Het grootste landdier ter wereld

Alle informatie over de olifant

Wetenschappelijke naam: Loxodonta africana

Soorten olifanten

In de natuur heb je twee soorten olifanten:

  • Afrikaanse olifanten

  • Aziatische olifanten

Het verschil tussen Afrikaanse en Aziatische olifanten is stiekem best goed te zien. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Afrikaanse olifant Aziatische olifant
Groot en zwaar Kleiner en lichter
Grotere oren Kleinere oren
Lange slagtanden Kleine slagtanden
Aflopende rug Rechte rug

De Afrikaanse olifant heeft nog twee ondersoorten: de savanne olifant en de bosolifant. De verschillen tussen deze twee olifanten is niet heel groot. De bosolifant komt voornamelijk voor in West- en Centraal Afrika en verstopt zich graag tussen de bomen. Daarentegen komt de savanne olifant vaak voor ten zuiden van de Sahara. 

In onderstaand Ranger Request vertelt Ranger Ilse meer over de verschillen tussen de Afrikaanse en Aziatische olifant! Ook neemt ze bij beide soorten een bezoekje.

Draagtijd van een olifant

De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder. Olifanten zijn intelligente dieren, net zoals mensapen en dolfijnen. Hun hersenen zijn bij de geboorte al ver ontwikkeld en zo kan het kalfje gelijk bij de geboorte overleven in de kudde. 

Geboorte van een kalfje

Na een draagtijd van 22 maanden wordt een jonge olifant geboren. Een jonge olifant wordt een kalf genoemd. Het kalf weegt bij de geboorte ongeveer tussen de 80 tot 115 kilo! Het kalf is helemaal zelfstandig als het acht jaar oud is.

In Safaripark Beekse Bergen werd in op 4 mei 2016 het eerste levende Afrikaanse olifantje geboren in de Benelux! Ook was dit het eerste olifantje die was geboren in Safaripark Beekse Bergen. Ze heet Madiba, vernoemd naar Nelson Mandela. 

Wat eet een olifant?

Olifanten zijn herbivoren, of te wel planteneters. Ze eten gras, bladeren, struiken en fruit. Om genoeg voedsel binnen te krijgen, moeten de olifanten zo’n 160 kilo voedsel per dag eten! Naast het eten van voedsel moet een olifant ook heel veel drinken. Een olifant drinkt tussen de 70 en 160 liter water per dag! 

Dagelijks worden de olifanten in het Safaripark gevoerd. Kom je ook kijken?

Voederpresentaties

Wordt de Afrikaanse olifant bedreigd?

De Afrikaanse olifant heeft de status bedreigd. Er wordt illegaal op ze gejaagd voor hun slagtanden die gemaakt zijn van ivoor. Dit ivoor is ontzettend veel waard en er is veel vraag naar. Per jaar worden er 20.000 olifanten op gruwelijke wijze gedood voor hun slagtanden. Dat zijn wel 55 olifanten per dag! Ook verdwijnt het leefgebied van de olifant steeds meer doordat de bevolking steeds groter wordt. Zo wordt veel leefgebied van de olifant omgezet tot landbouwgrond.

De rol van dierentuinen is het behouden en beschermen van bedreigde diersoorten. Europese parken werken nauw met elkaar samen om dit doel te bereiken en doen dit met een managementprogramma (EEP). Ook de olifant is hier onderdeel van. Zo wordt er een gezonde reservepopulatie behouden. Meer over soortbehoud en onze rol hierin ontdek je hier.

Natuurbehoud

Niet alleen olifanten, maar veel van de diersoorten die je in ons park ziet zijn bedreigd en hebben het moeilijk in hun oorspronkelijke leefgebied. Wist je dat wereldwijd meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? Samen kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

Stichting Wildlife

Stichting Wildlife steunt via Elephants and Bees project deze dieren in de natuur. Ook zamelen Beekse Bergen, Stichting Wildlife en Save the Elephants 60.000 euro in voor de bouw van een corridor: een veilige doorgang voor olifanten waarmee mensdierconflicten worden voorkomen. Meer weten over Stichting Wildlife en deze projecten? Klik dan hier.

Olifantenpoep

Door al dit eten en drinken kun je je voorstellen dat er best veel poep uit een olifant komt. Dat klopt! Een olifant produceert zo'n 100 tot 120 kilo poep per dag! Dat zal stinken...

Hoe oud wordt een olifant?

Een Afrikaanse olifant wordt in het wild gemiddeld 65 jaar oud. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en worden sommige olifanten iets ouder.

Hoeveel weegt een olifant?

De Afrikaanse olifant staat natuurlijk bekend om zijn grootte en zijn mooie slurf. Het is het grootste landdier ter wereld! Het is dus ook niet gek dat deze dieren ontzettend zwaar zijn. Een Afrikaanse olifant weegt wel 3.000 tot 6.500 kilo! De mannetjes zijn zwaarder dan de vrouwtjes. Zo wegen de vrouwtjes maximaal rond de 3.200 kilo en de mannetjes rond de 6.500 kilo.

Weten hoe zwaar de Afrikaanse olifant precies is, en hoeveel mieren je nodig hebt om er een te dragen? Ranger Brent legt het uit in de onderstaande Ranger request! 

Grootste olifant van Europa

In Safaripark Beekse Bergen vind je de allergrootste olifant van Europa. Zijn naam is Calimero en hij woont sinds 2004 in Safaripark Beekse Bergen. Calimero is maar liefst 3,40 meter hoog en hij weegt wel 7.000 kilo! Dit is enorm groot en zwaar. Calimero is de grootste olifant van Europa en een van de grootste olifanten ter wereld. 

Ben jij benieuwd hoe groot Calimero in het echt is?

Tickets

Ontdek meer over de Afrikaanse olifanten bij Beekse Bergen

Leer ook onze andere bewoners kennen