Intelligenter dan je denkt

Californische zeeleeuw

Zalophus californianus

De Californische zeeleeuw

De Californische zeeleeuw (Zalophus californianus) is een zoogdier en behoort tot het geslacht Zalophus. De zeeleeuw kent een grote familie:

  • Zalophus 
    • Californische zeeleeuw (Zalophus californianus)
      • Californische zeeleeuw (Zalophus californianus californianus)
      • Japanse zeeleeuw (Zalophus californianus jaopnicus) † 
      • Galápagoszeeleeuw (Zalphus californianus wollebaeki)
  • Otaria
    • Manenrob (Otaria flavescens)
  • Eumetopias
    • Stellerzeeleeuw (Eumetopias jubatus)
  • Neophoca
    • Australische zeeleeuw (Neophoca cinerea)
    • Neophoca palatina † 
  • Phocartos
    • Nieuw-Zeelandse zeeleeuw (Phocartos hookeri)

De Californische zeeleeuw heeft dus twee 'broertjes':

Galápagoszeeleeuw

Deze zeeleeuw komt alleen voor op de Galápagoseilanden en de Isla de la Plata (Ecuador). Op deze gebieden liggen ze vaak op het strand te zonnen. Ze vallen erg op door hun luidde geblaf en hun speelse gedraga. De Galápagoszeeleeuw heeft een klein gebied en daardoor is er een kans op uitsterven. De afgelopen 30 jaar is de populatie van deze zeeleeuw met 50% gedaald. Om deze reden verklaart de IUCN deze soort als bedreigd.

Japanse zeeleeuw

De Japanse zeeleeuwen leefden aan de kust van, hoe kan het ook anders, Japan. Om precies te zijn op een rotsachtig eilandje Takeshima. Er gaan af en toe nog geruchten rond dat ze worden gespot, maar dit zijn hoogstwaarschijnlijk andere soorten of Californische zeeleeuwen die ooit uit dierentuinen zijn ontsnapt. 

Hoe ziet een zeeleeuw eruit?

De vacht van de mannetjes is chocoladebruin, alhoewel ze soms op de kop, rond de snuit, de rug en de buik licht blijven. De vacht van de vrouwtjes is geelbruin. Wanneer de vacht nat is, lijkt het meer zwart van kleur. Het mannetje heeft dikke, zwarte manen. Een vrouwtje heeft deze niet. De kop is kegelvormig en eindigt spits. Hij heeft een lange, krachtige, beweeglijke hals en de oorschelpen zijn klein. Hij heeft nagels aan de tweede, derde en vierde teen van de achterpoten. De mannetjes hebben ook een voorhoofdsbult, vrouwtjes niet. 

BEKIJK ZE IN BEEKSE BERGEN

De tanden van de zeeleeuw

Een zeeleeuw heeft een donkere kleur tanden. Voor ons ziet dat er een beetje gek uit, maar het is heel normaal! Zijn gebit dient ervoor om vis te vangen en niet zozeer om te kauwen.

Het gewicht van de zeeleeuw

Mannetjes zijn veel groter dan vrouwtjes. De mannen kunnen 200 tot 390 kilo zwaar worden en tot 2,4 meter lang. Het vrouwtje wordt ongeveer 45 tot 110 kilo en 1,5 tot 2 meter lang. 

Wat eet de Californische zeeleeuw?

De Californische zeeleeuw gaat 's nachts op jacht. Hij jaagt op pijlinktvissen en octopussen. Ook op soorten vissen zoals ansjovis, haring, zalm, makreel en regenboogforel. Ook eet hij schelpdieren. Hij weet waar de vis is door zijn snorharen. Zijn snorharen kunnen de zwemstroom van de vis voelen op 100 meter afstand! Hierdoor kan hij in het donker of troebel water zelfs vis vangen. Hij vangt de vis met zijn tanden en slikt hem dan in een keer door. De Californische zeeleeuw jaagt meestal alleen, maar als ze jagen op een school vissen of pijlinktvissen werken ze samen met andere zeeleeuwen. Tijdens de jacht duiken ze minder diep dan een zeehond. Een duik duurt gemiddeld twee tot drie minuten, maximaal twaalf. Ze gaan niet dieper dan 26 tot 74 meter. Grotere dieren kunnen langer duiken dan de kleintjes, dit komt omdat ze meer zuurstof kunnen opslaan. 

