. De jongen worden het hele jaar door geboren. Meestal worden jongen ’s nachts geboren. Dat is wel zo veilig, want dan is de groep in rust.

Een pasgeboren gorilla weegt ongeveer twee kilo. Hij kan dan eigenlijk nog niets, behalve zich goed vasthouden aan zijn moeder. Het eerste half jaar blijft een jonge gorilla dicht bij zijn moeder in de buurt. Als hij drie jaar oud is, is een gorillajong zelfstandig. Hij drinkt dan geen melk meer en slaapt in zijn eigen nest.

Wat eet een gorilla?

Gorilla’s eten bijna alleen maar planten. Omdat er op die planten ook kleine dieren zitten, zoals bladluizen, slakken en rupsen, eten ze elke dag toch ook zo’n twee gram insecten. Soms breken ze ook een termietennest open om de termieten op te eten.

In de natuur eten gorilla’s meer dan 100 verschillende plantensoorten. Ook eten ze veel verschillende onderdelen van planten, zoals bladeren, stengels, wortels, fruit en pitten. Per dag eet een gorilla ongeveer 20 tot 30 kilo.

Omdat er in planten veel vocht zit, hoeven gorilla’s niet veel te drinken.

Natuurbescherming

De Westelijke laaglandgorilla is ernstig bedreigd. Dit komt doordat het leefgebied steeds kleiner wordt en door de handel in bushmeat. De regenwouden waar de westelijke laagland gorilla leeft, worden gekapt voor de houthandel en voor het aanleggen van coltanmijnen. Coltan is een grondstof die wordt gebruikt om mobiele telefoons en laptops te maken.

Door deze houtkap wordt het voor stropers ook makkelijker om het regenwoud in te komen en op gorilla’s te jagen. Het vlees van gorilla’s wordt verkocht als bushmeat (‘vlees uit het bos’). Dit is in sommige delen van Afrika heel veel geld waard.

Stichting Wildlife steunt de Gorilla Stichting Nederland en helpt zo mee om de gorilla’s in de natuur te beschermen. Dit wordt gedaan door rangers te betalen om de leefgebieden te beschermen, maar ook door onderzoek, bescherming tegen ziektes en door mensen te leren dat gorilla’s belangrijk zijn voor de natuur.

Gorilla's in het Safaripark

In het Safaripark leven twee groepen westelijke laaglandgorilla’s. Je vindt beide groepen langs de wandelsafari.

Vooraan in het park leeft een haremgroep met één volwassen mannetje en drie vrouwtjes. Deze vier gorilla’s zijn in 2016 naar het Safaripark gekomen vanuit vier verschillende dierentuinen. Ze zijn dan ook geen familie van elkaar. De bedoeling is dat er in de toekomst in deze groep jongen worden geboren. Deze groep leeft samen met een groep kuifmangabeys.

In het midden van het Safaripark leven vier volwassen mannetjes bij elkaar. Deze mannetjes zijn (half)broers van elkaar. Zij zijn allemaal geboren in Apenheul en hebben dezelfde vader. Omdat er in heel veel dierentuinen in Europa familieleden van deze vier mannetjes zitten, blijven zij de rest van hun leven vrijgezel. Deze groep leeft in het Safaripark samen met een mannengroep colobusapen.

Leuk om te weten

Omdat gorilla’s veel verschillende planten eten, zijn ze ook belangrijk voor natuurgebieden. Ze zorgen namelijk voor de verspreiding van zaden. Als een gorilla zaden van een plant opeet, poept hij die later op een andere plek weer uit. Daar kan dan een nieuwe plant of boom uit groeien.

Ontdek alle dieren