Nieuws

Safaripark Beekse Bergen wacht geduldig op Punda

woensdag 13 april 2016

Persberichten
Op safari

De bevalling van de Afrikaanse olifant Punda in Safaripark Beekse Bergen laat nog altijd op zich wachten. Dierenarts Jacques Kaandorp verwacht en hoopt dat de geboorte van de kleine olifant tussen nu en een week plaatsvindt. Op een op Facebook al veelvuldig bekeken filmpje is als je goed kijkt te zien hoe de buik van Punda af en toe wat heen en weer beweegt.

De verwachting is dat het olifantenjong tussen nu en 23 april wordt geboren. Als het allemaal goed gaat, wordt het de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant ooit in de Benelux en sowieso van een olifantje in het Hilvarenbeekse park. De 23-jarige Punda raakte drachtig in de dierentuin van de Duitse stad Wuppertal van waaruit ze in maart 2015 samen met haar drie kinderen naar Safaripark Beekse Bergen verhuisde.

Progesteron

“Als het progesteron in het bloed daalt, betekent dat in de meeste gevallen dat de bevalling aanstaande is en binnen enkele dagen verwacht kan worden. Dat is nu nog niet het geval, maar dat kan zo veranderen,“ vertelt Kaandorp. “Van mij mag het komen. Wij zijn er klaar voor. Ongeduldig zijn, heeft geen zin. De natuur moet zijn werk doen. En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het een succesvolle bevalling wordt.”

Mocht Punda (die in Duitsland in de zomer van 2014 succesvol werd gedekt door de 24-jarige stier Tusker) niet voor of op 23 april bevallen dan betekent dit dat het de langste dracht is van een levensvatbaar olifantenkalf ooit geregistreerd.

Weeën

Straks is het wachten op het moment dat Punda’s gedrag erop wijst dat ze weeën heeft. Op de lange lijst van mogelijke indicaties staan onder meer ‘afzonderen, verminderde eetlust, uitrekken, hooi/zand naar de vulva gooien, tepels aanraken met slurf en een brommend geluid maken’.

“Een bal onder de staart is het eerste visuele teken van de geboorte,”vertelt Kaandorp. “Wanneer deze onder de staart verschijnt, is het kalf ingedaald en vindt de geboorte in de meeste gevallen binnen 12 uur plaats. Na de geboorte wordt de omgang tussen moeder en jong geobserveerd. Een goede binding houdt in dat Punda het jong de nodige moederzorg geeft. Dat wil onder meer zeggen: ze is er voorzichtig mee, houdt het constant in de gaten en laat het kalf toe haar overal aan te raken en onder haar door te lopen. Als dat goed gaat kunnen wij verder met de nazorg en introductie bij de rest van de groep. Hartstikke spannend allemaal, maar als alles naar wens verloopt natuurlijk ook heel leuk om mee te maken,” aldus Kaandorp.

Persberichten
Op safari
nieuws-bevalling-punda-dichtbij-safaripark.jpgfullscreen