Het grootste landdier ter wereld

Alle informatie over de Afrikaanse olifant

Wetenschappelijke naam: Loxodonta africana

Soorten olifanten

In de natuur heb je twee soorten olifanten:

  • Afrikaanse olifanten

  • Aziatische olifanten

Het verschil tussen Afrikaanse en Aziatische olifanten is stiekem best goed te zien. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Afrikaanse olifant Aziatische olifant
Groot en zwaar Kleiner en lichter
Grotere oren Kleinere oren
Lange slagtanden Kleine slagtanden
Aflopende rug Rechte rug

De Afrikaanse olifant heeft nog twee ondersoorten: de savanne olifant en de bosolifant. De verschillen tussen deze twee olifanten is niet heel groot. De bosolifant komt voornamelijk voor in West- en Centraal Afrika en verstopt zich graag tussen de bomen. Daarentegen komt de savanne olifant vaak voor ten zuiden van de Sahara. 

Draagtijd van een olifant

De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder. Olifanten zijn intelligente dieren, net zoals mensapen en dolfijnen. Hun hersenen zijn bij de geboorte al ver ontwikkeld en zo kan het kalfje gelijk bij de geboorte overleven in de kudde. 

Geboorte van een kalfje

Na een draagtijd van 22 maanden wordt een jonge olifant geboren. Een jonge olifant wordt een kalf genoemd. Het kalf weegt bij de geboorte ongeveer tussen de 80 tot 115 kilo! Het kalf is helemaal zelfstandig als het acht jaar oud is.

In Safaripark Beekse Bergen werd in op 4 mei 2016 het eerste levende Afrikaanse olifantje geboren in de Benelux! Ook was dit het eerste olifantje die was geboren in Safaripark Beekse Bergen. Ze heet Madiba, vernoemd naar Nelson Mandela. Bekijk hieronder de geboorte van Madiba en haar eerste stapjes in de olifantenstal.

Wat eet een olifant?

Olifanten zijn herbivoren, of te wel planteneters. Ze eten gras, bladeren, struiken en fruit. Om genoeg voedsel binnen te krijgen, moeten de olifanten zo’n 160 kilo voedsel per dag eten! Naast het eten van voedsel moet een olifant ook heel veel drinken. Een olifant drinkt tussen de 70 en 160 liter water per dag! 

Dagelijks worden de olifanten in het Safaripark gevoerd. Kom je ook kijken?

Voederpresentaties

Olifantenpoep

Door al dit eten en drinken kun je je voorstellen dat er best veel poep uit een olifant komt. Dat klopt! Een olifant produceert zo'n 100 tot 120 kilo poep per dag! Dat zal stinken...

Hoe oud wordt een olifant?

Een Afrikaanse olifant wordt in het wild gemiddeld 65 jaar oud. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en worden sommige olifanten iets ouder.

Hoeveel weegt een olifant?

De Afrikaanse olifant staat natuurlijk bekend om zijn grootte en zijn mooie slurf. Het is het grootste landdier ter wereld! Het is dus ook niet gek dat deze dieren ontzettend zwaar zijn. Een Afrikaanse olifant weegt wel 3.000 tot 6.500 kilo! De mannetjes zijn zwaarder dan de vrouwtjes. Zo wegen de vrouwtjes maximaal rond de 3.200 kilo en de mannetjes rond de 6.500 kilo.

Hoe weten ze eigenlijk hoe zwaar een olifant is? De Ranger van het Safaripark nemen je mee om dat te onderzoeken! 

Grootste olifant van Europa

In Safaripark Beekse Bergen vind je de allergrootste olifant van Europa. Zijn naam is Calimero en hij woont sinds 2004 in Safaripark Beekse Bergen. Calimero is maar liefst 3,40 meter hoog en hij weegt wel 7.000 kilo! Dit is enorm groot en zwaar. Calimero is de grootste olifant van Europa en een van de grootste olifanten ter wereld. 

Ben jij benieuwd hoe groot Calimero in het echt is?

Tickets

Wordt de Afrikaanse olifant bedreigd?

De Afrikaanse olifant heeft op de Rode Lijst van de IUCN de status ‘kwetsbaar’. De aantallen olifanten zijn langzaam weer aan het stijgen, maar nog steeds is er bedreiging voor deze dieren. Zo wordt er illegaal op ze gejaagd voor hun slagtanden die gemaakt zijn van ivoor. Dit ivoor is ontzettend veel waard en er is veel vraag naar. Per jaar worden er 20.000 olifanten op gruwelijke wijze gedood voor hun slagtanden. Dat zijn 55 olifanten per dag! Ook verdwijnt het leefgebied van de olifant steeds meer doordat de bevolking steeds groter wordt. Zo wordt veel leefgebied van de olifant omgezet tot landbouwgrond. Olifanten lopen vaak vaste routes en lopen nu dus de landbouwgronden op. Hierdoor ontstaan er conflicten tussen de lokale bevolking en de olifanten.

Stichting Wildlife steunt via Elephants and Bees project deze dieren in de natuur. Het Elephants and Bees Project heeft in 2009 in Kenia het eerste bijenhek opgezet. Dit is een bescherming van bijenkorven rondom de gewassen. Olifanten zijn bang van bijen, waarschijnlijk vanwege het gevaar dat de bijen hun slurf invliegen en ze daar steken. Om gewassen te beschermen, werden er bijenkorven aan draden rondom de velden gehangen. Zodra een olifant tegen de draden aanloopt, bewegen de korven en vliegen de bijen uit. Door dit gezoem schrikken de olifanten af en gaan ze weg.

Ontdek alle dieren