Het grootste landdier ter wereld

Alle informatie over de Afrikaanse olifant

Latijnse naam: Loxodonta

Draagtijd van een olifant

Een Afrikaanse olifant heeft een draagtijd van 22 maanden. Deze draagtijd is een van de langste uit het dierenrijk. Dit is niet zo gek. Olifanten zijn intelligente dieren, net zoals mensapen en dolfijnen. Hun hersenen zijn bij de geboorte al ver ontwikkeld. Daardoor kunnen ze vlak na de geboorte zichzelf al voeden met hun slurf en de moeilijke sociale structuur van de kudde herkennen. 

Geboorte van een baby-olifant

Na een draagtijd van 22 maanden wordt een Afrikaanse olifantje geboren. Een pasgeboren olifant, een kalf, weegt vaak tussen de 80 tot 115 kilo. 

In Safaripark Beekse Bergen werd in op 4 mei 2016 het eerste levende Afrikaanse olifantje geboren in de Benelux! Ook was dit het eerste olifantje die was geboren in het Safaripark. Ze heet Madiba, vernoemd naar Nelson Mandela. Bekijk hieronder de geboorte van Madiba en haar eerste stapjes in de olifantenstal.

Wat eet een olifant?

Olifanten zijn herbivoren. Dit betekent dat ze planteneters zijn. Olifanten eten gras, bladeren, struiken en fruit. Ze eten zo'n 200 kilo voedsel per dag! In de dierentuin eten olifanten vaak meer groente en fruit. Doordat dit voedzamer is dan bijvoorbeeld bladeren, eten ze een mindere hoeveelheid. Naast het eten van voedsel, drinkt een olifant ook veel. Een olifant drinkt tussen de 70 en 160 liter water per dag! 

Dagelijks worden de olifanten in het Safaripark gevoerd. Kom je ook kijken?

Voederpresentaties

Olifantenpoep

Door al dit eten en drinken kun je je voorstellen dat er best veel poep uit een olifant komt. Dat klopt! Een olifant produceert zo'n 100 kilo poep per dag! Dat zal stinken...

Hoe oud wordt een olifant?

Een Afrikaanse olifant wordt gemiddeld 65 jaar oud. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. De oudste olifant bekend was Alice. Alice leefde in Australië en is in 1941 overleden op de leeftijd van 157 jaar! 

Hoeveel weegt een olifant?

De Afrikaanse olifant is het grootste landdier ter wereld. Het is dus ook niet gek dat deze dieren ontzettend zwaar zijn. Een Afrikaanse olifant weegt wel 3000 tot 6500 kilo. Hierbij zit veel verschil tussen het gewicht van mannetjes en van vrouwtjes. Mannetjes zijn in dit geval zwaarder.

Hoe weten ze eigenlijk hoe zwaar een olifant is? De Ranger van het Safaripark nemen je mee om dat te onderzoeken! 

Grootste olifant van Europa

In het Safaripark vind je de allergrootste olifant van Europa. Zijn naam is Calimero en hij woont sinds 2004 in Beekse Bergen. Calimero is maar liefst 3,40 meter hoog en hij weegt wel 7000 kilo! Dit is enorm groot en zwaar. Calimero is de grootste olifant van Europa en een van de grootste olifanten ter wereld. 

Ben jij benieuwd hoe groot Calimero in het echt is?

Tickets

Soorten olifanten

In de natuur heb je twee soorten olifanten:

  • Afrikaanse olifanten
  • Aziatische olifanten

Verschillen tussen Afrikaanse en Aziatische olifanten

Het verschil tussen Afrikaanse en Aziatische olifanten is stiekem best goed te zien. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Afrikaanse olifant Aziatische olifant
Groot en zwaar Kleiner en lichter
Grotere oren Kleinere oren
Lange slagtanden Kleine slagtanden
Aflopende rug Rechte rug

 

De Afrikaanse olifant heeft nog twee ondersoorten: de savanne olifant en de bosolifant. De verschillen tussen deze twee olifanten is niet heel groot. De bosolifant komt voornamelijk voor in West- en Centraal Afrika en verstopt zich graag tussen de bomen. Daarentegen komt de savanne olifant vaak voor ten zuiden van de Sahara. 

Ontdek alle dieren