Ranger Rick en Ranger Stijn maken het eten van de zeeleeuwen klaar. Ze kunnen wel 12 kilo vis op een dag eten! Kijk je mee?

De voortplanting

De paartijd is ongeveer van mei tot en met september. Mannetjes zijn zeer agressief in deze periode. Ze verdedigen hun stukje territorium. Dit is een klein stukje strand die tien tot vijftien meter van andere territoria af ligt. Dit noemen ze ook wel een 'rookery'. Zeeleeuwen leven in harems, ieder mannetje heeft ongeveer veertien vrouwtjes om zich heen. Het mannetje beschermt zijn gebied tegen indringers door zijn kop te schudden en harde geluiden te maken. Als dat niet werkt, geeft de baas een paar boze blikken en ten slotte eindigt het in een gevecht. Bij deze gevechten proberen de zeeleeuwen in elkaars voorpoten te bijten. Door het verdedigen van zijn territorium komt het mannetje soms niet aan eten toe. Soms vast hij dan wel zeventig dagen lang. De mannetjes met de dikste vetlaag kunnen hun territorium dus het beste verdedigen.

Het vrouwtje maakt duidelijk dat ze wil paren door haar lichaam tegen hem aan te drukken, zich in kronkels te wringen en zich uit te rekken. Hierbij kijkt ze hem steeds aan. De paring kan zowel in het water als op het land plaatsvinden. Het duurt meer dan een uur, onderbroken door periodes van rust. Na de paring laten het mannetje en vrouwtje elkaar met rust.

De Californische zeeleeuw is na vier tot vijf jaar geslachtsrijp. Vrouwtjes planten zich meestal voort als ze vier jaar oud zijn, maar mannetjes krijgen pas de kans als ze groot genoeg zijn om een territorium te kunnen verdedigen.

Jonge zeeleeuwen

De draagtijd duurt ongeveer 11 maanden en ze krijgen de jongen meestal in juni. De oogjes van de jongen zijn blauw. De zwartbruine geboortevacht verliest het jong na een maand. De geboorte zelf duurt slechts twee tot drie minuten. Een pasgeboren jong rilt eerst heel erg veel, zal daarna proberen te bewegen en na een paar pogingen kruipt hij al snel rond. Het vrouwtje herkent haar jong aan zijn geur en geluid. De melk van de moeder heeft een vetpercentage van 53%. De zoogtijd duurt ongeveer acht maanden. Tijdens deze periode leren de jongen ook vis eten.

Californische zeeleeuwen in Beekse Bergen

In 2017 zijn de zeeleeuwen verwelkomt in Beekse Bergen. In Beekse Bergen is er een groep van 6 zeeleeuwen, waarvan 1 mannetje. De zeeleeuwen kunnen in hartenlust rondzwemmen in wat nu het grootste zoogdierenverblijf van Europa is.

Bekijk het zeeleeuwenverblijf in Beekse Bergen.

Wat is het verschil tussen een zeehond en een zeeleeuw?

Zoals je ziet, hoort een zeehond niet tot de nauwe familie van de zeeleeuw. Ze lijken wel een beetje op elkaar. Toch is er best veel verschil tussen de dieren.

ZEEHOND

ZEELEEUW

Kan niet overleven op land, niet bewegelijk genoeg.

Kan zich door zijn achtervinnen wel goed verplaatsen.

Hebben niet echt oren, het zijn meer kleine gaatjes aan de zijkant van hun kop.

Hebben wel kleine oortjes aan de zijkant van hun kop.

Zeehonden sturen met hun voorvinnen om snelheid te maken.

Zeeleeuwen zwemmen met hun voorvinnen en gebruiken hun achtervinnen om te sturen.

Zeehonden zijn geen sociale dieren.

Zeeleeuwen leven graag in groepen.

