Nieuws

Olifant Punda is drachtig!

woensdag 13 januari 2016

Op safari

Grote opwinding in Safaripark Beekse Bergen. Afrikaanse olifant Punda is namelijk drachtig. Dat is heel bijzonder, want er werd nog nooit eerder een Afrikaans olifantje geboren in de Benelux. Met een speciale sessie zwangerschapsgym voor een groepje hoogzwangere dames én de drachtige Punda werd het blijde nieuws vanmiddag bekend gemaakt in het Safaripark. Om dat te vieren krijgen (hoog)zwangere vrouwen op donderdag 14 januari overdag bovendien gratis toegang tot Safaripark Beekse Bergen op vertoon van hun bolle buik en een recente echo.

Een olifant heeft een draagtijd van 22 maanden; 13 maanden meer dus dan bij mensen.  En een olifantenbaby weegt maar liefst 120 kilogram. Alleen die feiten al zorgden vanmiddag voor de nodige verwondering bij de hoogzwangere dames Linda Smits, Ester van Eijck, Rianne de Graaf en Linda Maas. Zij staan allemaal onder controle bij verloskundigenpraktijk Livive in Tilburg. Op uitnodiging van Safaripark Beekse Bergen waren zij te gast bij de bekendmaking van het blijde nieuws rond de drachtige olifant Punda. In het bijzijn van Punda wisselden de dames natuurlijk ook hun eigen ervaringen uit. Samen met yogalerares Yolande de Wit werden er enkele zwangerschapsgymoefeningen gedaan waaronder een echte weënopwekkende olifantendans. De eveneens zwangere parkranger Hylke Bus deed ook mee.  

Olifant Punda (23 jaar) is drachtig geraakt van de 24-jarige Tusker in de dierentuin van de Duitse stad Wuppertal van waaruit ze in maart 2015 samen met haar drie kinderen naar Safaripark Beekse Bergen verhuisde.

Unieke geboorte

Uniek feit is dat het - als het allemaal goed gaat - de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant ooit wordt in de Benelux. Binnen het Europese dierentuinprogramma worden er jaarlijks gemiddeld bovendien slechts drie tot vier Afrikaanse olifantjes geboren. Afrikaanse olifanten worden in het wild in bepaalde gebieden bedreigd.

Vergevorderd

De dracht van Punda is al in een vergevorderd stadium, maar de precieze datum van bevruchting is onbekend. Een olifant heeft een draagtijd van 22 maanden. De bevalling zou daarom al kunnen plaatsvinden in februari, maar eventueel ook eerder of later. Een olifantenjong weegt na de bevalling gemiddeld 120 kilogram. In het wild vindt de bevalling plaats in het bijzijn van de hele kudde. In dit geval zal Punda (geboren in Kruger Nationaal Park/Zuid Afrika, 1992) bevallen in de nabijheid van haar kinderen Bongi (vrouwtje 2005/Wuppertal), Pina-Nessi (vrouwtje 2013/Wuppertal) en Shawu (mannetje 2011/Wuppertal).

Overdag gratis toegang op 14 januari

Zwangere vrouwen die ervaringen willen uitwisselen met Punda verkrijgen op donderdag 14 januari overdag gratis toegang tot het Safaripark op vertoon van hun bolle buik en een recente echo.

Op safari
safaripark-nieuws-olifant-zwanger.jpgfullscreen