Nieuws

In het wild uitgestorven hertensoort geboren in Safaripark Beekse Bergen 

dinsdag 16 juni 2020

Geboortes
Persberichten

Hilvarenbeek, 16 juni 2020 - In Beekse Bergen is een uiterst zeldzaam hertje geboren. De Pater-Davidsherten zijn in de natuur uitgestorven en in dierenparken en natuurreservaten komen er wereldwijd slechts nog zo'n 1500 voor.  

Het Pater-Davidshert kwam vroeger veelvuldig voor op vlaktes met veel water en in de moerassen van China. De Chinezen hadden de herten, die zij milu noemen, echter zo zwaar bejaagd, dat de soort al bijna was uitgestorven toen de Franse missionaris Pater Armand David in 1865 de laatste roedel zag in een keizerlijk wildpark bij Peking.  

Laatste zestien 

De Chinese keizer schonk na het bezoek van de missionaris zestien herten aan verschillende Europese dierenparken. Toen na de Chinese Bokseropstand van 1900 de laatste exemplaren in China door de uitgehongerde bevolking waren opgegeten,  waren dat de laatste overgeblevenen van de soort.  

Met deze zestien dieren is destijds een fokprogramma opgezet en daardoor leven er inmiddels weer zo’n 1500 wereldwijd. In Nederland zijn ze op slechts twee plekken te zien. In Beekse Bergen leven nu vijf Pater-Davidsherten. De geboorte van de kleine Fokko is onderdeel van dit fokprogramma.   

Extra bijzonder 

Het kalf in Safaripark Beekse Bergen werd eind mei geboren en doet het heel goed, vertelt dierenverzorgster Yvonne Vogels. “Hij is lekker speels, ook naar de andere herten toe. Verder is hij veel bij de waterkant te vinden, wat natuurlijk helemaal past bij deze soort.” 

Een jong komt na een draagtijd van veertig weken ter wereld. Ze worden zo’n twintig tot 25 jaar oud. Een volwassen hert is ongeveer 115 centimeter hoog en 220 centimeter lang. Ze gaan graag in het water en zijn goede zwemmers, hebben brede hoeven waardoor ze goed door moeras kunnen lopen. 

beekse-bergen-pater-davidshert.jpg

Geboortes
Persberichten