Met trots kijken we terug

Beekse Bergen bestaat 55 jaar

Op 2 juni 1968 opende Beekse Bergen haar deuren voor de eerste bezoekers. Dit betekent dat Beekse Bergen dit jaar 55 jaar bestaat!

Ontdek de geschiedenis van Beekse Bergen
 

1968 - Opening Leeuwenpark Beekse Bergen

Nadat de plannen voor een recreatiepark in de gemeente Hilvarenbeek waren goedgekeurd, opende op 1 juni 1968 het eerste safaripark van Nederland: Leeuwenpark Beekse Bergen. Op het terrein van 60 hectare, werden vier groepen leeuwen ondergebracht. Bezoekers konden de leeuwen ontdekken vanuit hun eigen auto. 

Het Leeuwenpark opende door een samenwerking van gemeente Tilburg, gemeente Hilvarenbeek en de eigenaar van het recreatiegebied met Engelsman Jimmy Chipperfield. Hij introduceerde in Engeland het begrip 'safaripark' door wilde dieren op grotere vlaktes los te laten in plaats van in hokken en kooien te zetten. 

Wist je dat: Door de Britse afkomst van J. Chipperfield de eerste 20 jaar aan de linkerkant van de weg werd gereden in Leeuwenpark Beekse Bergen?

giraffen-oud-dubbeldekker-1973.jpg

1972 - Uitbreiding en naamsverandering

Het ging ontzettend goed met Leeuwenpark Beekse Bergen. Vanaf 1970 waren er steeds meer Afrikaanse dieren te zien in Beekse Bergen, zoals jachtluipaarden en witte neushoorns. Doordat er steeds meer dieren bij kwamen, was de naam Leeuwenpark niet meer logisch. Daarom werd in 1972 de naam veranderd naar 'Safaripark Beekse Bergen'. 

In de loop der jaren werden er nog meer dieren aan het park toegevoegd. Giraffen, zebra's, lama's, struisvogels, Afrikaanse wilde honden en tijgers namen intrek in hun nieuwe verblijf in het Safaripark. 

Wist je dat: De giraffen naar het Safaripark kwamen in een omgebouwde Engelse dubbeldekker? Deze dubbeldekker werd verscheept op een boot vanuit Engeland naar Nederland.

1982 - Eerste stukje wandelsafari

Door de oliecrisis van 1979 was de behoefte erg groot om de auto zo min mogelijk te gebruiken. In 1982 voegde het Safaripark daarom de wandelsafari toe aan het park. Een klein deel van het park was nu te bewandelen. In het wandelgebied, wat bestond uit allerlei kleine eilandjes, waren kleinere dieren te vinden, zoals pinguïns, ringstaartmaki's en doodshoofdaapjes.

Wist je dat: Dit gebied nog steeds bestaat in het huidige Safaripark? Ook de dierensoorten die hier nu te vinden zijn, zijn hetzelfde als 36 jaar geleden! Nog steeds vind je hier o.a. de ringstaartmaki's, pinguïns en de roofvogelsafari. 

eerste-wandelsafari-pinguin-oud-1982.jpg

eerste-bussafari-beekse-bergen-leeuw.jpg

1978 - Safari Educatie bus

In 1978 ging de eerste Safari Educatie bus rijden. Deze kennen we tegenwoordig als de bussafari. In deze bus vertelde een ranger alles over de dieren die ze onderweg tegen kwamen.

roofvogel-demonstratie-1984-oud.jpg

1984 - Roofvogels

De eerste roofvogel demonstratie trok veel bezoekers in 1984. Tot op heden is de roofvogelsafari nog niet weg te denken uit het Safaripark en wordt nog steeds goed bezocht.

beekse-bergen-safari-panda-bezoek.jpg

1987 - Reuzenpanda's

In 1987 had Safaripark een primeur: Chinese reuzenpanda's! Rong Rong en Chuan Chuan waren maar liefst vier maanden te zien in Beekse Bergen. Er kwamen 100.000 bezoekers naar de panda's kijken!

eerste-bootsafari-livingstone-schotse-hooglanders.jpg

1988 - Eerste bootsafari

In 1988 werden de watergangen gegraven. Een jaar later voer de eerste bootsafari langs allerlei wilde dieren. Vandaag de dag kunnen bezoekers nog steeds een rondvaart maken.

Veranderingen van naam en logo

In de loop der jaren is het logo en de naam van Beekse Bergen meerdere malen veranderd.

Het begon met de naam 'Leeuwenpark Beekse Bergen' in 1968. In 1972 veranderde de naam naar 'Safaripark Beekse Bergen' door het toevoegen van meerdere diersoorten. Deze naam is lang gehanteerd. Echter werd in 1996 besloten dat het park 'Safari Beekse Bergen' genoemd ging worden. In dit jaar werd ook de wandelsafari officieel geopend. In 2005 is de naam weer teruggedraaid naar 'Safaripark Beekse Bergen'.