Nieuws

Hoera, Afrikaanse olifant Pina-Nessi is drachtig!

vrijdag 20 mei 2022

Geboortes
Persberichten
Op safari

Beekse Bergen kan de rollen beschuit alvast bestellen, want over ongeveer 1,5 jaar verwachten ze een olifantje. De Afrikaanse olifant Pina-Nessi is namelijk drachtig. De vader is Yambo, de bul die sinds vorig jaar in het dierenpark in Hilvarenbeek leeft.  

“Het is erg bijzonder dat er een olifant drachtig is in ons park. Het is namelijk pas de tweede keer”, vertelt Yvonne Vogels, hoofd dierverzorger. Punda, de moeder van Pina-Nessi, beviel in 2016 van Madiba.

Pina-Nessi is momenteel ongeveer vier maanden drachtig. Gezien de gemiddelde duur van 22 maanden, betekent dit dat de kleine naar verwachting eind 2023 geboren wordt. "Een olifantenzwangerschap heeft een marge van enkele weken dus een exacte bevallingsdatum kunnen we niet van tevoren vaststellen, weet Vogels. "Het wordt voor ons dus ook echt heel spannend."

Onder de indruk

De achttienjarige bul Yambo kwam vorig jaar vanuit een dierenpark in Cabárceno in Spanje naar Beekse Bergen. Vogels laat enthousiast weten: “Yambo is aardig geacclimatiseerd in Beekse Bergen en is een vriendelijke reus voor de olifantendames. Pina-Nessi was erg onder de indruk van Yambo en zocht dan ook graag zijn aandacht op. De interesse was wederzijds, want ook hij bleek interesse te hebben in haar. Er vond daarom een dekking plaats met een hoop bombarie van de rest van de familie.”

De cyclus van Pina-Nessi wordt gemeten door middel van bloed en urinetesten en daardoor is het bekend wanneer haar ovulatie ongeveer plaatsvindt. Vogels vertelt hier verder over: “We zagen dat er precies op het juiste moment een dekking was en daarna moesten we geduldig afwachten. Haar bloed meten was de laatste weken erg spannend, maar gelukkig bleek uiteindelijk uit de uitslag dat de ovulatie uitbleef. Hierdoor kunnen we met zekerheid zeggen dat ze drachtig is.”  

Europees managementprogramma

De Afrikaanse olifant leeft ten zuiden van de Sahara in Oost- en Zuid-Afrika en wordt in het wild bedreigd. Zo worden er per jaar zo’n twintigduizend olifanten vanwege hun ivoren slagtanden gedood. Daarnaast staat het leefgebied onder druk door de aanleg van landbouwgrond.

Om te zorgen voor een gezonde reservepopulatie van deze soort in dierenparken is er een Europees managementprogramma. “Yambo is voor het managementprogramma naar ons park gekomen en we zijn dan ook erg blij dat we met de komst van de jonge olifant hieraan bijdragen,” vertelt Vogels.

Stichting Wildlife

Via Stichting Wildlife steunt Beekse Bergen het Elephants and Bees project. Naast de stroperij, vormen ook de conflicten tussen de lokale bevolking en deze dieren een grote bedreiging. De conflicten ontstaan doordat de olifanten vaak vaste routes hebben, waardoor ze nu ook de landbouwgronden oplopen. Het Elephants and Bees project heeft hier een innovatieve oplossing voor bedacht: de gewassen worden beschermd door bijenvolken. Olifanten zijn bang voor bijen, waarschijnlijk vanwege het gevaar dat de bijen hun slurf invliegen en ze daar kunnen gaan steken. Door bijenkorven aan draden rondom de landbouwgronden op te hangen, worden de gewassen beschermd. Zodra een olifant namelijk tegen een draad aanloopt, bewegen de korven en vliegen de bijen uit. De dieren schrikken van het gezoem en vluchten hiervoor weg.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Beekse Bergen nieuwsbrief.

Geboortes
Persberichten
Op safari
safaripark_beekse_bergen_olifant_drachtig-%284%29.jpg