Beekse Bergen ondersteunt bijna dertig natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld, van Noord-Brabant tot Zuid-Afrika. Daarmee helpen we zeer veel dieren, van de zwarte bij tot de Afrikaanse olifant.
Beekse Bergen ondersteunt bijna dertig natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld, van Noord-Brabant tot Zuid-Afrika. Daarmee helpen we zeer veel dieren, van de zwarte bij tot de Afrikaanse olifant.
De projecten steunen we via Stichting Wildlife. Stichting Wildlife heeft als doelstelling het beschermen van bedreigde dier- en plantensoorten in binnen- en buitenland. Enerzijds door het uitdragen van de natuurbeschermingsgedachte middels educatie, anderzijds door het met donaties steunen van wetenschappelijk onderzoek, fokprogramma’s en de bescherming in het veld, alles met name ten behoeve van bedreigde diersoorten.
In Beekse Bergen zijn veel diersoorten te vinden die niet bij de collectie horen, maar vaak net zo bedreigd zijn als sommige diersoorten in het park. Daarom doen we er ook alles aan om deze soorten te beschermen en behouden. Van het aanleggen van speciale oevers en de bouw van bijenhotels tot het houden van vogeltellingen en het open houden van raampjes in onze stallen, zodat zwaluwen in en uit kunnen vliegen.
Om afbrokkeling te voorkomen, zijn vele oevers in Nederland schuin afgegraven of gebarricadeerd. Maar juist de rechte, verticale, oevers zijn een perfecte broedplaats voor oeverzwaluwen en ijsvogels. Door alle afgegraven en gebarricadeerde oevers zijn de aantallen van de oeverzwaluwen en ijsvogels sterk gedaald. Bij Beekse Bergen hebben we daarom de oevers zo aangepast dat ze aantrekkelijk zijn voor deze dieren. Sinds een aantal jaren heeft een kolonie oeverzwaluwen zicht gevestigd in de zanderige oevers van de bootsafari. Er zijn ook al meerdere koppels ijsvogels gesignaleerd. Ook zijn er ondertussen meer dan tien succesvolle koppels wilde ooievaars te vinden in de bomen van Safaripark Beekse Bergen.
Wanneer je aan Beekse Bergen denkt, dan denk je waarschijnlijk niet gelijk aan bijen of andere insecten. Toch is de bedreiging voor het voortbestaan van deze soorten een bedreiging voor de natuur. Ongeveer 80 procent van alle voedselgewassen wereldwijd is immers afhankelijk van bestuiving door insecten.
Om de natuur een handje te helpen, hebben we in samenwerking met de Brabantse Milieufederatie 2 insectenhotels in het park geplaatst. Deze bieden een veilige nestplaats en staan symbool voor chemievrij beheer van 'ongedierte' en 'onkruid'.
In Beekse Bergen leven een groot aantal diersoorten:
Een aantal van deze dieren zijn kwetsbaar of zelfs bedreigd.
Al 10 jaar lang broedt er in en rondom Beekse Bergen een koppel oehoe's. Dat is bijzonder, want er zijn nog ongeveer 40 broedparen in heel Nederland.
Door de bootsafari heeft Beekse Bergen veel oeverwallen. Deze zijn ideaal voor overzwaluwen. Hierdoor zijn er ieder jaar meerdere broedparen te vinden.
Tijdens de boot- en wandelsafari heb je de kans om verschillende ijsvogels te spotten. Het gebied rondom het water is voor deze soort ideaal.
Het Safaripark biedt ook plaats voor verschillende boerenzwaluwen. Ze maken hun nestjes in de verschillende stallen van het park.
De kievit is een weidevogelsoort en te herkennen aan zijn kuif. Ieder jaar is deze vogel in zeer grote getalen te zien op de kamelenvlakte.
De rosse vleermuis is een van de grotere vleermuissoorten in Europa. Bijna iedere avond is deze vleermuis te horen in Beekse Bergen.
De populatie ransuilen gaat ieder jaar met 5% achteruit. Gelukkig heeft een paartje van deze vogels Beekse Bergen als broedplek gekozen en komen ze ieder jaar terug.
Er komen steeds minder levenbarende hagedissen voor in Nederland. Maar gelukkig kun je een paar van deze dieren in Beekse Bergen vinden.