Zeehonden hebben vaak een gevlekte vacht en je ziet geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Bij zeeleeuwen is het mannetje een stuk groter dan het vrouwtje.

Leven in het poolgebied.

Leven langs de kust van de Atlantische oceaan.

 

Buiten de zeehonden en zeeleeuwen zijn er ook nog zeeberen en zeeolifanten. 

De zeeolifant

De zeeolifant (Mirounga) zijn een geslacht van de zeehond. Het is een van de grootste, levende zeeroofdieren. Ze danken hun naam aan de slurfachtige neus van de mannetjes. Een zeeolifant kan zelfs meer dan een uur onderwater blijven. 

De zeebeer

De zeeberen (Arctocephalinae) zijn familie van de oorrobben. Ze leven voornamelijk van vis en inktvis. Zeeberen zijn meer verwant aan de zeeleeuw dan aan de zeehond. Ze hebben oorschelpen, relatief sterke en lange voorflippers en de mogelijkheid om op alle vier de flippers te lopen. Ook hebben zeeberen een dikke ondervacht. 

Wat is het leefgebied van de Californische zeeleeuw?

Californische zeeleeuwen leven voor de kust van de Atlantische oceaan. Hij waagt zich zelden verder dan 16 kilometer van de kust af. Ze zijn vaak te vinden op rotseilanden en langs zand- of rotsstranden. De grootste kolonies zijn te vinden op San Miguel in Californië. Buiten de paringstijd zijn de mannetjes meer in het norode nvan het verspreidingsgebied te vinden, terwijl de vrouwtjes dan liever in het zuiden rondzwemmen. 

Hoe leven Californische zeeleeuwen?

Californische zeeleeuwen leven in groepen van duizenden dieren. Binnen deze kolonies vormen ze losse groepen met een eigen hiërarchie. De bazen van de groepen zijn de meest dominante mannetjes

Is de zeeleeuw bedreigd?

De Californische zeeleeuw is volledig beschermd in Canada en de Verenigde Staten. De Californische zeeleeuw is niet bedreigd, de populatie lijkt zich zelfs uit te breiden. De grootste natuurlijke vijand zijn de orga en grote haaiensoorten zoals de witte haai, de hamerhaai en de blauwe haai. Het grootste probleem is het afval in de zee en op stranden.  De dieren komen in visnetten vast te zitten en verdrinken of sterven door diepe wonden. 

Zijn zeeleeuwen gevaarlijk?

Zeeleeuwen zijn vanuit nature roofdieren. Ze zouden dus gevaarlijk kunnen zijn als ze op zoek zijn naar een prooi of als hun territorium betreden wordt, net als bij alle roofdieren.

Welk geluid maakt een zeeleeuw?

De Californische zeeleeuw is heel luidruchtig. Ze maken een luide, toeterende blaf horen. Het vrouwtje blaft en gromt tijdens agressieve ontmoetingen met andere vrouwtjes, maar roept haar jong meer met een trillende huil. Het jong reageert daar weer op met lamachtig gemekker. 

Kom je luisteren?

Bekijk plattegrond

De zintuigen van een zeeleeuw

De oogbol van een Californische zeeleeuw is groot. Het gezichtsvermogen is middelmatig. Dit komt doordat de bolling van het hoornvlies in het horizontale vlak verschilt met die van het verticale vlak. Hierdoor ziet de zeeleeuw boven water niet zo goed, maar onderwater wel. Het gehoor is goed ontwikkeld. Harde roepen vormen het belangrijkste communicatiemiddel. Ook de reuk is goed ontwikkeld, alhoewel dit waarschijnlijk weinig gebruikt wordt. Vrouwtjes herkennen hun jongen hiermee en vrouwtjes ontdekken er bronstige vrouwtjes mee.

De snorharen zijn heel gevoelig, maar super belangrijk. Ze vangen hier niet alleen hun vis mee, maar ook met sociale contacten gebruiken ze hun snorharen. Bij ontmoetingen raken zeeleeuwen elkaar altijd eerst aan met de snorharen.

Kom de zeeleeuwen in het echt bekijken!

tickets

Ontdek alle dieren