Nieuws

Drie geboortes op savannes Beekse Bergen: twee zebra's en een giraffe

donderdag 01 april 2021

Geboortes
Persberichten
Op safari
Safari Resort

Hilvarenbeek, 1 april 2021 – Op de savannes van Safaripark Beekse Bergen lopen sinds afgelopen week drie pasgeboren dieren rond. Het gaat om een Nubische giraffe, een Grantzebra en een Grévy zebra. De Nubische giraffe en de Grévy zebra zijn beide bedreigde diersoorten. 

“Het gaat goed met alle drie de jongen", vertelt hoofd dierenverzorging Rolf Veenhuizen. “We hebben de giraffe Kabira genoemd, wat 'machtig’ betekent in het Swahili. De Grantzebra heeft de naam Chronos gekregen, 'zonnegod’, naar aanleiding van het verzetten van de klok. Inmiddels lopen zij, samen met Grévy zebra-mannetje Samburu, buiten op de vlakte.” 

Situatie verslechtert 
De Nubische giraffe is één van de meest bedreigde ondersoorten van de giraffe. "Hun situatie in het wild verslechtert. Deze diersoort leeft vooral op savannes in Afrika en dit leefgebied wordt steeds kleiner. Er wordt daarnaast ook op de Nubische giraffe gejaagd. Vanwege hun vlees, maar ook vanwege de haren uit de staart. Hiervan worden bijvoorbeeld armbanden gemaakt en daarom zijn deze haren van grote waarde", zegt Veenhuizen. 

Ook de Grévy zebra wordt bedreigd. Er leven nog maar zo'n 2.000 dieren in het wild. Veenhuizen: “De Grévy zebra leeft alleen in Ethiopië en Kenia en heeft daar te maken met verschillende factoren. Zo kennen ze concurrentie van onder meer schapen als het gaat om het verkrijgen van voedsel. Ook wordt er op deze zebrasoort gejaagd vanwege hun vacht.” 

Grantzebra
Het aantal Grantzebra's in het wild neemt af. “De Grantzebra heeft te maken met stropers en in hun leefgebied, de steppen en savannes in het oosten van Afrika, vinden soms ook burgeroorlogen plaats. Desondanks wordt deze soort gelukkig nog niet met uitsterven bedreigd", aldus Veenhuizen. 

De Grantzebra is te herkennen aan de strepen op de buik. Hij is de enige zebrasoort die dit heeft. Met de geboortes werkt Safaripark Beekse Bergen mee aan de fokprogramma's van deze soorten. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild kwetsbare of bedreigde diersoorten.


grantzebra-chronos-1.jpg
 

Geboortes
Persberichten
Op safari
Safari Resort
giraffe-kabira-6.jpgfullscreen