Intelligenter dan je denkt

Alle informatie over de zeeleeuw

Wetenschappelijke naam: Zalophus californianus

De Californische zeeleeuw

De Californische zeeleeuw (Zalophus californianus) is een zoogdier en behoort tot het geslacht Zalophus. De zeeleeuw kent een grote familie(Otariidae):

 • Zalophus 
  • Californische zeeleeuw (Zalophus californianus californianus)
  • Japanse zeeleeuw (Zalophus californianus jaopnicus)
  • Galápagoszeeleeuw (Zalphus californianus wollebaeki)
 • Otaria
  • Manenrob (Otaria flavescens)
 • Eumetopias
  • Stellerzeeleeuw (Eumetopias jubatus)
 • Neophoca
  • Australische zeeleeuw (Neophoca cinerea)
  • Neophoca palatina † 
 • Phocartos
  • Nieuw-Zeelandse zeeleeuw (Phocartos hookeri
 • Arctocephalus
  • Zuid-Amerikaanse zeebeer (Arctocephalus australis)
  • Nieuw-Zeelandse zeebeer (Arctocephalus forsteri)
  • Galapagoszeebeer (Arctocephalus galapagoensis)
  • Kerguelenzeebeer (Arctocephalus gazella)
  • Juan fernández-zeebeer (Arctocephalus philippii)
  • Kaapse pelsrob (Arctocephalus pusillus)
  • Guadeloupe-zeebeer (Arctocephalus townsendi)
  • Subantarctische zeebeer (Arctocephalus tropicalis)
 • Callorhinus 
  • Noordelijke zeebeer (Callorhinus ursinus)

De Californische zeeleeuw heeft dus twee 'broertjes':

Galápagoszeeleeuw

Deze zeeleeuw komt alleen voor op de Galápagoseilanden en de Isla de la Plata (Ecuador). Op deze gebieden liggen ze vaak op het strand te zonnen. De Galápagoszeeleeuw heeft een klein gebied en daardoor is er een kans op uitsterven. Deze soort is volgens de IUCN verklaard als bedreigd. Er zijn nog maar tussen de 9.200 en 10.600 volwassen individuen over in het wild en dit aantal is nog steeds aan het dalen.

Japanse zeeleeuw

De Japanse zeeleeuwen leefden aan de kust van, hoe kan het ook anders, Japan. Om precies te zijn op een rotsachtig eilandje Takeshima. Deze soort is uitgestorven door onder anderen het toedoen van de mens. Ze werden gebruikt voor het vlees, maar voornamelijk voor de olie die uit de huid en de organen werd gehaald en gebruikt werd voor olielampen en medicijnen. Er gaan af en toe nog geruchten rond dat ze worden gespot, maar dit zijn hoogstwaarschijnlijk andere soorten of Californische zeeleeuwen die ooit uit dierentuinen zijn ontsnapt. 

In de Beekse Bergen zijn de Californische zeeleeuwen te vinden.

Hoe ziet een zeeleeuw eruit?

De vacht van de mannetjes is chocoladebruin, alhoewel ze soms op de kop, rond de snuit, de rug en de buik licht blijven. De kop is kegelvormig en eindigt spits. Hij heeft een lange, krachtige, beweeglijke hals en de oorschelpen zijn klein. De mannetjes hebben ook een voorhoofdsbult, vrouwtjes niet. De tanden van een zeeleeuw zijn donker van kleur, bah! Ziet er voor ons wel een beetje raar uit, maar de zeeleeuw gebruikt zijn gebit vooral om vis te vangen.

ontmoet ZE IN het echt

De tanden van de zeeleeuw

Een zeeleeuw heeft een donkere kleur tanden. Voor ons ziet dat er een beetje gek uit, maar het is heel normaal! Zijn gebit dient ervoor om vis te vangen en niet zozeer om te kauwen.

Het gewicht van de zeeleeuw

Mannetjes zijn veel groter dan vrouwtjes. De mannen kunnen 200 tot 390 kilo zwaar worden en tot 2,4 meter lang. Het vrouwtje wordt ongeveer 91 tot 110 kilo en 1,5 tot 2 meter lang. 

Wat eet de Californische zeeleeuw?

De Californische zeeleeuw gaat 's nachts op jacht. Hij jaagt op pijlinktvissen, octopussen, schelpdieren en verschillende vissoorten. Hij weet waar de vis is door zijn gevoelige snorharen. Hierdoor kan hij in het donker of troebel water zelfs vis vangen. Hij vangt de vis met zijn tanden en slikt hem dan in een keer door. De Californische zeeleeuw jaagt meestal alleen, maar als ze jagen op een school vissen of pijlinktvissen werken ze samen met andere zeeleeuwen. Ze kunnen wel 274 meter diep duiken en maximaal 10 tot 15 minuten onder water!

Ranger Brent laat je zien hoe de zeeleeuwen worden gevoerd in een Ranger Request.

De voortplanting

De Californische zeeleeuw is na vier tot vijf jaar geslachtsrijp. De paartijd is rond juni en juli. Mannetjes zijn zeer agressief in deze periode. Ze verdedigen hun stukje territorium. Dit is een klein stukje strand die die hij in beslag neemt en beschermt. Dit stukje strand noemen ze ook wel een 'rookery'. Dit stukje verlaat hij niet om te eten. Zo kan hij door zijn vetlaag wel 45 dagen zonder eten! Hoe dikker de vetlaag van het mannetje is, hoe langer en beter hij zijn territorium kan beschermen. Zeeleeuwen leven in harems, ieder mannetje heeft ongeveer veertien vrouwtjes om zich heen. Na de paring laten het mannetje en vrouwtje elkaar met rust.

