Nieuws

Bedreigde grijze kroonkraanvogel uit ei gekropen in Safaripark Beekse Bergen

vrijdag 24 september 2021

Geboortes
Persberichten
Op safari

In Safaripark Beekse Bergen is een grijze kroonkraanvogel uit het ei gekropen. Het kuikentje van deze in de natuur bedreigde dierensoort kon meteen het nest verlaten en scharrelt sindsdien met de ouders mee in het verblijf. 

“Het is ontzettend fijn dat wij een kuikentje hebben mogen verwelkomen. Het gaat namelijk niet goed met de grijze kroonkraanvogel in het wild. Dat heeft onder andere te maken met de vernieling van het leefgebied in het oosten van Afrika", vertelt dierverzorger Robin Meijer. 

Bedreigde diersoort 
Doordat de populatie van de grijze kroonkraanvogel afneemt, is deze diersoort bedreigd. Middels een managementprogramma, ook wel fokprogramma genoemd, zorgen dierentuinen voor een gezonde reservepopulatie. “Het is fijn dat we op deze manier kunnen bijdragen aan de bescherming van deze prachtige dierensoort", zegt Meijer. 

Het geslacht van het jonkie is nog niet bekend. Meijer: “Momenteel heeft het kuikentje alleen nog maar donsveertjes, waardoor wij geen DNA-onderzoek kunnen doen. Daarnaast willen we vader, moeder en de jongste zo min mogelijk storen.” 

Nationaal symbool 
De grijze kroonkraanvogel is het nationale symbool van Oeganda. Deze vogelsoort staat op de vlag van het land en is ook te zien op biljetten. De kroonkraanvogel is te herkennen aan zijn grijze verenkleed en het goudkleurige kroontje bovenop zijn kop. 

Deze diersoort leeft op graslanden en in drassige gebieden. Ze voeden zich met onder meer graszaden en insecten. Grijze kroonkraanvogels blijven hun hele leven lang bij elkaar. Buiten het broedseizoen leiden deze vogels een zwervend bestaan.  

Geboortes
Persberichten
Op safari