Intelligenter dan je denkt

Californische zeeleeuw

Zalophus californianus

Het gedrag van de zeeleeuw

Californische zeeleeuwen leven in grote groepen als ze van de ene naar de andere plek trekken. Ook aan land blijven ze met z’n allen bij elkaar. Tijdens het vissen gaan de dieren apart of in kleine groepjes op jacht. Alleen wanneer er grote hoeveelheden vis zijn, jagen ze met de hele groep. 

Tijdens het zwemmen moeten zeeleeuwen af en toe boven water komen: het zijn zoogdieren en ze hebben dus longen. Bij het duiken gaan de neusgaten vanzelf dicht. Gemiddeld blijven zeeleeuwen zo’n twee minuten onder water, maar met een grote teug lucht kunnen ze zelfs tot tien minuten onder water blijven.

Voortplanting

In het paarseizoen vechten de mannetjes om een territorium. Zo’n territorium bestaat uit een stuk strand en zee met vrouwtjes. Als dat gelukt is, verdedigt hij zijn territorium fel. Na een dracht van 11 maanden wordt één pup geboren. Na een week gaat de moeder soms uit vissen. Als ze terugkomt terugkomt, herkent ze haar jong aan de geur en het geluid dat het maakt. Tien tot twaalf maanden na de geboorte is het jong zelfstandig en na vier tot vijf jaar kunnen zij zelf jongen krijgen.

Wat eet een Californische zeeleeuw?

Californische zeeleeuwen eten vele soorten vis, maar ook inktvissen. Om onder water vis te kunnen vinden gebruiken zeeleeuwen hun snorharen. Die zijn heel gevoelig. Zeeleeuwen kunnen met hun snorharen de verschillende waterstromen voelen. Zo voelen ze welke kant een vis op zwemt. Zelfs als de vis al meer dan 100 meter verderop is. Ook het gladde lijf van een zeeleeuw is perfect gemaakt om goed te kunnen zwemmen en duiken. Op zoek naar vis en inktvissen duiken Californische zeeleeuwen soms meer dan 200 meter diep.

Natuurbescherming

Als wij ons afval laten slingeren, gaat dat via waterstromen en wind naar de zee. Dieren zien niet altijd het verschil tussen plastic en voedsel. Vissen eten daarom af en toe plastic op. De zeeleeuwen die deze vissen eten, krijgen dat plastic dus ook binnen. Door je afval netjes weg te gooien voorkom je dat vissen, zeeleeuwen en andere oceaanbewoners last hebben van onze rommel.

Stichting Wildlife steunt de Plastic Soup Foundation. Deze organisatie vraagt via allerlei kanalen en educatie aandacht voor het probleem van plastic in de oceanen. Daarnaast stimuleren ze alle mogelijke oplossingen. Met de komst van de zeeleeuwen richt het Safaripark de aandacht op de Plastic Soup Foundation.

Californische zeeleeuwen in het Safaripark

De Californische zeeleeuwen zijn in 2017 naar het Safaripark gekomen. Na een tijdje wennen aan hun nieuwe verblijf, is in oktober 2017 de poort naar de bootsafari open gegaan. De zeeleeuwen kunnen naar hartenlust rondzwemmen in wat nu het grootste zeezoogdierenverblijf van Europa is.  Misschien kom je ze wel tegen tijdens een bootsafari!

Leuk om te weten

De leeftijd van een Californische zeeleeuw is te achterhalen zoals bij een boom. In een doorsnee van de tanden kun je de jaarringen tellen!

Ontdek alle dieren