Jonge zeeleeuwen

De draagtijd duurt ongeveer 11 maanden en ze krijgen de jongen meestal in juni. De zwartbruine geboortevacht verliest het jong na een tijdje. Na een paar pogingen kruipt het jong al rond. Het vrouwtje herkent haar jong aan zijn geur en geluid. De zoogtijd duurt ongeveer 10 tot 12 maanden. Tijdens deze periode leren de jongen ook vis eten.

Californische zeeleeuwen in Beekse Bergen

In 2017 zijn de zeeleeuwen verwelkomt in Beekse Bergen. In Beekse Bergen is er een groep van 6 zeeleeuwen, waarvan 1 mannetje. De zeeleeuwen kunnen in hartenlust rondzwemmen in wat nu het grootste zoogdierenverblijf van Europa is.

Bekijk het zeeleeuwenverblijf in Beekse Bergen.

Wat is het verschil tussen een zeehond en een zeeleeuw?

Een zeehond behoort niet tot de nauwe familie van de zeeleeuw. Toch lijkt de zeeleeuw en een zeehond zo op het eerste gezicht heel erg op elkaar. Toch is er best veel verschil tussen de dieren!

ZEEHOND

ZEELEEUW

Kan niet overleven op land, niet bewegelijk genoeg.

Kan zich door zijn achtervinnen wel goed verplaatsen.

Hebben niet echt oren, het zijn meer kleine gaatjes aan de zijkant van hun kop.

Hebben wel kleine oortjes aan de zijkant van hun kop.

Zeehonden sturen met hun voorvinnen om snelheid te maken.

Zeeleeuwen zwemmen met hun voorvinnen en gebruiken hun achtervinnen om te sturen.

Zeehonden zijn geen sociale dieren.

Zeeleeuwen leven graag in groepen.

Zeehonden hebben vaak een gevlekte vacht en je ziet geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Bij zeeleeuwen is het mannetje een stuk groter dan het vrouwtje.

Leven in het poolgebied.

Leven langs de kust van de Atlantische oceaan.

 

Buiten de zeehonden en zeeleeuwen zijn er ook nog zeeberen en zeeolifanten. 

De zeeolifant

De zeeolifant is een van de grootste, levende zeeroofdieren. Ze staan bekend om hun slurfachtige neus. Een zeeolifant kan zo’n 20 tot 70 minuten onder water blijven! 

De zeebeer

De zeeberen (Arctocephalinae) zijn familie van de oorrobben. Ze leven voornamelijk van vis en inktvis. Zeeberen zijn meer verwant aan de zeeleeuw dan aan de zeehond. Ze hebben oorschelpen, relatief sterke en lange voorflippers en de mogelijkheid om op alle vier de flippers te lopen. Ook hebben zeeberen een dikke ondervacht. 

Wat is het leefgebied van de Californische zeeleeuw?

Californische zeeleeuwen leven voor de kust van de Atlantische oceaan. Ze zijn vaak te vinden op rotseilanden en langs zand- of rotsstranden. Een kolonie zeeleeuwen kan wel uit duizenden dieren bestaan! Binnen deze kolonies vormen ze losse groepen met eigen rangorde. De bazen van de groepen zijn de meest dominante mannetjes.

Hoe leven Californische zeeleeuwen?

Californische zeeleeuwen leven in groepen van duizenden dieren. Dit worden ook wel kolonies genoemd. Binnen deze kolonies vormen ze losse groepen met een eigen rangorde. De bazen van de groepen zijn de meest dominante mannetjes.

Is de zeeleeuw bedreigd?

Een heel groot probleem is het afval in de zee en op stranden. De dieren komen in visnetten vast te zitten en verdrinken of sterven door diepe wonden. De grootste natuurlijke vijand zijn de orka en grote haaiensoorten zoals de witte haai. Maar de zeeleeuw zelf is ook niet geheel ongevaarlijk. Het zijn vanuit nature roofdieren en zullen gevaarlijk worden als ze op zoek zijn naar een prooi of als hun territorium betreden wordt.

Zijn zeeleeuwen gevaarlijk?

Zeeleeuwen zijn vanuit nature roofdieren. Ze zouden dus gevaarlijk kunnen zijn als ze op zoek zijn naar een prooi of als hun territorium betreden wordt, net als bij alle roofdieren.

Welk geluid maakt een zeeleeuw?

De Californische zeeleeuw is heel luidruchtig. Ze maken een luide, toeterende blaf. Het klinkt ook wel als brullen.

Kom je luisteren?

Bekijk plattegrond

De zintuigen van een zeeleeuw

De ogen van de Californische zeeleeuw zijn groot. Hierdoor kunnen ze onderwater heel goed zien. Het gehoor van een zeeleeuw is goed ontwikkeld. Dit is belangrijk voor de communicatie tussen soortgenoten. Ook hebben ze een goed reukvermogen. De vrouwtjes herkennen hun jongen aan de geur.

De snorharen van de zeeleeuw zijn heel gevoelig. Heel belangrijk, want hiermee vangen zij hun vis.

Kom de zeeleeuwen in het echt bekijken!

tickets

Leer ook onze andere bewoners kennen