Nieuws

Dr. Jane Goodall geeft lezing op Safaripark Beekse Bergen

woensdag 02 november 2016

Persberichten

De legendarische primatologe Dr. Jane Goodall geeft tijdens een kortdurig bezoek aan Nederland op dinsdag 6 december een bijzondere lezing in Safaripark Beekse Bergen. In haar verhaal genaamd 'Hoop voor de toekomst' deelt ze haar visie op de toekomst van onze aarde en de positieve rol van dierentuinen in natuurbehoud. 

"Wij zijn bijzonder vereerd dat we Dr. Jane Goodall mogen verwelkomen in het Event Center op Safaripark Beekse Bergen. De strijd die zij levert voor de toekomst van onze aarde is ongelooflijk bewonderenswaardig en inspirerend", zegt Niels de Wildt, parkmanager van Safaripark Beekse Bergen. 

Jane Goodall

In 1960 begon Jane Goodall als een jonge vrouw haar onderzoek naar het leven van de wilde chimpansees van Gombe, Tanzania. Samen met haar moeder arriveerde ze in het voorjaar aan de oevers van Lake Tanganyika om te beginnen met een bijzondere studie die later van baanbrekende waarde bleek. Een ongekend avontuur voor een jonge vrouw uit die tijd. 
  
De ontdekkingen van Jane Goodall zou ons beeld van chimpansees voorgoed veranderen. Het gebruik van gereedschap bleek niet langer uitsluitend  een eigenschap van de mens en deed de wetenschapswereld huiveren. Was de definitie van de unieke mens nog wel te handhaven?

Van onderzoeker naar activiste

Het onderzoek van Dr. Jane Goodall was grensverleggend en haar inzichten van grote betekenis. Toch besloot ze in 1986, na het bijwonen van een conferentie over ontbossing, haar leven drastisch te veranderen. Vanaf dat moment zou ze haar leven volledig wijden aan de bescherming van chimpansees en hun natuurlijke leefomgeving.

Op 82-jarige leeftijd reist ze nog altijd meer dan 300 dagen per jaar de wereld rond om haar boodschap te delen. Met haar programma Roots & Shoots motiveert ze wereldwijd jongeren om zich in te zetten voor mens, dier en milieu.

De relatie met dierentuinen

In 1984 startte Dr. Jane Goodall het programma Chimpanzoo. Het doel van dit programma is om door middel van het delen van kennis, best practices en ervaringen het leven van chimpansees in gevangenschap te verbeteren. Dit programma biedt handvaten voor educatie, verrijking en onderzoek.Ook de natuurbeschermingsorganisatie van Safaripark Beekse Bergen, Stichting Wildlife, heeft al jaren een samenwerkingsverband met het Jane Goodall Institute, welke in de nabije toekomst zal worden geïntensiveerd. 

Praktische informatie over de lezing

De lezing van Dr. Jane Goodall op dinsdag 6 december is helaas uitverkocht. Voor de lezing waren slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar die als eerst zijn aangeboden aan vrijwilligers en jaarkaarthouders van Safaripark Beekse Bergen. 

Persberichten
lezing-jane-goodall-safaripark-beekse-bergen.jpgfullscreen